REAGOVALI NA IZJAVU PROFESORA BEOGRADSKOG FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA

"Mir je naša nacija": Jasno je koliko iznosi pad DPS-a, kada Bešić priznaje da je to šest odsto

Oni kažu da u pokušaju zaštite sunovrata i dramatičnog raspadanja i osipanja DPS-a u svim opštinama i u svakom kraju Crne Gore, Bešić saopštava kako razočarani birač DPS-a ne može ići ni prema jednoj drugoj političkoj opciji

10170 pregleda 32 reakcija 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Koalicija Mir je naša nacija
Ilustracija, Foto: Koalicija Mir je naša nacija

Koalicija "Mir je naša nacija" saopštila je da je crnogorska javnost navikla da pred svake izbore DPS angažuje "režimske analitičare i istraživače da saopšte svoje „nezavisne procjene“ i na taj način pokušaju obmanuti javnost, odnosno stvoriti iskrivljenu sliku političke stvarnosti u kojoj se autokratski režim prikazuje kao stabilan ili nedodirljiv."

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić u razgovoru za Televiziju Vijesti ocjenio je da je vladajuća Demokratska partija socijalista ušla u ovu izbornu trku oslabljena za pet do šest odsto biračkog tijela, zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

"I ovoga puta je dobitnik Đukanovićevih 100 eura za saopštavanje neistina Miloš Bešić, jedan od najpoznatijih zavisnih analitičara. Međutim, za razliku od friziranja, kreiranja, fabrikovanja i konstruisanja procjena u svim prethodnim izbornim ciklusima, Bešić je ovoga puta morao da prizna da je DPS izgubio 6% biračkog tijela. E pa, poštovani građani Crne Gore, jasno je koliko iznosi pad DPS-a, kada Bešić priznaje da je to 6%", navodi se u saopštenju ove koalicije. Oni kažu da u pokušaju zaštite sunovrata i dramatičnog raspadanja i osipanja DPS-a u svim opštinama i u svakom kraju Crne Gore, Bešić saopštava kako razočarani birač DPS-a ne može ići ni prema jednoj drugoj političkoj opciji.

"Ova izjava je suprostavljena teoriji i praksi, a naročito stvarnom stanju. Ili mu nijesu saopštili ili Bešić zna, a ćuti, o hiljadama bivših članova DPS-a, od Budve, Herceg Novog, Kotora, Bara i Podgorice, preko Danilovgarada i Nikšića, do Bijelog Polja, Berana i Pljevalja, koji masovno pristupaju Demokratama i snažno podržavaju koaliciju "Mir je naša nacija". Upravo je ovakvo faktičko stanje natjeralo Đukanovića i Markovića da mobilišu svoje analitičare. Iako je javnost upoznata sa angažmanom Bešića i relevantnošću njegovih procjena podsjetićemo na neke. Bešić je rezultat Demokrata 2016. godine procijenio na 7,2%, Demokrate osvojile 10%. DPS-u je iste godine dao 43%, a DPS osvojio 41%. Promašaji su bili dramatični u slučaju DF-a, Ključa, SDP-a, SD-a. Bešić je 2016. godine promašio raspored čak 19 od 81 mandata što ga je svrstalo u red najvećih promašaja u istoriji istraživanja. Pred prethodne parlamentarne izbore Bešić je promašio raspored oko četvrtine mandata u parlamentu, kako bi opoziciji nanio štetu. Iako u istraživanjima Bešić navodi mogućnost greške +/- 3%, na prethodnim parlamentarnim izborima greške su se kretale i do 325%", saopšteno je iz koalicije "Mir je naša nacija". Dodaju da, dakle, na ovakve konstatacije koje nemaju uporište u stvarnosti, građani ne treba posebno ni da se osvrću.

"Potpuno je jasna i na svakom koraku vidljiva snažna podrška koaliciji "Mir je naša nacija“ koja zadaje udarce DPS-u i masovno mobiliše apstinente. To je ono što boli i DPS i Đukanovića i Markovića, a vidimo i Bešića. Ovakva podmetanja nas neće zaustaviti na putu da pomirimo, ozdravimo i razvijemo Crnu Goru, oslobodimo institucije iz kandži korupcije i kriminala i konačno stanemo na put podjelama. Mir je ono što najviše smeta autokratskom režimu. Mir je sigurna promjena vlasti. Mir je karta za sigurnu budućnost svih građana Crne Gore. Zato je mir naša nacija", zaključeno je iz ove koalicije.

Preporučujemo za Vas