Naplata prihoda Opštine Tivat za dva miliona manja od plana

Ni posljednju punu godinu svog mandata aktuelna DPS-SD-HGI vlast Tivta nije uspjela da ostvari planirani budžet Opštine

3396 pregleda 28 reakcija 0 komentar(a)
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković

Planirana naplata prihoda budžeta Opštine Tivat u prošloj je godini odbacila za preko 2 miliona eura – pokazuju podaci iz završmnpg začuna budžeta za 2019., a koji će se naći pred obornicima na predstojećoj sjednici SO Tivat 30.juna.

Umjesto planiranih 22.461.000 eura, administracija gradonačelnika Tivta dr Siniše Kusovca (DPS) lani je ostvarila prihode od samo 20.206.820 eura, što je nepunih 90% odsto plana. To je već četvrta godina zaredom kako aktuelna garnitura tivatske DPS-SD-HGI lokalne vlasti čiji je mandat na isteku, ne uspijeva da ostvari planirani budžet.

Ipak, ni lani kada je ovaj podbačaj bio među najvećima do sada, kao ni tri godine prije toga, nije dolazilo do formalnog rebalansa budžeta jer je lokalna administracija jednostavno pribjegavala drastičnom kresanju kapitalnih investicija i ulaganja u razvoj grada, na račun redovne isplate plata izuzetno naraslom broju opštinskih službenika i činovnika, te redovnih isplata sredstava iz budžeta njegovim drugim korisnicima.

Isto se, prema završnom računu budžeta za 2019., dogodilo i prošle godine kada je administracija gradonačelnika Kusovca za skoro 40% „skresala“ kapitalne izdatke koji su umjesto planiranih 12,72 miliona eura na kraju godine iznosili samo 8,09 miliona eura, dok se procenat isplate svih ostalih planiranih budžetskih troškova kretao između 92 i 100 odsto.

Ukupni budžetski troškovi lani su inače, iznosili 17.327.657 eura što je tek 78%, odnosno preko 5 miliona eura manje od plana. I dok je lani veoma uspješno „cijedio lokalno stanovništvo“ ostvarivši naplatu poreza od čak skoro 110 odsto u odnosu na plan (8,64 umjesto planiranih 7,9 miliona eura), Kusovac je značajno podbacio u naplati svega ostalog – posebno onoga što je lokalna uprava na ovaj ili onaj nalin trebala da dobije od države, ili investotora koji grade brojne objekte što su lani počeli da niču na cijeloj teritoriji tivatske opštine. Tako su lokalne komunalne takse naplaćene skoro četvrtinu ispod planiranog iznosa, dok je kod naplate naknada taj podatak još i porazniji jer su naplaćene tek dvije trećine od planiranih ukupno 3,05 miliona eura po tom osnovu.

Umjesto očekivanih 1,78 miliona eura donacija od čega je najviše trebalo da uplati državno Morsko Dobro za izgradnju nove obalne infrastrukture, Kusovac je lani uspio da dobije tek 989 hiljada eura, ili nešto preko 55% planiranih sredstava. Koliko je loše radila njegova administracija pokazuje i podatak da aktuelna tivatska DPS-SD-HGI vlast nije lani uspjela da natjera čak ni svoje članove - službenike i namještenike Opštine kojima je lokalna uprava ranije davala kontorverzne i ultrapovoljne kredite za „riješavanje stambenog pitanja i poboljšanje uslova stanovanja“ da redovno izmiruju svoje obaveze. Tako je Opština prošle godine uspjela da naplati samo 46% od ukupno planiranih 17.000 eura prihoda po osnovu redovne otpate tih kredita.

Iz izvještaja o tokovima novca, vidi se da je Kusovčeva administracija lani imala za skoro 230 hiljada eura uvećane troškove za plate i ostala lična primanja lokalnih činovnika i namještenika, rashodi lolane uprave za usluge porasli su skoro 120 hiljada eura u odnosu na 2018. dok je iznos novca koji je lani Opština platila za bankarske kamate skoro 50 odsto veći nego godinu ranije. Stavka „ostali izdaci“ veća je za 50 hiljada eura nego 2018. koliko je lani povećana i stavka „transferi pojedincima, institucijama i NVO sektoru“.

Istovremeno, da nije dobio donacije od države od skoro milion eura a kojih 2028. godine gotovo da uopšte nije bilo, te da lani nije prodao duplo više opštinske imovine nego što je to učinio 2018., Kusovac bi po ostvarenim tekućim prohodima svoje administracije, lani bio čak i ispod ukupnog nivoa tekućih prihoda Opštine Tivat iz 2018. To pokazuje da su osnovane kritike tivatske opozicije da narasla administracija koju je gradonačenik nagomilao, nije efikasna u radu i naplati lokalnih prihoda, već da samo sve viđe košta građane- poreske obveznike.

Iako Kusovac javno tvrdi da Opština Tivat redovno plaća sve svoje obaveze i da nema dugovanja prema bilo kome, podaci iz završnog računa pokazuju da je na dan 31.decembra prošle godine Opština Tivat imala neizmirenih ukupno 119 hiljada eura obaveza i to 110 hiljada eura na osnovu raznih transfera za održavanje čistoće i urednosti javnih i zelenih površina u gradu prema Komunalnom preduzeću, te 60 hiljada eura prema TO Tivat za organizaciju programa dočeka Nove godine, odnosno 29 hiljada eura prema Centru za kulturu Tivat po osnovu odigranih pozorišnih predstava i ostalih događaja.

REVIZORI UPOZORAVAJU NA OGROMNE SUDSKE TROŠKOVE

Kompanija Reviko iz Podgorice koja je radila reviziju završnog računa budžeta Opštine Tivat za 2019. na njega je dala pozitivno mišljenje u smislu njegove usaglašenosti za zakonskim propisima, ali je i skrenula pažnju na više kontroverznih aspekata tivatskih javnih finansija. Revizor tako naglašava moguće teške ekonomske posljedice po budžet u slučaju da Opština Tivat izgubi nekoliko značajnijih, od ukupno 214 sudskih sporova koje vodi i u kojima je ona tužena strana.

Kao primjere toga, revizori navode prvostepenu presudu u korist biznismena Miroslava -Džeka Samardžije protiv Opštine u iznosu od 1,18 miliona eura oko čega je u toku žalbeni postupak, proces u kojme izvjesni B. Marić Opštinu tuži za izmaklu dobit od 1,66 miliona ili prvostepeno u korist jednog mještanina Krtola već presuđeni spor vrijedan 630 hiljada eura za uzurpiranu zemlju mještana radi izgradnje postrojenja taza prečišćavanje otpadnih voda na Klačini.

Revizori su skrenuli pažnju i da Opština ne može iznos od 411 hiljada eura koliko je lani isplatila njemačkoj KfW banci za kredite uzete ranijih godina za unapređenje vodovodne i kanalizacione insfratsrukture, u budžetu prikazivati kao „kapitalne izdatke“ i na taj način vještački „podizati“ podatak o realno ostvarenim investicijama, već to mora knjižiti kao „otplatu kredita“.

Revizori su podvukli i da je Opština na dan 31.decembra 2019. formalno raspolagala sa 2.879.163 eura sredstava na svojim računima, ali da se od toga 1.888.570 eura odnosi na novac koji je Opštini zarobljen na njenom računu u Atlas banci.

„Rješenjem Savjeta Centralne banke Crne Gore od 05. aprila 2019. godine otvoren je stečajni postupak nad „Atlas bankom“ ad, Podgorica čime je dovedeno u pitanje raspolaganje budžetskim sredstvima koja se nalaze na računima ove banke.”- upozorili su revizori budžeta Opštine Tivat.

Bonus video: