PORUČIO UOČI PREDSTAVLJANJA STRATEGIJE EU

Junker: 2025. je samo ohrabrenje, nema ulaska bez riješenih problema

Predsjednik Evropske komisije kaže da su Crna Gora i Srbija, kao zemlje koje su naviše napredovale, dobile ”novi datum koji bi trebalo da ubrza stvari”
6 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2018. 10:14h

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker kaže da 2025. nije godina kada bi Crna Gora i Srbija "morale" da budu u EU, već da je to indidkativni datum i ohrabrenje.

"Pogrešno je predstaviti da smo ja i Evropska komisija rekli da Crna Gora i Srbija moraju biti u EU do 2025. godine. Ne, to je indikativni datum i ohrabrenje, tako da ove zemlje rade snažno i prate taj put", izjavio je Junker u Strazburu pred predstavljanje Strategije proširenja.

Žan Klod Junker kaže da su Crna Gora i Srbija, kao zemlje koje su naviše napredovale, dobile ”novi datum koji bi trebalo da ubrza stvari”, prenosi Tanjug.

”Želimo da vidimo proširenje na Zapadnom Balkanu, ali ne želimo da vidimo ulazak bez ispunjenja uslova. Oni još nisu ispunili uslove, a neki su daleko od toga”, naglasio je Junker pred Evropskim parlamentom.

On je dodao da EU želi da ”pruži ruku” svojim partnerima na Zapadnom Balkanu i da im pomogne da nastave ”težak put” EU interacija.

”Smatram da Srbija i Crna Gora mogu da prevaziđu ovaj težak put”, poručio je predsjednik Evropske komsiije.

Žan Klod Junker je još jednom podvukao da neće biti daljeg proširenja na Zapadni Balkan sve dok se prvo ne riješe otvorena pitanja granica. Reći da će se to rješavati pošto se uđe u EU neće se više dogoditi. Problemi moraju biti riješeni prije pristupanja ili neće biti daljeg pristupanja”, zaključio je Junker.