Lekić predložio da se u Ulcinju podigne i spomenik kralju Nikoli

On je pitao li je inicijativa Savez za Evropu, bila još jedna "politikantska priredba“ ill premijer može da građanima saopšti njene rezultate u interesu demokratskog preobražaja društva

5353 pregleda 88 reakcija 12 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Printscreen YouTube
Miodrag Lekić, Foto: Printscreen YouTube

Poslanik Demosa Miodrag Lekić, prije postavljanja poslaničkog pitanja, predložio je da se u Ulcinju, gdje se pravi spomenik Skenderbegu, podigne spomenik kralju Nikoli, jer je ipak on oslobodio grad i to bi bio jedan pravedan gest prema istoriji.

On je pitao li je inicijativa Savez za Evropu, bila još jedna "politikantska priredba“ ill premijer može da građanima saopšti njene rezultate u interesu demokratskog preobražaja društva.

“Da li ste lično svjesni poraznog bilansa u kojem ste, umjesto građenja evropskih standarda, zajedništva u zemlji, održive ekonomije i demokratskih institucija na bazi podjele vlasti - sve to sistematski razgrađivali?”, pitao je Lekić.

On je pitao i da li Marković smatra da je “politički pogrešno, i nemoralno, gurati građane u raskole na ivici unutrašnjih sukoba i žrtava”, navodeći intervenciju u Budvi, za koju se ne zna ko je naredio.

"I u tom dijelu ste neozbiljni. Ili ste Vi rukovodili ovom akcijom maltretiranja i prebijanja prethodnih dana u Budvi?", pitao je Lekić i dodao da je situacija u Budvi veoma ozbiljna i riskantna.

On je pitao i ima li ijedne afere u regionu da nema krak prema Crnoj Gori, pa i afera na Malti gdje je ubijena novinarka, gdje se ozbiljnije bave tim nego "što se vi bavite ubistvom Duška Jovanovića".

Marković je odgovorio da je situaciju u Budvi Lekić digao do nivoa dramatičnosti i da "ćemo se svi pohvatati za vratove".

Pitao je gdje je bio da kaže da nije pošteno što su odbornici DPS-a maltretirani od strane komunalaca i vatrogasaca u Budvi.

"Nijeste to rekli i nikada to nećete reći. Sada ste prevršili mjeru moje diskrecije i poštovanja Vas sa zavidnim političkim i životnim iskustvom. Zašto nijeste reaogovali kada je ista grupa blokira saobraćaj u Budvi? To je zloupotreba vlasti i lokalni državni udar i ako mislite da će to Vlada da posmatra, grdno se varate. Zakonom mora biti jednak za sve. Zašto nijeste, poslaniče Lekiću, bili kritični kada je ta prethodna većina tu većinu obezbijedila glasovima ova tri odbornika koji su sada promijenili svoj odnos prema toj grupi koju su podržavali, zbog neispunjavanjan programa? Dakle, nijesu došli ljudi sa Marsa, nego odbornici Crnogorske i jedan nezavisni odbornik, koji su dali većinu Demokratama i DF-u, sada dali većinu drugoj političkoj grupi jer treba na odgovoriniji način da vode Budvu. Zašto to tada nije bila politička korupcija, a sada jeste?", pitao je Marković.

On je pitao zašto je Lekić nervozan ako policija štiti zakon i red. “To su pitanja o kojima moramo dijeliti argumente kako bi našli rješenje za Budvu. Ovo što vi radite nije rješenje za Budvu, ovo što ste rekli je mućenje bistre vode”, kazao je Marković.

Lekić: Mafija se krije iza antifašizma

Lekić je kazao da je vlast "majstor političke korupcije" o čemu svjedoče brojne afere i nema odgovornost za javnu riječ.

Prema njegovim riječima, mafija u Crnoj Gori se krila iza nezavisnosti Crne Gore, a sada postiji tendencija da se krije iza antifašizma.

Marković je odgovorio da o antifašizmu zna malo više od Lekića i "na tom terenu je Lekić nepouzdan sagovornik".

Što se tiče Malte, on je Lekiću poručio da pođe tamo da bude svjedok suradnik, a što se tiče državnog udara sve je javno govorio šta se priprema.

"Ali vi ne slušate nas, nego nas vrijeđate", kazao je Marković.

Lekić ga je pitao prethodno što o tome nije obavijestio Mila Đukanovića koji je rekao da je o državnom udaru saznao iz medija.

Marković je kazao da ne očekuje da će Demos ući u parlament nakon izbora 30. avgusta.

"Nigdje nije primjereno u demokratijama da neko ko ima 0,1 odsto pravi toliku političku buku iza koje ne stoje činjenice i argumenti. Vi ste taj primjer i Vaša stranka ili i jedan od poslanika koji je govorio o velikim satanističkim teorijama globalno, koji ne bi imao 0,003 odsto da izađe na izbore, ali stalno je u nekoj grupi i stalno nešto galami", rekao je Marković.

Dodao je da je bio zadovoljan kada je Lekić bio snažno za suverenu Crnu Goru.

”Tada ste u toj vladi imponovali kao tadašnji ministar vanjskih poslova sa mišljenjem kako se treba boriti za Crnu Goru. Ali onda ste pošli u Beograd i odmah se okrenuli protiv Crne Gore i nezavisnosti, a onda se uprli sve snage da do referenduma ne dođe i da se na referendumu ne dobije država “, kazao je Marković i dodao da ga je lično gledao na emisiji na “Porta, porta” na RAI.

Bonus video: