Đukić: Demorkate obmanjuju javnost, stvaraju sliku koja je u stvarnosti potpuno drugačija

"Problemi se rešavaju radom u nadležnim organima, a ne neistinitim saopštenjima koja su većini građana dosadila. Vidjećemo vrlo brzo kakav doprinos u rešavanju ovakvih problema će dati odbornici Demokrata u okviru nadležnih skupštinskih odbora..."

2223 pregleda 17 komentar(a)
Milan Đukić, Foto: Privatna arhiva
Milan Đukić, Foto: Privatna arhiva

Novom izmjenom sistematizacije smanjen je, a ne uvećan, broj radnih mjesta u Službi skupštine, tvrdi predsjednik Skupštine opštine (SO) Kolašin Milan Đukić.

On je, odgovorajući na saopštenje Kluba odbornika Demokratske Crne Gore (Demokrata), kazao da "ta stranka, kao i mnogo puta do sada obmanjuje javnost i pokušava stvoriti slika koja je u stvarnosti potpuno drugačija".

"Prethodna sistematizacija predviđala je šest, a sadašnja pet radnih mjesta, jer je u novoj nema jednog radnog mjesta vozača i to upravo iz razloga racionalizacije i optimizacije. Istovremeno, ni u prethodne dvije sistematizacije a ni u okviru sadašnje, radna mjesta savjetnika nijesu bila popunjena, već je sve vrijeme u Službi radio samo jedan savjetnik. To znači da u službi ima pored sekretara još dvoje zaposlenih – savjetnik i viši namještenik, a ne petoro", tvrdi Đukić.

On kaže da se Služba Skupštine još 2019. Godine obratila za saglasnost za raspisivanje konkursa za još jednog savjetnika i tu saglasnost dobila, a radno mjesto još uvijek nije popunjeno. Lično je, tvrdi, inicirao da se izmijeni sistematizacija i da se traži uputi takav zahtjev.

"To iz razloga jer sadašnji savjetnik predsjednika Skupštine ne može odgovoriti na stručne, operativne i administrativne standarde i kriterijume predviđene novim državnim propisima i planovima racionalizacije i optimizacije u lokalnoj samoupravi. Demokrate sa svojim koalicionim partnerima iz DF-a i SDP-a, do mog izbora, tom istom savjetniku isplaćivale protivzakonito platu u duplom iznosu od predviđenog, vjerovatno zato što im je svima bio svojevrsni „politički starješina i ideolog", kaže Đukić.

Osim činjenice da novom izmjenom sistematizacije u službi SO nije uvećan, već smanjen broj zaposlenih, napisao je Đukić, "u politikanskom saopštenju Demokrata iznijete su i druge neistinine".

"Naime, nije tačno da Skupština opštine Kolašin ima „svega četiri, pet zasijedanja godišnje“. Poznato je da je novi saziv SO konstituisan 9.06.2018., imao veoma dinamičan rad čiji je bilans 14 sjednica. I pored brojnih opstrukcija upravo od odbornika Demokrata Vladimira Martinovića, za manje od godinu i po dana održano je 13 sjednica. Zbog pojave korona virusa početkom ove godine, odložena je 14. sjednica, koja je jedina u 2020. Ona je održana u maju ove godine. Ta sjednica je bila specifična po mnogo čemu. Naime, osim što je bilo prvo zasijedanje jednog lokalnog parlamenta u Crnoj Gori poslije ublažavanja mjera NKT, na njoj je javnost mogla da vidi „demokratski“ kapacitet kolašinskih Demokrata", tvrdi predsjendik SO Kolašin

Prema njegovim riječima, "osim brojnih opstrukcija, kršenja poslovnika i verbalnih ispada, desio se "tragikomični", poziv odbornika Demokrata Martinovića na fizički obračun presjedavajućem SO".

"Nažalost, ovo bio samo početak fizičkih i verbalnih nasrtaja odbornika ali i aktivista Demokrata na političke neistomišljenike u Kolašinu, koji su, nažalost, sve učestaliji. Gospodo iz Demokrata, mene lično nećete uplašiti takvim nasrtajima i prijetnjama, jer anarhizam u takvom obliku neće prekrajati izbornu volju građana...Pored ovoga, odbornici Demokrata u SO Kolašin, koji su rasuti na prostoru od Podgorice do Beograda, potpisuju saopštenja koja zlonamjerno izvrću moj predlog i viđenje rešavanja socijalnih problema u gradu, a koji sam saopštio na javnoj raspravi. Moj stav da takvi problemi „su se morali rešavati brže a ne pred izbore", Demokrate su izvrnule u "otkrio nešto u okviru koalicije"", naovodi Đukić u reagovanju.

Bivša vlast, koju su činile i Demokrate, kaže on, nije rešavala nagomilane socijalne probleme u Kolašinu. Prema Đukićevim riječima, "okretali su glavu od tih problema jer nijesu imali volje i kapaciteta da ih riješe".

"Problemi se rešavaju radom u nadležnim organima, a ne neistinitim saopštenjima koja su većini građana dosadila. Vidjećemo vrlo brzo kakav doprinos u rešavanju ovakvih problema će dati odbornici Demokrata u okviru nadležnih skupštinskih odbora, gdje taj rad mora imati ljudsku i sugrađansku odgovornost, a ne političku dimenziju. I u zadnjem saopštenju se vidi da je Demokratama od građana Kolašina i njihovih potreba ipak bitnija kamera koja bi snimala njihove nastupe", piše u reagovanju predsjednika SO.

Đukić je pozvao Demokrate "da daju kvalitetniji doprinos radu SO u narednom periodu, a ne saopštavanjem neistina i izvrtanjem istine". Pozvao ih je i da "odustanu od koncepta nasilja i prijetnji političkim neistomišljenicima". Znanje i posvećeni rad, a ne populizam i izvježbani nastupi pred kamerom, kazao je Đukić, "jedino su mjerilo savremene politike".

Bonus video: