DPS strahuje zbog apstinencije svojih birača

Janjušević kaže da DPS strahuje zbog predizborne negativne poruke Amfilohija i njenog uticaja na biračko tijelo DPS-a, među kojima je veliki broj vjernika MCP, odnosno na moguću njihovu apstinenciju

44934 pregleda 622 reakcija 96 komentar(a)
Ekspertski tim Mitropolije dolazi na sastanak-, Foto: Savo Prelević
Ekspertski tim Mitropolije dolazi na sastanak-, Foto: Savo Prelević

Civilni aktivista i analitičar Dragiša Janjušević ocijenio je da Demokratska partija socijalista (DPS) taktički nastavlja pregovore s Mitropolijom crnogorsko-primorskom (MCP) o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, jer se boji uticaja mitropolita Amfilohija na dio biračkog tijela te partije.

Amfilohije je nedavno poručio da Crkva poziva sve građane Crne Gore da izađu na parlamentarne izbore i da na njima izaberu i glasaju za one koji neće donositi i potvrđivati “bezakone i anticrkvene zakone” u njihovo ime.

Sem partija vladajuće koalicije, DPS, Socijaldemokrata i stranaka manjinskih naroda, jedino je još SDP podržao usvajanje zakona.

Nakon što je skoro dva mjeseca ignorisao poziv Amfilohija za nastavak dijaloga o spornim odredbama zakona, tvrdeći da ima vremena za to, premijer Duško Marković (DPS) je u nedjelju pozvao MCP na nastavak dijaloga. Juče su pravni timovi dvije strane razgovarali više od dva sata u državnoj Vili Gorica, ali o ishodu susreta niko nije htio da govori.

Janjušević kaže da DPS strahuje zbog predizborne negativne poruke Amfilohija i njenog uticaja na biračko tijelo DPS-a, među kojima je veliki broj vjernika MCP, odnosno na moguću njihovu apstinenciju.

„Tu je strah. To je procjena DPS-a, jer bi to značajno urušilo njihov izborni rezultat. Onda ne bi mogli da imaju veću i sigurniju preglednost svog biračkog tijela“, kazao je Janjušević.

Amfilohije je kazao da su “posebno neistinite i zlonamjerne” izjave zvaničnika najjače vladajuće stranke “o navodnom ‘učešću Crkve na izborima’ i navodnoj njihovoj ‘pobjedi na tim istim izborima nad SPC’, koje su, kako ocjenjuje, sračunate na uvlačenje Crkve u partijsku izbornu kampanju.

“Objavljujemo da ćemo nastojati da do 30. avgusta ne učestvujemo u polemikama i da ne odgovaramo na besprizorne napade i komentare koji imaju za cilj da uključe Crkvu u političku kampanju radi zloupotrebe njene vjekovne hristonosne misije za dobro svih ljudi i svih naroda”, poručio je nedavno Amfilohije.

Janjušević je ocijenio da je DPS vješto pribjegla pozivu za nastavak dijaloga, ne bi li kroz pregovore pacifikovali uticajne vladike kao što su Amfilohije i Joanikije: „ I odvukli od te potencijalne namjere i mogućnosti da se obrate tom biračkom tijelu, koji su vjernici MCP i na taj način utiču na sam izborni proces i izborni rezultat“, kazao je Janjušević.

Član Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević kaže da DPS strahuje od stava crkve. “Prema našim istraživanjima, koja sprovodimo dnevnim skeniranjem digitalnih platformi, 40-60.000 birača DPS, pravoslavaca, je protiv Zakona o vjerskim slobodama i neće glasati DPS. Ovo se posebno odnosi na njihove birače u Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Nikšicu, Budvi, Herceg Novom, Baru, Žabljaku, Tivtu, Kotoru i Podgorici,” navodi poslanik.

On prenosi za “Vijesti” informaciju da je DPS takve podatke dobio u subotu i smatra da je crkva odmah nakon toga pozvana na nastavak dijaloga.

“Ovi birači DPS-a će sigurno izaći na izbore, ali se ne zna za koga će glasati”, kaže Medojević.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić ocijenio je da je ovo trik DPS-a, i da je centralna tema uoči izbora ipak “Koverta”, “kao brutalna činjenica i metafora duboko degenerativnog stanja u zemlji”.

“U ovoj providnoj i provincijskoj predstavi posebno, tragikomično mjesto imaju takozvani pravni eksperti vlasti koji patentirano čekaju svoj nastup u ovoj očigledno politički montiranoj operaciji kupovine vremena i bjekstva uoči izbora od realnih problema crnogorskog društva”, kazao je Lekić.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti Skupština je, na prijedlog Vlade, usvojila krajem decembra prošle godine, što je dovelo do litija, kojima je širom zemlje, pristustvovao veliki broj građana.

Ekspertski timovi Vlade i MCP su nakon političkog susreta dvije strane, prvi sastanak održali u Vili Gorica 11. marta, a naredni je bio zakazan za sedam dana kasnije. Međutim, već 13. marta donijete su prve mjere za sprečavanje pojave i širenja virusa korona, pa je on odložen do stabilizacije situacije.

Advokat MCP Dragan Šoć je ranije pojasnio da je suština izmjena koje je tražila MCP da se članovi 62, 63 i 64 Zakona promijene tako da umjesto da se stvori pretpostavka državne svojine, “stvar vrati u poredak koji postoji u Crnoj Gori”.

“A to je da onaj ko osporava nečiju svojinu, ima mogućnost da to osporavanje dokaže i u redovnom pravnom postupku”, rekao je Šoć.

I iz Vlade je ranije ocijenjeno ”da ima prostora da se kroz stručnu argumentaciju dođe do obostrano prihvatljivog rješenja”.

Nakon ublažavanja mjera, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uputio je 11. maja pismo premijeru u kojem je zatražio da se odredi novi termin za sastanak ekspertskih timova. Marković je tada rekao da će do njih doći “kad se steknu uslovi”.

U Vladinom timu su potpredsjednik Zoran Pažin, profesori Nebojša Vučinić i Aneta Spaić, šef kabineta premijera Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i pravnik Srđan Spaić.

U ekspertskom timu MCP su koordinator Pravnog savjeta Velibor Džomić i članovi Vladimir Leposavić, Dragan Šoć, Zoran Lazarević i Damjan Ćulafić, kao i Velibor Marković.

“Mitropolit više puta pozivao da se ne glasa za DPS”

“Mitropolit Amfilohije je već više puta pozvao pravoslavne vjernike da ne glasaju za DPS. Mi iz DF-a takođe pozivamo pravoslavne vjernike da glasaju protiv DPS-a i da će naša Crkva i pravoslavlje biti sigurni tek kada smijenimo DPS sa vlasti. Đukanović je prešao crvenu liniju i on sve Njegoševe Crnogorce, pravoslavce, doživljava kao državne neprijatelje i spreman je da ide do kraja u unijaćenju i pokatoličenju Crnogoraca. Ovaj problem se rješava na izborima i mi pozivamo sve prave Crnogorce koji baštine Svetog Petra Cetinjskog, Njegoša i Svetog Vasilija Ostroškog da glasaju protiv DPS-a i da oslobodimo Crnu Goru”, kaže Medojević

Bonus video: