Ulcinjska vlast bez euforije uoči izbora: Opštinu zadužili, školovani odlaze

Broj nezaposlenih nije se smanjio iako se nastavilo sa partijskim zapošljavanjem u lokalnoj upravi
140 pregleda 4 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Rada Brajović
Ulcinj, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 01.02.2018. 17:35h

Manjak predizborne euforije i priča o ispunjenim obećanjima vladajuće koalicije, glavne su karakteristike kampanje uoči nedjeljnih izbora u Ulcinju. Iako partije koje čine aktuelnu vlast najavljuju pobjedu, malo je vjerovatno da će se Demokratska partija socijalista (DPS), Forca i koalicija oko Demokratske partije (DP) nakon izbora naći u istom savezu.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić ističe da se radi o jednim od “tiših izbora” u Ulcinju, zbog čega se stiče utisak da je svima već poznato kakvi će biti rezultati.

“Jedina trzavica između Socijaldemokrata (SD) i Force kao i pojačana retorika URA, ne mijenja taj utisak. Jedina nepoznanica vezana je za raspored glasova pravoslavaca i mala presipanja između albanskih nacionalnih partija”, ocijenio je Raonić.

Funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP) Skender Elezagić smatra da je kampanja tiha jer jače partije više nemaju šta da ponude biračima.

“Bježe od sučeljavanja, jer nemaju argumenata. Na Radiju Crne Gore bili su predstavnici tri od deset lista. Slično je bilo i na TV Teuta”, kazao je Elezagić, podsjećajući da su predstavnici vlasti davali obećanja koja nijesu ispunili.

Tako je lider Force Nazif Cungu, prije dvije godine, nakon što je drugi put inaugurisan za gradonačelnika Ulcinja, obećao finansijsku konsolidaciju, ekološku zaštitu Solane, Valdanosa i Starog grada, kao i stvaranje povoljnog investicionog ambijenta. On je tada konstatovao da se grad suočava se povećanjem broja nezaposlenih i iseljavanjem školovanog kadra u države Zapadne Evrope i u SAD.

Nosilac liste pokreta URA Omer Bajraktari tvrdi da gradonačelnik nije ispunio ta obećanja. On ističe da Opština ima preko 10 miliona eura duga i četiri zaostale plate činovnicima. “Kao i preko 12 plata u pojedinim JP, preko pet godina neplaćenih poreza i doprinosa uz 600.000 eura pomoći Vlade, dok je 40 odsto iznosila stopa realizacije budžeta za prošlu godinu”, tvrdi Bajraktari.

Kandidat za odbornika na listi Socijalističke narodne partije i Demokratskog fronta Andrija Ćetković istakao je da se broj nezaposlenih nije smanjio “iako se nastavilo sa partijskim zapošljavanjem u lokalnoj upravi”.

“Ono što je krajnje zabrinjavajuće je da u našoj opštini nije otvoreno nijedno radno mjesto u realnom sektoru, tako da je nastavljen trend odlazaka najkvalitetnijih mladih, školovanih kadrova”, kazao je Ćetković.

Lider Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka tvrdi da ta partija ne bježi od odgovornosti zbog svog učešće u vlasti zadnje dvije godine.

“Mi smo se maksimalno potrudili da unaprijedimo i oporavimo žalosno stanje koje smo zatekli prijemom vlasti, u skadu sa pozicijama koje smo kadrovski pokrivali”, kazao je Zenka. S.A.

Cungu: Manje zloupotreba i troškova

Cungu tvrdi da je zaustavljen finansijski sunovrat Opštine i zloupotrebe budžeta u privatne i razne druge svrhe.

“Prepolovili smo putne i troškove reprezentacije, goriva ali i one za nenamjenske medijske usluge”, istakao je Cungu, ističući da je Opština uspješno realizovala projekte koje je dobila od stranih fondova. Naveo je da su u Prostorni plan unijeti zahtjevi za zaštitu Solane i Valdanosa, kao i da je u prethodne četiri godine izgrađeno oko 20 manjih hotela sa 4 zvjezdice. Tvrdi i da je u toku adapatacija Belvija, Mediterana i Otranta i da je Opština dobitnik nagrade “Best Practice Programme in local government 2017”.

Bonus video: