Vukotić Jelušić: SDT poslao opasnu poruku - ako niste dio DPS-a, ne možete računati na institucije sistema

"Sve je očitije da ako niste DPS, ne možete biti ni Crnogorac, ni građanin na čijoj strani mogu biti pravo i istina", poručili su iz budvanske URE

6735 pregleda 10 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Vuk Lajović
Sa konferencije za novinare, Foto: Vuk Lajović

Građanski pokret URA Budva poručio je da je odluka Specijalnog državnog tužilaštva da odbaci krivičnu prijavu protiv Upravnih inspektora, isključivo politička i da je jedini razlog što dolazi iz Budve.

Milijana Vukotić Jelušić kandidatkinja za odbornici sa liste "URA za sve građane Budve - Crno na bijelo" naglasila je da je ta partija zakazala konferenciju za novinare kako bi upoznala javnost sa odlukamam SDT, kao i sa nezakonitim zakazivanje sjutrašnje sjednice Skupštine opštiine.

Podsjetila je da je kao sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Opštine Budva zajedno sa predsjednikom skupštine Krstom Radovićem, podnijela SDT-u krivične prijave protiv glavne upravne inspektorke Jelene Pajković, inspektora Dragutina Kalezića i Senada Crnovršanina, načelnika Direkcije za normativne poslove i nadzor nad sprovođenjem propisa jer su dana 16. i 17. juna, prilikom vršenja inspekcijskog nadzora u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu Opštine Budva, prekoračili svoja ovlašćenja.

"To su uradili tako što su vršili nadzor u skladu sa Zakonom o državnom pečatu i pečatima državnih organa, koji se ne primjenjuje na lokalnu samoupravu, već eksplicitno na organe državne uprave. Drugi razlog podnošenja prijave jer su prilikom vrđšenja nadzora postupali su po mišljenju Ministarstva javne uprave koje nije obavezujuće, a time dali legitiman status v.d. predsjednika opštine i v.d predsjednice skupštine na šta nemaju pravo Sve to bez jasnog distanciranja od dešavanja u Budvi koja nisu mogla biti predmet njihove kontrole, već predmet odlučivanja Upravnog suda", naglasila je Vukotić Jelušić.

Prema njenim riječima juče je Specijalno državno tužilaštvo obavijestilo da je prijava odbačena ali u istom tom obavjštenju naznačeno da su odbačene i druge dvije prijave predstavnika izvršene vlasti.

"Time se ukazuje da je ovakva odluka Specijalnog tužilaštva isključivo politička i jedini razlog odbacivanja je što dolaze iz Budve. Ovakvim nonšalantnim odlučivanjem o nedvosmislenim i provjerljivim činjenicama građanima se šalje opasna poruka da ako nisu dio DPS-a, ne mogu računati ni na institucije sistema. To podrazumijeva da ne postoje profesionalizam, nezavisnost, objektivnost i nepristrasnost institucija, pogotovo onih nadležnih, da sankcionišu zloupotrebe. Sve je očitije da ako niste DPS, ne možete biti ni Crnogorac, ni građanin na čijoj strani mogu biti pravo i istina", poručili su iz budvanske URE na konferenciji za novinare.

Vukotić Jelušić je takođe kazal da ta partija želi da upozna javnost da nova skupštinska većina grubo krši Poslovnik o radu skupštine i Zakon o izboru odbornika i poslanika prilikom sazivanje 40. Sjednice SO Budva po hitnom postupku za sjutra.

"Krši se član 55 stav 1 Poslovnika o radu SO Budva koji predviđa šta može biti predmet sjednice sazvane po hitnom postuku. To svakako nisu svih 29 tačaka dnevnog reda, izuzev prve koja se odnosi na aktivnosti preduzete radi deblokade računa opštine Budva. Ta tačka predstavlja pitanje čije nerješavanje bi prouzrokovalo ili moglo prouzrokovati štetne posledice zbog neisplaćivanja zarada zaposlenih i nemogućnosti servisiranja obaveza prema različitim dobavljačima usled čega će nastupiti dosta tužbi ili prinudnih naplata”, kazala je Vukotić Jelušić.

Prema njenim riječima većina ostalih tačaka se odnosi na smjene upravnih odbora i savjeta, kao i imenovanje novih članova.

"Jedino što u ovim tačkama predstavlja hitnost je zbrinjavanje partijskih podobnika, dok se istovremeno nanosi šteta budžetu opštine zbog nelegitimno sprovedenih smjena koje će sigurno imati sudski epilog", navela je ona.

Naglasila je da je posebno zabrinjavajuće to što materijal za sjednicu nije javno objavljen, nije stavljen na uvid svim građanima, niti dostavljen odbornicima ovog skupštinskog saziva, što je obaveza koja proističe iz člana 54 stav 1 i 9 Poslovnika.

"Pravo pitanje je i zašto se krije njihov sadržaj? Na sličnom je tragu i jedna tačka dnevnog reda koja se odnosi na donošenje Odluke o utvrđivanju broja odbornika u Skupštini Opštine Budva u trenutku kada su već potvrđene izborne liste i kada je svega dvadesetak dana ostalo do izbornog dana. Donošenje ove odluke sada je u suprotnosti sa članom 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika koji kaže da broj odbornika utvrđuje skupština opštine posebnom odlukom najkasnije do dana raspisivanja izbora. Kao što znamo, izbori su raspisani 20. juna tako da se ova tačka ne može naći na dnevnom redu sjednice zakazane za 8. avgust”, istakla je Vukotić Jelušić.

Ona je naglasila da ovakve radnje nadležnih upućuju na to da se nastavlja institucionalno nasilje.

"To nasilje nova skupštinska većina već treći mjesec sprovodi nad građanima, a da u ovoj državi ne postoji institucija koja nas od toga može zaštiti", zaključila je ona.

Bonus video: