SDP: Zbog višegodišnjeg simuliranja reformi vlast potrošila i posljednje zrno povjerenje evropskih partnera

"Ta činjenica oslikava porazno stanje jedne zajednice koja, umjesto usvajanja evropskih standarda i normi ponašanja, baš ovih dana i mjeseci pokazuje do koje mjere je srozano povjerenje u politički sistem i osnovne postulate demokratije"

3675 pregleda 21 reakcija 20 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: SDP
Ivan Vujović, Foto: SDP

Nakon 8 godina crnogorskih pregovora sa EU, stanje u društvu je takvo, da se s pravom može konstatovati da je Crna Gora iz 2012. bila po mnogo čemu demokratski uzor ovoj Crnoj Gori iz 2020, kazao je generalni sektretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

"Ta činjenica oslikava porazno stanje jedne zajednice koja, umjesto usvajanja evropskih standarda i normi ponašanja, baš ovih dana i mjeseci pokazuje do koje mjere je srozano povjerenje u politički sistem i osnovne postulate demokratije. To što će se neko pohvaliti kako smo za osam godina otvorili sva poglavlja ili zatvorili svega tri, i to za duži vremenski period nego što je Hrvatska ušla u EU, djeluje suviše isprazno i demagoški i od toga građani nemaju nikakve koristi", kazao je Vujović.

On je dodao da je "vlast potrošila i posljednje zrno povjerenje evropskih partnera zbog višegodišnjeg simuliranja reformi".

"Pa nam je za ovaj jubilej umjesto nagrade stigla kazna – izgubili smo status i formalne demokratije i prelazimo u hibridne režime. Sada se može slobodno i precizno reći da simuliranjem reformi ova vlast građane košta milijarde eura, koliko bismo dobili od EU samo za saniranje posljedica krize korona virusa, da smo postali dio sistema Unije", kazao je generalni sekretar SDP.

On je dodao da je partija kojoj pripada ponosna na ono što je uradila na putu ka EU tokom tri decenije.

"SDP, kao jedina trajuća evropska politička snaga u ove tri decenije, ponosna je na svoj doprinos državnim dostignućima na putu ka EU u prvoj polovini ovog osmogodišnjeg perioda. U tom periodu, kada je SDP presudno uticao na odredjene evropske procese unutar zemlje, Crna Gora je i zavrijedila epitet regionalnog lidera. Zahvaljući evropskom liderstvu SDP, u tom periodu smo u Parlamentu usvajali dvotrećinskom većinom i izborni zakon, i ustavne amandmane, i birali vrh pravosudne vlasti. Sve to uz široki konsenzus vlasti i opozicije. I u drugim domenima svako danas može da uporedi stanje iz tog perioda i stanje danas – od međunarodne pozicije države, stepena demokratskih sloboda do stanja Parlamenta gdje je pad najdrastičniji", kazao je Vujović.

On je dodao da je SDP je svjestan da bez novog snažnog zamaha evropske politike u državi neće biti ni neophodnih iskoraka u državotvornoj politici.

"Ti iskoraci su od krucijalne važnosti posebno danas, kada se suočavamo sa pokušajem reinkarnacije velikodržavne politike i svih dobro poznatih, nevješto maskiranih, elemenata koji uz nju idu. Upravo zato je put ka EU, praćen stvarnim a ne fingiranim reformama, jedna od temeljnih garancija stabilnosti države i brana od retrogradnih tendencija i aktera koji očito nijesu izvukli nikakve pouke iz 90 -ih godina prošlog vijeka", zaključuje Vujović.

Bonus video: