Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora

Đukanović je rekao da je uvjeren u pozitivan ishod na zdravstvenom i ekonomskom planu i uputio riječi ohrabrenja i Litvaniji i Irskoj u daljoj borbi sa globalnim izazovom

3016 pregleda 5 komentar(a)
Đukanović i Garagn, Foto: Predsjednik.me
Đukanović i Garagn, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, ambasadora Litvanije i Irske, Jurate Raguckiene i Ronana Gargana.

Đukanović je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika, nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im uspješno obavljanje diplomatske misije u Crnoj Gori u cilju unapređenja međudržavnih odnosa.

On je informisao ambasadore o uspješnim rezultatima borbe sa prvom fazom koronavirusa u Crnoj Gori, dobroj organizovanosti, visokom stepenu funkcionalnosti i kompetentnosti zdravstvenog sistema.

Đukanović je rekao da je uvjeren u pozitivan ishod na zdravstvenom i ekonomskom planu i uputio riječi ohrabrenja i Litvaniji i Irskoj u daljoj borbi sa globalnim izazovom.

On je upoznao ambasadore sa aktivnostima u susret predstojećim redovnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, navodeći značaj izbora legitimne vlade za dalje suočavanje sa dugotrajućom krizom izazvanom pandemijom.

Đukanović je rekao da je uvjeren da će nova vlada nastaviti putem usvajanja evropskog sistema vrijednosti.

On je, u razgovoru sa Raguckiene, visoko ocijenio kvalitet saradnje i rastuće partnerstvo dvije države, što je potvrđeno i nedavnom zvaničnom posjetom Viljnusu.

Đukanović je potvrdio da članstvo u Evropskoj uniji (EU) ostaje prioritet Crne Gore i zahvalio za podršku Litvanije integraciji regiona.

„Crna Gora i Litvanija su već partneri u NATO“, podsjetio je Đukanović, uz očekivanje da će to partnerstvo biti dodatno osnaženo i skorim članstvom Crne Gore u EU.

Raguckiene je kazala da je spremna za posvećeni rad na unapređenju saradnje na svim poljima od obostranog interesa, posebno na planu jačanja trgovinske saradnje, i dalje jačanje prijateljstva Crne Gore i Litvanije.

Đukanović je, u razgovoru sa Garganom, potvrdio prijateljski odnos Crne Gore prema Irskoj i njenom narodu.

Đukanović i Raguckiene
Đukanović i Raguckienefoto: Predsjednik.me

On je, uz žaljenje zbog značajnog broja žrtava koronavirusa u Irskoj, rekao da poštuje napore koje ta zemlja ulaže za zaštitu života i zdravlja njenih građana.

Đukanović je čestitao Irskoj na izboru za članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) za period 2021-2022, navodeći da Crna Gora cijeni i dijeli sa Irskom posvećenost sistemu UN-a, kao i da na važnost multilateralizma, saradnje i solidarnosti opominje i aktuelna globalna kriza.

Gargan se saglasio sa Đukanovićem da Crna Gora i Irska dijele zajedničke interese, kao što je posvećenost multilateralizmu i poručio da će članstvo u Savjetu bezbjednosti iskoristiti za zastupanje interesa i podršku malim zemljama.

On je najavio da će raditi na zbližavanju dvije zemlje i naroda, naročito u oblasti ekonomije i biznisa čemu pogoduje i direktna avio linija Ryanair-a između Podgorice i Dablina.

„Dodatni podsticaj unapređenju trgovinske i investicione saradnje bilo bi i uspostavljanje vizne liberalizacije, za šta ću se zalagati u narednom periodu“, rekao je Gargan.

On je naglasio da je Irska na raspolaganju Crnoj Gori za svaku pomoć u procesu proširenja, u kojem je, kako je kazao, Crna Gora veoma napredna, što je potvrđeno i nedavnim otvaranjem posljednjeg pregovaračkog poglavlja.

Bonus video: