INSISTIRAJU NA KONKRETNIM REZULTATIMA

MANS: EU konačno progovorila o zarobljenosti države

"U planu EU za proširenje su posebno važne predložene mjere koje se odnose na konfiskaciju ilegalno stečene ili imovine bez pokrića čak i prije donošenja presude, oduzimanje prava na javnu funkciju, te razbijanje kriminalnih mreža i njihovih finansijskih temelja kroz sistematične finansijske istrage"
13 komentar(a)
MANS logo, Foto: Facebook.com
MANS logo, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 07.02.2018. 12:52h

Najnovija Strategija Evropske unije o proširenju na Zapadni Balkan koja je predstavljena u Strazburu potvrđuje da su u Briselu itekako svjesni hroničnog neodstatka političke volje ovdašnjih vlasti za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ocijenjeno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Po prvi put, EU u svom zvaničnom dokumentu ukazuje na takozvani fenomen zarobljene države, i upozorava na "veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom u svim nivoima vlade i administracije, kao i jasno miješanje javnog i privatnog interesa"", navodi se u saopštenju.

MANS, kako se dodaje, pozdravlja insistiranje EU na konkretnim rezultatima koji podrazumijevaju sprovođenje efikasnijih istraga koje će za rezultat imati pravosnažne presuda za korupciju koje će se u cjelosti sprovoditi.

"Iz Brisela se takođe očekuje da institucije Sistema budu beskompromisne u borbi protiv korupcije. Posebno ohrabruje najava donošenja novih akcionih planova od strane EU, kao i činjenica da uspješnost reformskih procesa više neće biti mjerena brojem usvojenih dokumenata, već, kako se navodi efikasnošću pravde koju je sistem u stanju da obezbijedi građanima i biznisima, umjesto sadašnjeg osjećaja "nekažnjivosti i nejednakosti" pred licem pravde. U planu EU za proširenje su posebno važne predložene mjere koje se odnose na konfiskaciju ilegalno stečene ili imovine bez pokrića čak i prije donošenja presude, oduzimanje prava na javnu funkciju, te razbijanje kriminalnih mreža i njihovih finansijskih temelja kroz sistematične finansijske istrage", saopšteno je iz MANS-a.

Ističu da sve ovo upućuje na zaključak da se reforme više ne smiju fingirati.

"Te da će Brisel itetako pomno pratiti sve ono što se dešava u Crnoj Gori, a da će svaki izostanak konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala biti prepoznat kao jasan nedostatak političke volje i EU asporacija vladajuće elite", zaključuje se u saopštenju.