LISTE PREDATE, KAMPANJA POČELA

Narednih dana preporuke za održavanje izbora

Nemamo informaciju o tome da je DIK propustio neki rok, kazao je šef Kancelarije ODIHR

8444 pregleda 28 reakcija 5 komentar(a)
Preporuke će se odnositi na glasanje van biračkog mjesta, u karantinu: predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović, Foto: Savo Prelević
Preporuke će se odnositi na glasanje van biračkog mjesta, u karantinu: predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović, Foto: Savo Prelević

Državna izborna komisija (DIK) će, prema informacijama “Vijesti”, narednih dana donijeti preporuke za bezbjedno održavanje izbora 30. avgusta, iako su izborne liste predate a kampanja već počela.

Preporuke se odnose na glasanje van biračkog mjesta, u karantinu, glasanje kovid-19 pozitivnih pacijenata, utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mjestu i komunikacionu kampanju.

DIK je krajem jula uputio Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti nacrt preporuka i nakon dobijanja njihovog mišljenja, počeo je izradu konačnog uputstva za bezbjedno održavanje izbora.

Dogovor da DIK donese obavezujuće uputstvo postignut je na sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine 15. jula, kojoj su prisustvovali predstavnici NKT-a, DIK-a i NVO.

Tada je najavljeno da će konačne smjernice o uslovima za održavanje izbora biti pripremljene za desetak dana i one će biti podložne promjenama ako se situacija pogorša.

Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) rekao je nakon sastanka da postoji mnogo potencijalno spornih pitanja i velika potreba da se stvari na vrijeme organizuju.

Iz posmatračke misije OEBS-a juče su na konferenciji za novinare kazali da DIK prati zakonske rokove.

“Nemamo informaciju da su propustili neki zakonom propisani rok. DIK nas uvjerava da će uspjeti da proizvedu materijal koji je potreban”, kazao je šef Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Tomaš Mesarić, odgovarajući na pitanje kako će se na održavanje izbora odraziti to što DIK još nije donijela preporuke o bezbjednom održavanju, prenosi agencija Mina.

DIK-u je predato 12 izbornih lista za učešće na parlamentarnim izborima.

Posljednjeg dana predato je osam izbornih lista o kojima će se DIK izjasniti u roku od 48 sata od predaje, a to su: “Snežana Jonica - Socijalisti Crne Gore - Da živimo kao Jugosloveni”; “Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović”; “Za budućnost Crne Gore” (DF, SNP, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti); “Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj”; “HGI - Svim srcem za Crnu Goru”, Albanska koalicija „Jednoglasno“ (Demokratska Partija, Demokratska Unija Albanaca i Demokratski Savez u Crnoj Gori), Hrvatska reformska stranka Crne Gore - HRS, “Bošnjačka stranka - Ispravno - Rafet Husović”.

DIK je utvrdio i proglasio četiri izborne liste, a to su liste SDP-a, SD-a, lista „Mir je naša nacija” (Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitutucije, Građanski pokret nova ljevica), i lista “Crno na bijelo” koju čine Građanski pokret URA, Stranka pravde i pomirenja, Grupe birača Civis i nezavisni intelektualci.

Preporučujemo za Vas