Lekić: Centralna tema da bude "Koverta", a ne simulacija pregovora sa crkvom

"Dok su svuda u svijetu vlada i ukupna vlast dužni da uoči izbora prezentuju građanima bilanse svoje vladavine ovdje vrh vlasti cinično nastavlja sa temama kojima se podstiču i produbljuju konflikti u Crnoj Gori"

6823 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Demos
Foto: Demos

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić ocijenio je da "odluka" predsjednika države Mia Đukanovića da se putem tviter naloga premijera Duška Markovića uputi poziv crkvenim ličnostima na tkz. ekspertske pregovore, na mjesec dana do izbora, predstavlja sliku i priliku vrha crnogorske vlasti.

"Dok su svuda u svijetu vlada i ukupna vlast dužni da uoči izbora prezentuju građanima bilanse svoje vladavine ovdje vrh vlasti cinično nastavlja sa temama kojima se podstiču i produbljuju konflikti u Crnoj Gori. Pritom, ipak potcijenjujući građane ako očekuje da oni neće prepoznati ovaj jeftini trik kojim se želi pobjeći od realnog stanja u zemlji. Od realnih finansijskih bilansa države i ekonomskog stanja siromaštva građana u prezaduženoj zemlji sve do skandaloznih primjera nepostojanja vladavine prava u ovoj zemlji", naveo je Lekić.

Dodaje da centralna tema uoči izbora ipak nije crkva, "još manje izborno tržište duša, nego “Koverta”, kao brutalna činjenica i metafora duboko degenerativnog stanja u zemlji".

"U ovoj providnoj i provincijskoj predstavi posebno, tragikomično mjesto imaju tkz. pravni eksperti vlasti koji patenetirano čekaju svoj nastup u ovoj očigledno politički montiranoj operaciji kupovine vremena i bjekstva uoči izbora od realnih problema crnogorskog društva. Pritom se pravni stručnjaci javno ne osvrću na stanje i uzroke nepostojanja pravne države, očigledno spremni da pomognu onima koji su upravo glavna prepreka za konstituisanje Crne Gore kao ozbiljne, pravne zemlje pravila koja bi jednako važila za sve građene – na što sve ukazuju relevantne međunarodne organizacije. Ali stvoreni sistem, nesavjesnog ulaska stručnjaka u razne oblike lizinga sa vlašću što nažalost i sa posledicama potvrđuje i slučaj u NKT, briše razlike između plejade eksperata i plejade polusvijeta poslušnih vlastima iz vrlo prizemnih interesa – jeste posebna tema", zaključuje se u saopštenju Lekića.

Bonus video: