URA: Subvencioniraćemo kamene fasade zgrada i afirmisati urbani dizajn Ulcinja

"Javni prostori obuhvataju sve one prostore koji se slobodno koriste na dnevnoj bazi od strane stanovništva, kao što su ulice, trgovi, parkovi i javna infrastruktura. To uključuje i fasade, koje želimo uljepšati i u tom pravcu nudimo konkretne ideje"
0 komentar(a)
Omer Bajraktari, Foto: Građanski pokret URA
Omer Bajraktari, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 30.01.2018. 16:08h

Urbani dizajn je nešto što fali Ulcinju kako bi počeo ličiti na pravi primorski grad na Mediteranu, saopštio je Omer Bajraktari, nosilac liste pokreta URA u tom gradu

Ističe da je Građanski pokret URA u svom planu "Urbani ambijent" identifikovao nekoliko majnkavosti u najužem jezgru grada koje su nastale usljed nebrige lokalnih vlasti za pojedine kvartove grada.

"Tu prije svega mislimo na fasade stambenih zgrada ali i zelenila i prostorno uređenje određenih lokacija. Naša namjera jeste da i u Ulcinju kao i u svim razvijenim mediteranskim opštinama primjenimo urbani dizajn kao standard za oblikovanje grada. Urbani dizajn prvenstveno se bavi oblikovanjem i upravljanjem javnim prostorima, i načinom na koji se ovi prostori doživljavaju i koriste. Javni prostori obuhvataju sve one prostore koji se slobodno koriste na dnevnoj bazi od strane stanovništva, kao što su ulice, trgovi, parkovi i javna infrastruktura. To uključuje i fasade, koje želimo uljepšati i u tom pravcu nudimo konkretne ideje", poručio je Bajraktari.

On je kazao i da održavanje fasada zgrada i javnih institucija slikovito govori o načinu vođenja vlasti u Ulcinju u posljednjih 10 godina.

Dodaje da u pokretu URA imaju viziju kako po tom pitanju postaviti nove standarde kako bi i Ulcinj počeo da liči na pravi primorski grad.

"Kada preuzmemo vlast izmijenićemo odluku o komunalnom opremanju građevinskog zemljišta kako bismo uveli novine u toj veoma važnoj odluci koja je sistemskog i razvojnog karaketra a koja je do sada služila isključivo za punjenje budžeta grada odnosno za isplatu operativnih troškova. U novoj odluci ćemo predvidjeti subvencioniranje kamenih fasada u novogradnji za određene zone u Ulcinju. Takođe, predvidjećemo da kao i u drugim mediteranskim opštinama, svaki balkon kuće ili zgrade ima zelenilo”, naglasio je Bajraktari.

Bonus video: