Brajović: SD ubrzao procedure, da zakoni ne "stoje u fioci" kako bi predstavljali mehanizam za ucjenjivanje

"Podrškom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i Zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola, pokazali smo da gradimo državu jednakih vjerskih, etničkih, kulturnih, građanskih i seksualnih prava, ne narušavajući prava drugih", naveo je Brajović

4702 pregleda 64 reakcija 64 komentar(a)
Brajović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Brajović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Crnogorski parlament, osim što mora biti hram demokratije, treba da bude i mjesto gdje se otvaraju teme od značaja za društvo, pa i onda kada su teške, poručio je predsjednik Parlamenta i Socijaldemokrata (SD) Crne Gore Ivan Brajović.

On je kazao da je, u gotovo nikad kompleksnijem ambijentu, donijet čitav set zakonskih rješenja i odluka usmjerenih na razvoj cjelokupšnog društva, bolji položaj zaposlenih, afirmaciju ljudskih prava, unaprjeđenje poslovnog ambijenta, dalji razvoj ekonomije, „ali i jačanje multietičnosti, kao naše temeljne vrijednosti“.

“Crnogorski parlament - osim što mora biti hram demokratije, treba da bude i mjesto gdje se otvaraju teme od značaja za društvo, pa i onda kada su teške. Zato smo mi u Socijaldemokratama uvijek insistirali da Parlament ostane mjesto razgovora, čak i kad se naše razlike čine nepremostivim“, naveo je Brajović.

Kako je kazao, to je uloga ozbiljnog zakonodavnog doma, „a mi ne pristajemo ni na što manje“.

„Otvorili smo zajedno i zatvorili mnoge neizmjerno važne državotvorne teme, među kojima i one istorijske, poput članstva u NATO i Rezolucije o Podgoričkoj skupštini. Podrškom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i Zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola, pokazali smo da gradimo državu jednakih vjerskih, etničkih, kulturnih, građanskih i seksualnih prava, ne narušavajući prava drugih“, naveo je Brajović.

Kako je pojasnio, SD je ubrzao procedure stavljanja akata na dnevni red, „tako da zakoni ne “stoje u fioci” kako bi predstavljali mehanizam za ucjenjivanje, što je nekad nažalost bio slučaj“.

Brajović je kazao da je Skupština već nekoliko godina zaredom prepoznata kao najotvoreniji parlament u regionu, „a uživa i značajan međunarodni ugled o čemu, pored mnogih drugih, svjedoči i prva posjeta predsjednika evropskog parlamenta“. „Mi, Socijaldemokrate, učinili smo sve da kroz sopstveno djelovanje i na ličnom primjeru pokažemo da se o socijaldemokratiji ne samo priča, već da se ona živi“, zaključio je Brajović.