Građanska alijansa podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti odluke o raspisivanju parlamentarnih izbora

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je parlamentarne i lokalne izbore za 30. avgust

7518 pregleda 5 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Savo Prelević
Ustavni sud, Foto: Savo Prelević

Građanska alijansa (GA) podnijela je inicijativu za ocjenu ustavnosti odluke o raspisivanju parlamentarnih izbora Ustavnom sudu.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je parlamentarne i lokalne izbore za 30. avgust.

U zajedničkom saopštenju Instituta alternativa (IA) i Centra za građanske slobode (CEGAS) su naveli da ukoliko se izbori održe 30. avgusta, da bi Crna Gora u trajanju od 36 dana mogla imati "dvije Skupštine".

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović smatra da je Đukanović raspisivanjem parlamentarnih izbora za 30. avgust "prekršio član 84 Ustava koji jasno definiše trajanje mandata Skupštine Crne Gore".

"Osim što se radi o činjenici da je takvom odlukom predsjednik skratio mandat Skupštini za više od mjesec i po dana, iako se mandat Parlamentu može skratiti samo Odlukom Skupštine, demonstriran je vid bahatosti, koji jasno ukazuje u kom pravcu će se voditi eventualna izborna utakmica, pod uslovima koje diktira aktuelna vlast", rekao je Damjanović.

On je dodao da bi u demokratskim, slobodnim zemljama na potezu bio Ustavni sud, koji bi se u najkraćem roku izjasnio o, kako je naveo, toj neustavnoj i nezakonitoj odluci predsjednika države.

iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da pravo glasa na parlamentarnim izborima ima 541.232 građana.

Bonus video: