MILIĆ NAJAVIO OBNAVLJANJE INICIJATIVE

Brajović odbio istragu o aferi Možura i ubistvu novinarke sa Malte

Brajović je kazao da se Skupština ne može izjašnjavati o predlozima koji su podnijeti u periodu kraćem od 24 sata prije početka sjednice

25897 pregleda 117 reakcija 15 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Screenshot
Ivan Brajović, Foto: Screenshot

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović odbio je da u dnevni red stavi inicijativu da se formira odbor za parlamentarnu istragu u vezi afere "Možura" i novih informacijama nakon što je tužilaštvo na Malti podiglo optužnicu protiv biznismena Jorgena Feneka, optužujući da ga je organizovao ubistvo istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije koja je istraživala izgradnju vjetroelektrane Možura u Crnoj Gori.

Brajović je kazao da su inicijativu potpisala 24 poslanika, a da prema poslovniku treba 27.

On je naveo da je inicijativu naknadno potpisalo još pet poslanika, ali da je to bilo unatar 24 sata prije početka sjednice. Brajović je kazao da se Skupština ne može izjašnjavati o predlozima koji su podnijeti u periodu kraćem od 24 sata prije početka sjednice.

Pokretač inicijative nezavisni poslanik Srđan Milić kazao je da su inicijativu potpisali i poslanici koji bojkotuju sjednicu, odnosno svih 39 poslanika opozicije. On je podsjetio da se kada traži Vlada u dnevni red ubacuju njeni predlozi podnijeti isti dan kada je i sjednica.

Brajović je ostao pri stavu da ovaj predlog ne može ući u dnevni red, nakon čega je Milić kazao da će inicijativa biti obnovljena za sljedeću sjednicu.

Razmjere transnacionalnog kriminala koji je razotkrila Dafne Karuana Galicija i novinari koji su nastavili njen rad, može adekvatno istražiti samo međunarodnim tim, nesputan nacionalnim granicama, objavila je juče Fondacija Dafne Karuana Galicija.

"I dalje se gomilaju dokazi da je ubistvo motivisano istragom o koruptivnoj šemi u koju su umiješani zvaničnici malteške vlade i druga državna preduzeća i privatne kompanije", navedeno je u saopštenju fondacije.

Istraga o ubistvu novinarke je uzdrmala politički establišment mediteranskog ostrva i dovela do ostavke premijera Džozefa Muskata početkom ove godine.

Preporučujemo za Vas