POZVALI POSLANIKE SKUPŠTINE

CEMI: Hitno dopuniti član 44 Zakona o finansiranju političkih subjekata

Prema njihovim riječima, norma ne obavezuje ni ASK da te odluke objavi na svom sajtu i stavi na uvid javnosti

3622 pregleda 1 komentar(a)
Nenezić, Foto: Boris Pejović
Nenezić, Foto: Boris Pejović

Centar za monitoring i istraživanja (CeMI) pozvao je poslanike Skupštine Crne Gore da po hitnom postupku predlože i usvoje dopunu člana 44, stav 1, Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, u dijelu Zapošljavanje i angažovanje zaposlenih lica.

Iz CeMI-ja su kazali da su u članu „izostavljena“ privredna društva čiji je osnivač i većinski ili djelimični vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave, iz niza subjekata na koje se odnosi zabrana zapošljavanja u izbornom periodu, navodi PR Centar.

Izvršna direktorica CeMI-ja Ana Nenezić navela je da “ovako definisana norma ostavlja prostor za zloupotrebe, nesmetana i netransparentna politička zapošljavanja u ovim privrednim društvima tokom izbornog perioda”.

U CeMI-ju smatraju da, osim što ne propisuje zabranu i zapošljavanje u izuzetnim okolnostima, dodatno ne obavezuje privredna društva čiji je osnivač ili većinski ili djelimični vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave da Agenciji za spriječavanje korupcije (ASK) dostave odluke o zapošljavanju tokom izbornog perioda, sa pratećom dokumentacijom.

Prema njihovim riječima, norma ne obavezuje ni ASK da te odluke objavi na svom sajtu i stavi na uvid javnosti.

“Izražavamo sumnju da se na ovaj način namjerno otvara prostor za politička zapošljavanja i zloupotrebu javnih resursa zarad političkih interesa, van dometa kontrole nadležnih institucija, kao i da se direktno narušava princip transparetnosti u ovoj oblasti čime se, pored nadležnih institucija, onemogućava i nadzor i kontrola zapošljavanja od organizacija civilnog društva,” navela je Nenezić.

Iz CeMI-ja su podsjetili i da je pitanje političkog zapošljavanja jedan od ključnih mehanizama izbornih zloputreba na koje godinama ukazuju sve međunarodne i domaće organizacije.

“Kao i na brojne institucionalno neriješene afere od kojih je naslikovitija, u smislu razotkrivanja mehanizma djelovanja, afera „Snimak“ za koju ni do danas nemamo institucionalni epilog, a koje značajno urušavaju povjerenje u izborni proces u Crnoj Gori”, naveli su iz CeMI-ja.

Nenezić je kazala da vjeruju da će poslanici u Skupštini Crne Gore u najhitnijem roku otkloniti tu nepravilnost.

"I onemogućiti potencijalne zloupotrebe i izborne manipulacije, a time i dodatno urušavanje povjerenja građana u izborni process,” zaključila je Nenezić.