Laličić: Odluka o raspisivanju izbora u skladu sa Ustavom, odnos opozicije neodgovoran

"Podsjećam da se nalazimo u izbornoj godini i da su prethodni parlamentarni izbori održani 2016. godine, te da je riječ o redovnim parlamentarnim izborima, pa iz tog razloga nema potrebe za skraćenjem mandata", kazala je Laličić

9848 pregleda 34 reakcija 16 komentar(a)
Jovanka Laličić, Foto: DPS
Jovanka Laličić, Foto: DPS

Odluka o raspisivanju parlamentarnih izbora koju je donio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović apsolutno je u skladu sa Ustavom Crne Gore, kazala je Jovanka Laličić, predsjednica Zakonodavnog odbora.

Objasnila je da je riječ o obavezi koja je predviđena članom 95. tačka 4. Ustava Crne Gore.

"Podsjećam da se nalazimo u izbornoj godini i da su prethodni parlamentarni izbori održani 2016. godine, te da je riječ o redovnim parlamentarnim izborima, pa iz tog razloga nema potrebe za skraćenjem mandata. Takođe, predsjednik Đukanović je ispunio zakonsku obavezu i obavio konsultacije sa predsjednicima parlamentarnih stranaka. Tom prilikom smo svjedočili još jednom neodgovornom odnosu opozicije prema pitanjima važnim za našu državu i društvo" kazala je Laličić.

Navela je da je opozicija pribjegla oprobanom receptu opstukcije dijaloga, i predizbornu kampanju zapravo započela alibijem za izvjestan izborni poraz.

"U tom kontekstu doživljavamo i ove neutemeljene optužbe kojima prisustvujemo ovih dana o navodnom kršenju Ustava, a koje dolaze od izbornih gubitnika i pojedinih NVO organizacija, čiji se stavovi po pravilu i uvijek poklapaju sa opozicionim", zaključuje u saopštenju Laličić.

Juče su se povodom neustavnih izbora i mogućnosti postojanja dvije Skupštine oglasili Institut alternativa (IA) i Centar za građanske slobode (CEGAS), a Građanska alijansa (GA) je danas podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti odluke o raspisivanju parlamentarnih izbora Ustavnom sudu.

Bonus video: