ČESTITAO MU DAN DRŽAVNOSTI

Makron Đukanoviću: Francuska podržava evropsku perspektivu Crne Gore

Dodaje se da se ove godine obilježava sto četrdeset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Crne Gore

3118 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću čestitku povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore uputio je predsjednik Republike Francuske Emanuel Makron, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

"U ime Francuske i u svoje lično ime, čestitam Vam državni praznik Crne Gore. Želim da iskažem svoju punu solidarnost i solidarnost francuskog naroda stanovništvu Crne Gore, koje je, takođe, pogođeno pandemijom COVID-19. Srdačno zahvaljujem na pomoći koju ste na početku krize pružili francuskim i evropskim državljanima prilikom njihove repatrijacije. Izdvajanjem više od tri milijarde eura za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u ovoj krizi bez presedana, Evropska unija je pokazala svoju punu posvećenost Vašem regionu", piše u čestitki Makrona.

Dodaje se da se ove godine obilježava sto četrdeset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Crne Gore.

"S tim u vezi, nadam se nastavku jačanja naših bilateralnih odnosa. Francuska strategija za Balkan, koju sam odobrio prošle godine, podrazumijeva sve veću podršku Francuske ekonomskom i socijalnom razvoju regiona, kroz aktivnosti u oblasti održivog razvoja koje će Francuska razvojna agencija uskoro započeti u Crnoj Gori. Naša ekonomska saradnja, u širem smislu, je u ekspanziji, naročito u oblasti turizma. Francuska podržava evropsku perspektivu Crne Gore. Kao što znate, pregovori za članstvo su zahtjevan proces koji podrazumijeva puno poštovanje postavljenih kriterijuma. Želim da pozdravim odluku Crne Gore da prihvati novu metodologiju za proširenje Evropske unije. Na kraju, pozdravljam važnu ulogu Crne Gore, zemlje saveznice, u pogledu trajne stabilizacije Zapadnog Balkana i njeno puno slaganje sa stavovima evropske politike o zajedničkoj bezbjednosti. Gospodine Predsjedniče, molim Vas da primite izraze mog visokog uvažavanja.“