Veber za "Vijesti": Izbori će biti važan ispit na putu Crne Gore ka EU

Potrebni su konkretniji koraci naprijed u područjima demokratije, vladavine prava i slobode medija Svi igrači - vlada, opozicija i građani - trebalo bi da dokažu svoju evropsku predanost, uvažavajući vrijednosti za koje se zalaže EU. Na osnovu toga, izvještaj EK o Crnoj Gori na jesen biće posebno važan u pogledu koraka naprijed, poručio je ambasador Njemačke, koja je 1. jula preuzela predsjedavanje EU

48065 pregleda 199 reakcija 48 komentar(a)
Pokušati napredovati na Poglavlju 27: Veber, Foto: Luka Zeković
Pokušati napredovati na Poglavlju 27: Veber, Foto: Luka Zeković

Parlamentarni izbori 30. avgusta biće izuzetno važni za proces pristupanja Crne Gore EU i oni moraju biti slobodni i pravedni, ocijenio je ambasador Njemačke Robert Veber.

“Svi igrači - Vlada, opozicija i građani - trebalo bi da dokažu svoju evropsku predanost uvažavajući vrijednosti za koje se zalaže EU. Na osnovu toga, izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori na jesen biće posebno važan u pogledu koraka naprijed u procesu pridruživanja tokom njemačkog predsjedavanja. Ako potvrdi napredak koji se tiče demokratije, vladavine prava i slobode medija, to će imati ukupno pozitivan učinak na pregovore o pristupanju”, rekao je Veber za “Vijesti”.

Njemačka je 1. jula preuzela od Hrvatske predsjedavanje EU.

Tim povodom je ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić u utorak uveče simbolično Veberu predao zastavu EU.

Veber i Grubišić simbolično u Podgorici razmijenili zastavu EU
Veber i Grubišić simbolično u Podgorici razmijenili zastavu EUfoto: Luka Zeković

Na pitanje hoće li proširenje EU biti jedan od prioriteta Njemačke, Veber je odgovorio potvrdno.

“Proširenje i Zapadni Balkan jedan su od prioriteta njemačkog predsjedavanja Savjetom EU. Želimo da dovršimo pregovaračke okvire i započnemo prve pregovore o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom, kao i s Albanijom, kada ispuni potrebne uslove”, kazao je Veber.

On je rekao da brzina procesa proširenja uglavnom zavisi od postignutog suštinskog napretka.

“Svi akteri treba da se fokusiraju na to. Crna Gora je otvorila sva pregovaračka poglavlja i privremeno zatvorila tri. Stoga je prva u regiji. Sada su potrebni konkretniji koraci naprijed u područjima demokratije, vladavine prava i slobode medija kako bi se stvorili uslovi za početak preliminarnog zatvaranja dodatnih poglavlja”, kazao je Veber.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je pokazala da ne bježi od ovog izazova prihvatanjem nove metodologije proširenja.

“I prihvatila je zadatak da ispuni mjerila za zatvaranje za neka druga poglavlja kroz konkretne korake na poglavljima 23 i 24. Moramo istovremeno biti ambiciozni i realni i pokušati napredovati npr. na 27. poglavlju (životna sredina i klimatske promjene”, smatra Veber.

Crna Gora je u utorak na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila osmo i posljednje poglavlje - Konkurencija.

Crna Gora sada ima svih 33 poglavlja otvorena, ali je do sada privremeno zatvorila samo tri.

Pregovori o pristupanju Crne Gore EU otvoreni su u junu 2012.

Na pitanje koje izazove još treba riješiti Crna Gora i ostale zemlje Zapadnog Balkana na putu ka EU Veber je odgovorio da je usklađivanje zakona, podzakonskih akata i propisa s pravnom tekovinom EU važan dio procesa, ali konkretan napredak koji se tiče suštine svih poglavlja, posebno u ključnim poglavljima 23 i 24, je važan ne samo za otvaranje, već i prije svega da bi na kraju zatvorili poglavlja.

“Važno je da svi politički akteri, kao i svi građani i društvo u cjelini razumiju, da je pristup EU monumentalni zadatak, do kojeg se može doći samo zajedničkim naporima”, poručio je Veber.

EU da bude zajednički cilj Vladi, opoziciji i građanima

Veber je kazao da su za vrijeme korona krize, svi (Vlada, opozicija i građani) imali jedan zajednički cilj, obuzdati širenje virusa.

“Bilo bi sjajno kada bi se Vlada, opozicija i građani takođe mogli složiti oko ovog zajedničkog cilja - članstva u EU - i slijediti ga zajedno. To ne isključuje kontroverzne političke rasprave unutar ovog dogovorenog okvira”, rekao je Veber.

Bonus video: