"NAŠA PLATFORMA JE SUPERIORNIJA"

DPS: Pobijedićemo politiku koju personifikuje SPC u Crnoj Gori

"Sasvim izvjesno ćemo i 30. avgusta tu nakaradnu politiku pobijediti, i to ne samo zato što je naša politička platforma superiornija, već i zato što je politika nacionalističke opozicije koja se sakrila iza Crkve, retrogradna, prevaziđena i negira sve vrijednosti savremene Evrope, savremene civilizacije, kojima se većinska Crna Gora davno privoljela"

12737 pregleda 238 reakcija 213 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da će na parlamentarnim izborima zakazanim za 30. avgust "pobijediti politiku SPC"

Kako navode u saopštenju "svima, sem osvjedočenim manipulatorima, je jasno da se to ne odnosi na konkretnu vjersku zajednicu, već na politiku".

"Čiji je instrument svjesno ili nesvjesno, postala: nacionalističku, velikosrpsku ideologiju koja je zbog svojih megalomanskih ciljeva već odnijela hiljade žrtava na ovim prostorima i nanijela najveću štetu srpskom narodu. Sasvim izvjesno ćemo i 30. avgusta tu nakaradnu politiku pobijediti, i to ne samo zato što je naša politička platforma superiornija, već i zato što je politika nacionalističke opozicije koja se sakrila iza Crkve, retrogradna, prevaziđena i negira sve vrijednosti savremene Evrope, savremene civilizacije, kojima se većinska Crna Gora davno privoljela", saopšteno je iz DPS-a.

Navode i da "otpor koji SPC pokazuje prema uvođenju ove vjerske zajednice u pravni sistem Crne Gore, kao i svoje pravo da se decenijama unazad redovo izjašnjava o pitanjima strateškog pravca državne politike i na njih utiče, Srpska crkva temelji na manipulativnim tvrdnjama da je ona starija od Crne Gore".

"Što je besmislica, osim ako se ne poistovjećuje s crkvom kao univerzalnom religijskom institucijom - i da sledstveno tome ima pravo da uživa naddržavni autoritet?! Svjedoci smo da se SPC decenijama unazad, u kontinuitetu, javno izjašnjavala po pitanjima karaktera i budućnosti države i da je aktivno pokušavala da ih prilagodi svojoj retrogradnoj ideologiji i srednjevjekovnim dogmama, baveći se više politikom nego religijom. Od čelnika SPC mogli smo da čujemo da je: Crna Gora "srpska država", da je crnogorska nacija - komunistička tvorevina, da je crnogorski jezik vještačka izmišljotina i antisrpska ujdurma, da samostalna CPC nikada u istoriji nije postojala, da su odluke legalno izabrane vlasti izdajničke itd. Zato je odbijanje SPC da pravno reguliše svoj status, kao i ignorisanje niza konzistentnih napora Vlade da se na zdravim osnovama nađe rješenje u vezi sa Zakonom o vjerskim zajednicama, posledica njihovog ignorisanja države Crne Gore i pogrešnog poimanja sopstvenog položaja u njoj", saopšteno je iz DPS-a.

Dodaju i da su svi kompromisi koje je Vlada nudila, "bili su ne samo izraz njenih namjera da djeluje odgovorno i pokaže maksimalnu fleksibilnost, nego i realno sagledavanje situacije i procjena manipulativnih kapaciteta SPC, njenih velikodostojnika, sveštenstva".

"Ali i saznanje o dokazanoj sklonosti SPC da u kritičnim trenucima istorije i sama posluži kao instrument za manipulaciju anticrnogorskoj, antievropskoj, antidržavnoj i retrogradnoj politici. Poslednja u nizu takvih instrumentalizacija Crkve su njeni višemjesečni protesti, za koje je i sam Andrija Mandić rekao da ih je Demokratski front inicirao. Kao što se sami funkcioneri ove stranke, poslednjih dana, u nedostatku političkog digniteta, sakrivaju iza Crkve i međusobno javno hrabre da je SPC “svoj dio posla uradila” a da je na njima da ga dovrše", navodi se u saopštenju DPS-a.

Preporučujemo za Vas