bez jedinstvene liste na izborima

Drugi sastanak opozicije: Nema dogovora o zajedničkoj listi

"Bilo je stranaka koje su postavljale određene uslove, bilo je stranaka koje su bezuslovno bile za zajedničku listu, među kojima je i Demokratski front. Imali smo dva uslova koja je postavila Demokratska Crna Gora, vrlo neprijatna za nas jer su se ticala suverenog odlučivanja o svojim mandatima i ljudima koji će da predstavljaju DF", kazao je Radunović

68792 pregleda 1008 reakcija 304 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Nakon drugog sastanka opozicije u prostorijama Građanskog pokreta URA, definitivno je poznato da je propala ideja o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima.

Predstavnik GP URA, Miloš Konatar je kazao da je rasprava protekla u jednoj normalnoj atmosferi.

"Iznosili smo različita viđenja borbe i kako u toj borbi učestvovati. Mi smo juče pred kolege stavili i ideju bojkota predstojećih parlamentarnih izbora, jer smo svjesni da su uslovi za izbore loši.", kazao je Konatar.

On je rekao da su se svi politički subjekti složili da se treba boriti do kraja i da treba izaći na izbore.

"Iznijeli su se raznorazni modeliteti saradnje, imajući u vidu sve razlike koje su iznijete. Predlog URE za nestranačku jedinstvenu opozicionu listu, je bio takav da bi izbio iz ruke sve razlike među subjektima", kazao je Konatar.

On je kazao da je cilj bila smjena ove vlasti, a ne samo borba za poslaničke mandate.

"Nije bilo dogorovora oko jedinstvene liste. Želim svim akterima sreću na predstojećim izborima. Nećemo tražiti krivce među učesnicima sastanka", kazao je predstavnik Demokrata, Dragan Krapović.

On je kazao da je cilj Demokrata bio postizanje jedinstva opozicije na predstojećim izborima u cilju smjene režima i ove vlasti.

"Dali smo doprinos predlažući konkretne stvari na koji način može da se unaprijedi opoziciona smjena. Predsjednik Bečić je i sam dao izjave, lišene bilo kakve sujete", kazao je Krapović.

"Nema pucanja jedinstvena lista je jedinstvena lista. Dvije kolone nisu jedinstvena lista na logičkoj ravni", dodao je Krapović.

Povezani članci

08. Jul 2020.

Počeo novi sastanak opozicije o izborima

Predstavnik Demokratskog fronta Slaven Radunović je kazao da i pored napore te partije nije došlo do zajeddničke liste.

"Bilo je stranaka koje su postavljale određene uslove, bilo je stranaka koje su bezuslovno bile za zajuedničku listu, među kojima je i Demokratski front. Imali smo dva uslova koja je postavila Demokratska Crna Gora, vrlo neprijatna za nas jer su se ticiala suverenog odlučivanja o svojim mandatima i ljudima koji će da predstavljaju DF", kazao je Radunović nakon završetka sastanka.

Radunović je kazao da "prošireni uslovi" koje je saopštio lider Demokrata Aleksa Bečić, najviše targetiraju Demokratski front.

"Mi smo prihvatili. Čaks mo predložili da ni jedan poslanik trenutnog parlamenta ne bude na listama. Da budu potpuno novi ljudi, i da pružimo nikad do sad viđenju šansu jedinstvu opozicije u Crnoj Gori", kazao je Radunović.

Radunović je kazao da je tu nastao probelm jer je URA smatrala da je njen doprinos ovakvoj zajedničkoj opoziciji veći bio ako bi ostali van zajedničke liste.

"Neki od njih, evo među njima i ja smo razmišljali na sličan način, da bi mogli dosta toga da donesu, ali da njihovo učešće ne bi bilo od velikog doprinosa zajedničkoj listi, na kojoj bi bili mi, Demos, SNP, Demokrate, UCG i Radnička partija", kazao je Radunović.

On je kazao da će DF htjeti da razgovara sa svima koji žele da budu alternativa DPS-u.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović rekao je da je došao sa nadom da će postići dogovor.

"Ne postoji ni jedan zahtjev koji je upućen a da Ujedinjena nije htjela da prihvati Časti bi mi bila da podržim takvu listu, čak i ako ne budem na njoj.", kazao je Danilović.

On je dodao da ovaj format pregovarača ne može više da postigne.

"Demos je za jedinstvenu listu koja promoviše građanski karakter Crne Gore. Uvijek smo bili zainteresovani za tijesnu saradnju opozicije koja podrazumijeva otvaranje puta za demokratske promjene i pobjedu politike koja će zaustaviti sistemsko razaranje Crne Gore", kazao je Neđeljko Rudović iz Demosa.

Preporučujemo za Vas