Demos: Zašto Vlada i tužilaštvo ćute na aferu Možura, nestale milione i ubistvo novinarke na Malti?


Neđeljko Rudović je kazao da će odgovora uskoro biti jer se istraživanjem ove afere bave međunarodne institucije i grupa istraživačkih novinara koja neće odustati, kao i da je crnogorskim institucijama bolje da ne zabijaju glave u pijesak. Zbog ove afere na Malti se vodi istraga protiv biznismena i funkcionera, koji su sa tadašnjim premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem dogovarali ovaj posao

8760 pregleda 40 reakcija 28 komentar(a)
Lekić tokom konferencije, Foto: Demos
Lekić tokom konferencije, Foto: Demos

Poslanici Demosa Miodrag Lekić i Neđeljko Rudović uputili su predsjedniku Vlade Dušku Markoviću i glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću zahtjev za dostavljanje informacija o dosadašnjoj istrazi u vezi sporne gradnje vjetroelektrana na Možuri kao i kompletne dokumentacije o ovom projektu. Zbog ove afere na Malti se vodi istraga protiv biznismena i funkcionera, koji su sa tadašnjim premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem dogovarali ovaj posao.

"Poznato vam je da je na Malti pokrenuta istraga u vezi korupcije na najvišem novou u projektu gradnje vjetroparka Možura. Ovom aferom, koju prati i evropska javnost, dodatno se kompromituje Crna Gora, koja se prepoznaje kao raj za korupciju i mutne transakcije iz cijelog Svijeta. Vjerovatno vam je poznato i da je tužilaštvo Malte, članice EU, za ubistvo nezavisne istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije optužilo biznismena uključenog u ovaj projekat Jorgana Feneka, navodeći njenu istragu u ovom slučaju kao razlog ubistva", naveli su u dopisu Lekić i Rudović.

Oni podsjećaju da je specijalno državno tužilaštvo u julu 2017. godine preuzelo iz podgoričkog Osnovnog suda dokumentaciju i spise predmeta po tužbi Budvanina Vladimira Popovića i Španca Karlesa Colu Paloua protiv firmi BWP Montenegro, BWP Europe Consulting i Fersa Energias Renovables, povezanih sa gradnjom ovih vjetroelektrana. Popović i Paloua tuže ove firme jer im nisu uplatili proviziju jer su kao posrednici Fersi omogućili da dobije koncesije za gradnju vjetroelektrana. Na osnovu ugovora sa Vladom, Fersa, čiji je partner tada bio podgorički "Čelebić", za 12 godine dobija 115 miliona eura za garantovani otkup struje, dok je tada procjenjivano da će gradnja koštati oko 56 miliona eura.

Rudović tokom konferencije
Rudović tokom konferencijefoto: Demos

Fersa kasnije posao prodaje kompaniji sa Malte, dok se Popović i Paloua isključuju iz posla i ne dobijaju proviziju. Oni su pisali i Evropskoj komisiji upozoravajući na moguću korupciju državnih zvaničnika.

Tužilaštvo je te dokumenta zadržalo kod sebe četiri mjeseca, ali ni nakon tri godine nije poznat rezultat te istrage. Lekić i Rudović traže od Katnića da im dostavi informacije dokle je stigla istraga u ovom slučaju.

"Nadamo se da ste svjesni koliko je važno da Specijalno državno tužilaštvo učini svoj dio posla u ovom slučaju, jer postoje snažne indicije da je i budžet naše zemlje značajno oštećen ovim poslom", navedeno je u zahtjevu. U pismu Markoviću oni ga informišu da ovaj slučaj pažljivo prati evropska javnost i da bi u interesu Crne Gore bilo da pruži sve informacije. "Grupa istraživačkih novinara iz više zemalja Evropske unije uključila se u istraživanje ovog slučaja, kako bi nastavila posao ubijene koleginice. Vjerujem da znate da je vaša dužnost da pružite na uvid javnosti sve informacije u posjedu Vlade, kako bi bili zaštićeni interesi države Crne Gore", naveli su Lekić i Rudović.

"Bilo bi poželjno da nove detalje ne saznajemo iz međunarodne štampe i evropskih izvještaja već da se smogne snage da se ovdje istraži i saopšti", kazao je Lekić

Oni su zatražili da im se dostavi dokumentacija u vezi projekta gradnje vjetroelektrane Možura - analize, studije, zaključke i druga dokumenta koja su prethodila ovom projektu, kao i podatke o sonivanju svih firmi povezanih sa ovim slučajem. Traže i podatke o svim transakcijama sa računa tih firmi i povezanih lica, kao i informacije o konačnim vlasnicima - fizičkim licima svih umješanih firmi.

Zatražili su i zapisnike sa sastanka predstavnika državnih institucija i predstavnika firmi i povezanih lica uključenih u projekat. Zahtjevaju i imovinske podatke za državne funkcionere koji su u bilo kojoj fazi učestvovali ili odlučivali o ovom projektu, uz sve transakcije sa njihovih računa, članova njihovih porodica i povezanih lica. Traže i ugovore u vezi ovog projekta, račune i transakcije firmi uključenih u realizaciju ovog projekta sa precizno navedenim troškovima izgradnje vjetroparka Možura i svim ostalim troškovima.

Mici, Muskat, Đukanović i Kavarić u Podgorici u januaru 2016
Mici, Muskat, Đukanović i Kavarić u Podgorici u januaru 2016foto: Vlada Crne Gore

"Ova afera je nova blamaža Crne Gore koja dopire da najvišim međunarodnih instanci. I stvarno postavlja se pitanje da li ima neke afere i regionu i šire a da nema svoje krake prema Crnoj Gori. Prije nekoliko dana sam u Skupštini pokušao i da pitam premijera Markovića o ovoj aferi i indicijama i vezama crnogorske elite sa akterima na Malti. Meni je premijer odgovorio da bi bilo dobro ako me ta afera interesuje da odem do Malte i da se tamo malteškom tužilaštvu kondidujem, kako je rekao, kao svjedok saradnik. Ja želim da se ona istraži u Crnoj Gori i na njihovom mjestu ne bi potcijenjivao čitavu aferu. Znamo za slabost crnogorskih institucije da ne krenu u istrage ili da stanu na pola puta ili da idu na amneziju crnogorskog društva da će se sve zaboraviti i da će neka nova afera potisnuti prethodnu. Bilo bi poželjno da nove detalje ne saznajemo iz međunarodne štampe i evropskih izvještaja već da se smogne snage da se ovdje istraži i saopšti", kazao je Lekić.

Rudović je kazao da ova afera može izazvati štetu po Crnu Goru veću nego mnogo dosadašnje afere poput Telekoma i prodaje EPCG. On je naveo da je Vlada garantova investitoru prihod od 115 miliona za 12 godina, i da javnost mora da zna gdje su ti milioni i ko će i kako da ih dijeli.

Rudović je podsjetio na članke iz Malteške i evropske štampe, kao i iz optužnice tužilaštva Malte, gdje se Fenek dovodi u vezi sa malteškim funkcionerima sa kojima je iz ovog posla u Crnoj Gori podijelio više miliona eura preko of-šor firmi, kao i da je bivši crnogorski premijer Milo Đukanović vodio pregovore sa tim funkcionerima u vezi ovog posla u Crnoj Gori. "Iskoristili smo poslovničku mogućnost da u roku od 15 dana dobijemo odgovore. Interes društva je da se ova afera i skandal rasčisti. S obzirom na iskustva u rasvjetljavanju dosadašnjih afera očelivanja od crnogorskih institucija nam nijesu velika. Istini ne očekuje samo crnogorska i malteška, već ukupna evropska javnost. Mislim da će nadležni morati da odgovore, jer će biti prinuđeni da odgovore znajući obim ove afere, njene posljedice i činjenicu da je jedna žena koja se bavila istraživačkim novinarstvom izgubila glavu zbog ove afere", kazao je Rudović.

Mici sa Đukanović tokom posjete Crnoj Gori 2016. godine
Mici sa Đukanović tokom posjete Crnoj Gori 2016. godine foto: Omar Camilleri

Na pitanje šta će uraditi ako ne dobiju odgovore Rudović je kazao da će odgovora uskoro biti jer se ovim bave međunarodne institucije i grupa istraživačkih novinara koja neće odustati i da je crnogorskim institucijama bolje da ne zabijaju glave u pijesak.

Lekić je kazao da će insistirati na odgovorima.

"Ako se saopšte dokazi da niko iz Crne Gore nije upleten u čitavu aferu mi ćemo to smatrati dobrom viješću. Slutimo da postoje ozbiljne indicije o novom skandalu i stidu koji Crna Gora nezasluženo doživljava, jer je u sve dosadašnje skandale uključena samo njena elita. Interes je i onih koji nijesu uključeni, ako takvi postoje, da dođe do te istine. Biće vrlo sumnjivo ako se izbjegne odgovor", kazao je Lekić.

Poslanici Srđan Milić i Danijela Pavićević su prošle sedmice predali inicijati o formiranju parlamentarnog anketnog odbora koji je potpisalo svih 39 poslanika opozicije, ali je predsjednik parlamenta Ivan Brajović odbio da predlog stavi na dnevni red pozivajući se na proceduralni propust.

Bonus video: