Smjenu režima svi žele, ali je ne vide na isti način

"Nude se identitetska pitanja, a ne odgovor kako da građani prežive nastupajući period", kaže Daliborka Uljarević

31754 pregleda 194 reakcija 117 komentar(a)
Propao pokušaj ujedinjenja: S posljedniih pregovora opozicije, Foto: Savo Prelević
Propao pokušaj ujedinjenja: S posljedniih pregovora opozicije, Foto: Savo Prelević

Smjenu režima žele svi u opoziciji, ali je ne vide na isti način, a u izbornim ponudama nema onoga što građani žele - kako da prevaziđu izazovni period nakon izbora, ocijenili su analitičari u razgovoru za “Vijesti”.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kaže da se u sadašnjoj izbornoj ponudi ne vidi refleksija onoga što građani kažu da su njihove potrebe i da su za njih bitne teme.

“To, u konačnici, ne znači da građani neće odlučivati na osnovu toga, ali ako nudite identitetska pitanja, a ne dajete odgovor kako će građani da prežive u nastupajućem periodu, za koji znamo da će biti vrlo izazovan, onda, osim toga što ne slušate te potrebe negdje, čini mi se, pokazujete i nedovoljan senzibilitet i nedostatak vizije za prava rješenja. I to može za opoziciju da bude jako loše”, rekla je Uljarević odgovarajući na pitanje da li do sada formirani i najavljeni opozicioni blokovi mogu biti ozbiljnija prijetnja vlasti.

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarevićfoto: Savo Prelević

Izvršni direktor Centra za građanske slobode (CEGAS), Boris Marić, dijeli mišljenje drugih analitičara da se crnogorska opozicija bolje pregrupisala nego što se moglo očekivati.

“Sada u opozicionoj ponudi imamo suštinski četiri pokreta, koja, ako ne budu afirmisala međusobne antagonizme, mogu mobilisati većinu opozicionih glasača”, istakao je Marić.

Nakon propalog pokušaja koordiniranog nastupa opozicije, Demokrate, Demos, Nova ljevica, Partija penzionera, invalida i restitucije i Društvo za istraživanje politike i političke teorije donijeli su odluku o formiranju građanskog bloka i uspostavljanju predizborne koalicije u susret nastupajućim parlamentarnim izborima.

SDP se izjasnio da će na izbore sam, dok Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija i dio nezavisnih poslanika pregovaraju oko formiranja “Narodnog pokreta”.

Marić je ocijenio da se ipak moraju apostrofirati krupne greške koje su opozicioni subjekti pravili, nemilosrdno trošeći vrijeme i sebe dovodeći u rizik da je malo vremena u kome bi se ove političke ponude na potreban način približile i prezentovale građanima.

“Opozicija je imala trenutke jedinstva i koordinacije samo pod pritiskom, kao što je to bilo za vrijeme građanskih protesta ‘Odupri se’. Međutim, slabljenjem protesta politički subjekti su primarno pratili inerciju političkog pozicioniranja i preživljavanja, što je za rezultat imalo unutaropoziciona mimoilaženja”, istakao je Marić.

Dodao je da je veliki problem nejedinstvo cilja, iako se sve opozicione partije generalno zalažu za smjenu Đukanovićevog režima.

Boris Marić
Boris Marićfoto: Savo Prelević

“Problem je što smjenu režima svi žele, ali je ne vide svi na isti način. Opozicioni, sada već pokreti, trebalo bi da sjednu i razgovaraju o složenom karakteru ovih izbora, od pristanka da učestvuju i pored činjenice da se uslovi nijesu mijenjali sem na gore, preko činjenice da imamo epidemiju i da smo prije nekoliko mjeseci bili svi u karantinu s mnogo manje zaraženih, a da sada treba da izađemo na birališta, preko potrebe da se finansira dubinsko istraživanje javnog mnjenja”, poručio je Marić.

Iz DPS-a su u četvrtak saopštili da su mjesec i po prije izbora, ključni opozicioni akteri izašli pred građane sa svojim platformama na kojima žele da dobiju njihovo povjerenje.

“Na čemu će temeljiti svoje kampanje, šta je to što nude kao viziju bolje i uspješnije Crne Gore? Krenimo redom. Srpska pravoslavna crkva – prvi put s neskrivenim izbornim aspiracijama – pozvala je građane da glasaju protiv aktuelne vlasti. Manje bitno za koga, samo da je protiv vlasti. To je i jasna poruka da će svi glasovi koji odu opoziciji završiti na kraju u istom anticrnogorskom i antievropskom košu”, saopšteno je iz DPS-a.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić pozvao je juče opozicione kolege na zajedništvo na predstojećim parlamentarnim izborima.

Potencijal za dobar rezultat opozicije postoji

Prema riječima Marića, potencijal za dobar rezultat opozicije postoji.

“Pristup je bitan. Potencijal za dobar rezultat opozicije postoji, disciplina biračkog tijela vlasti s druge strane postoji. Da li postoje naučene lekcije i potreba unutar opozicije da koordinira svoju kampanju uprkos svojim razlikama? Da li postoji snaga da se dođe do zajedničkog papira o budućoj vlasti, njenoj strukturi i ciljevima? Držim da bi takav papir političku scenu učinio bitno jasnijom”, kazao je Marić

Svi birači imaju istu muku

Uljarević smatra da bi opozicija prva trebalo da se bavi pitanjima koje građani pozicioniraju kao važna.

"Naravno, neko će se i emotivno opredijeliti na kraju dana, a po onome što istraživanja pokazuju i kada vidimo presjeke nema velike razlike u tome šta muči opozicione i vladajuće birače, kada je riječ o ključnim temama. Prosto smo svi u istom problemu, samo je pitanje ko će naći način da to adekvatno adresira”, kazala je Uljarević

Bonus video: