Pejović: Funkcije obavljam zakonito

"Žao mi je što se toliki trud i enegija ulažu u nešto što su neosnovane i nepotrebne insinuacije da se radi o nezakonitom radu i ponašanju crnogorskih institucija, a ne na zajednički rad na evropskoj integarciji“, rekao je Pejović
842 pregleda 20 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Mep.gov.me
Aleksandar Pejović, Foto: Mep.gov.me
Ažurirano: 02.02.2018. 20:19h

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović kazao je da funkcije ministra i glavnog pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) obavlja u skladu sa zakonom.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je u četvrtak inicijativu predsjedniku Vlade Dušku Markoviću za pokretanje postupka razrješenja Pejovića zbog kršenja Ustava u dijelu nespojivosti funkcija.

Pejović od maja prošle godine prima 4.690 eura mjesečno. Uz to, plaćen mu je i smještaj u Briselu za čiji je mjesečni zakup iz budžeta dobijao od 1.936 do 2.497 eura. To pokazuju podaci koje je Ministarstvo evropskih poslova, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dostavilo Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Pejović je kazao da se CGO često bavio njegovom ličnošću, a ne onim za šta je ovlašćen kao nevladina organizacija.

"Žao mi je što se toliki trud i enegija ulažu u nešto što su neosnovane i nepotrebne insinuacije da se radi o nezakonitom radu i ponašanju crnogorskih institucija, a ne na zajednički rad na evropskoj integarciji“, rekao je Pejović novinarima u Vili Gorica.

On je kazao da će sačekati stav Agencija za sprječavanju korupcije (ASK) od koje je zatraženo mišljenje.

"To što radim kao glavni pregovarač i ministar je potpuno zasnovano na zakonu i iza toga u svakom trenutku mogu stati kao član Vlade i neko ko se već šest godina bavi pregovaračkim procesom", istakao je Pejović.

On je kazao da su njegova primanja uredno prijavljena ASK-u.

Pejović je objasnio da se radi o plati ministra na koju ide naknada na osnovu statusa glavnog pregovarača kao ambasadora koji, kako je rekao, nije postavljen u skladu sa Zakonom o vanjskim poslovima već posebnom odlukom Vlade.

"Dakle, nemam status opunomoćenog i izvarednog ambasadora kao što se to radi u diplomatiji nego status koji mi omogućava nakanadu u skladu sa zakonom ko što imaju druga zvanja unutar crnogorskih institucija“, zaključio je Pejović.

Bonus video: