Šćekić Nuhodžiću: Nemojte se kriti iza Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

"Podsjetiću ministra Nuhodžića da nije odgovorio na pitanje naše partije kako se od poslednjeg zvaničnog popisa stanovnika iz 2011. godine broj državljana Crne Gore za proteklih devet godina povećao za 36,67% ili izraženo u brojevima za novih 209.000 državljana i potencijalnih birača"

5807 pregleda 14 komentar(a)
Šćekić, Foto: SNP
Šćekić, Foto: SNP

Potpredsjednik SNP-a, Dragoslav Šćekić kazao je da ova partija izražava otvorenu sumnju da u biračkom spisku postoji desetine hiljada „fantom birača“ koji decenijama donose "pobjede" Demokratskoj partiji socijalista.

On je reagovao na jučerašnju izjavu ministra unutrašnjih poslova, Mevludina Nuhodžić, koji je u parlamentu rekao da nema lažnih identiteta i fantom birača u biračkom spisku.

"Juče je u crnogorskom Parlamentu ministar Nuhodžić iznio tvrdnju da je tačnost biračkog spiska na visokom nivou pa građani ne treba da imaju dilemu da li je birački spisak pouzdan, da nema lažnih identiteta, niti fantom birača u biračkom spisku, i da, kako kaže „ imamo najčistiji birački spisak sa najvišim stepenom ažurnosti, regularnosti i tačnosti podataka. Riječ je o apsolutno kvalitetnoj i ažurnoj bazi ličnih podataka, koja se vodi profesionalno i savjesno i u kojoj je na današnji dan upisano 540. 656 birača“, naveo je Nuhodžić. Podsjetiću ministra Nuhodžića da nije odgovorio na pitanje naše partije kako se od poslednjeg zvaničnog popisa stanovnika iz 2011. godine broj državljana Crne Gore za proteklih devet godina povećao za 36,67% ili izraženo u brojevima za novih 209.000 državljana i potencijalnih birača", rekao je Šćekić.

Kaže da nisu dobili ni konkretan, na činjenicama utemeljen odgovor i objašnjenje, otkud 541.000 birača u zemlji koja broji 622.000 stanovnika?

"Zašto parlamentarne stranke i javnost nisu ranije upoznate sa tim da su formirani timovi za kontrolu biračkog spiska i da je ministar Nuhodžić, kako je juče izjavio „kao dodatni mehanizam kontrole, nedavno sam formirao i ekspertski tim za praćenje ažurnosti i tačnosti biračkog spiska od raspisanih izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora, u čijem su sastavu predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i nevladinih organizacija“, dodao je Šćekić.

Pozvao je Nuhodžića da saopšti javnosti koja su to imena članova pomenutog ekspertskog tima kao i nevladine organizacije koju su određene da vrše nadzor ažurnosti i tačnosti biračkog spiska?

"Po kojim kriterijumima su odabrani da obavljaju ovako odgovornu funkciju, kome podnose izvještaje i zašto se to do sada krilo od javnosti i ostalih učesnika u izbornom procesu? Socijalistička narodna partija izražava otvorenu sumnju da u biračkom spisku postoji desetine hiljada „fantom birača“ koji decenijama donose "pobjede" Demokratskoj partiji socijalista. Ako je sve tako transparentno kao što Vi ministre tvrdite, tražimo da nam omogućite uvid u kompletan birački spisak koji sadrži sve informacije predviđene članom 10. Zakona o biračkom spisku koji predviđa da birački spisak sadrži sledeće informacije: jedinstveni redni broj sloga pod kojim je izvršen upis u birački spisak, lično ime birača, jedinstveni matični broj birača, datum i mjesto rođenja, državljanstvo, pol, mjesto prebivališta i adresa, datum prijave poslednjeg prebivališta i primjedbu."

Šćekić kaže da SNP poziva i ostale predstavnike opozicije i nevladinog sektora da pojedinačno zahtijevaju od MUP-a i Uprave policije, "koja apsolutno kontroliše birački spisak, da nam omogući da pristupimo svim zbirnim podacima u biračkom spisku i da partije formiraju svoje ekspertske komisije koje bi izvršile provjeru biračkog spiska."

"Nemojte se kriti iza Zakona o zaštiti podataka o ličnosti jer vama taj zakon daje mogućnost da kroz državne institucije a za vaše partijske interese imate ekskluzivno pravo uvida u birački spisak, spisak državljana, prebivališta građana, kaznene evidencije, evidencija primaoca socijalnih primanja, evidencija Zavoda za zapošljavanje i sve te povjerljive podatke obilato koristite za dobijanje glasova i pritiske na građane da glasaju DPS", zaključio je Šćekić.

Bonus video: