na sastanku sa lokalnim rukovodstvom

Marković predložio da se iz tekuće rezerve obezbijedi novac za plate u Opštini Budva

"Informacije koje sam čuo o aktuelnoj situaciji u opštini, istovremeno su me i zabrinule, ali i ohrabrile da ćemo prevazići trenutne probleme", kazao je predsjednik Vlade

21694 pregleda 231 reakcija 83 komentar(a)
Marković u radnoj posjeti Opštini Budva, Foto: Vlada Crne Gore
Marković u radnoj posjeti Opštini Budva, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je na kraju radne posjete Budvi da je predložio rukovodstvu Opštine da Vlada obezbijedi iz Tekuće rezerve budžeta novac za zarade zaposlenima u Opštini Budva kojoj je za vrijeme prethodne vlasti blokiran račun, saopšteno je iz Vlade.

„Današnji razgovori u Budvi i informacije koje sam čuo o aktuelnoj situaciji u opštini, istovremeno su me i zabrinule, ali i ohrabrile da ćemo prevazići trenutne probleme. Zabrinule – jer su evidentni problemi nagomilani u prethodnom skoro četvorogodišnjem periodu, od kojih mnogi zahtijevaju hitno rješavanje. Ali, i ohrabrile – jer vidim da nova opštinska vlast ima i snage, i vizije da se ti problemi rješavaju,a istovremeno i otvaraju nove perspektive za Budvu. Odmah da kažem da smo danas predložili da trenutno gorući problem isplate zaostalih plata u opštinskoj administraciji riješimo tako što će Vlada obezbijediti novac iz Tekuće rezerve Budžeta, i to u najkraćem roku. A naknadno ćemo definisati odnose između države i opštine Budva po pitanju blokade opštinskog računa. Moram reći i to da sam bio zaista neprijatno iznenađen činjenicom da je donedavna vlast za nešto više od tri godine maltene duplirala broj zaposlenih u opštinskoj administraciji, kojih sada ima blizu pet stotina!!! Ispada da ništa drugo nijesu radili nego partijski udomljavali na opštinskim jaslama“, kazao je Marković.

Predsjednik Opštine Budva Nikola Divanović se, kako je saopšteno iz Vlade, zahvalio premijeru na podršci.

„Naslijedio sam veliki izazov sa posebnim akcentom na brigu za zaposlene i njihovu ugroženu egzistenciju. Zaposleni u opštini Budva danas su taoci jedne prošle neodgovorne i bezidejne politike čija su neodgovornost i neznanje rezultirali blokadom opštinskog računa i vidjeli smo da se na današnji dan zaposlenima duguje više mjesečnih zarada. Međutim, to što smo došli na gotovu štetu ne umanjuje naš osjećaj odgovornosti niti naš entuzijazam da se bavimo ovim gorućim problemom. Tražili smo rješenje i našli smo ga! Kao rezultat ovakve komunikacije sa Vladom Crne Gore zaposleni u opštini Budva će u narednih nekoliko dana primiti svoje zarade, a mi ćemo transparentno rješavati pitanje blokade računa i sva ostala otvorena pitanja u narednom četvorogodištu“ – kazao je Divanović.

Predsjednik Vlade je na sastanku sa opštinskim rukovodstvom najavio i širu podršku Vlade Opštini Budva kako bi taj grad prevladao posljedice prethodne Vlasti i vratio se na poziciju prijestonice crnogorskog turizma, navodi se u saopštenju Vlade.

Ubrzati rekonstrukciju puteva Tivat – Jaz i Kamenovo – Petrovac – Bar

Marković je, dodaje se, danas razgovarao sa Budvanima i o Planu generalne regulacije na teritoriji opštine čija je izrada počela prije nekoliko mjeseci.

„Strateško planiranje i organizacija prostora su od suštinske važnosti za dalje upravljanje gradom i očekujem da u narednih godinu i po možemo dobiti taj dokument, koji će otvoriti nove perspektive za razvoj Budve. Pozivam i građane Budve da učestvuju u javnim raspravama o novom Planu“ – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je rekao da je insistirao i da se ubrza dinamika realizacije dva važna infrastrukturna projekta na teritoriji opštine Budva: rekonstrukcije puta Tivat – Jaz sa izgradnjom bulevara i regionalnog vodovoda, kao i rekonstrukcija magistralnog puta Kamenovo – Petrovac – Bar. Vrijednost ovih radova je više od 65 miliona eura. „Taj novac se mora potrošiti bez odlaganja“ – kazao je Marković.

Predsjednik Vlade je zaključio da u Budvi predstoji dosta posla i izrazio uvjerenje da novo opštinsko rukovodstvo ima i znanja i energije da vrati Budvi nekadašnji sjaj, u čemu će, kazao je, imati maksimalnu pomoć nove Vlade, dodaje se u saopštenju Vlade.

„Budvi želim da se ružne scene, siledžijsko ponašanje i sve ono čemu smo svjedočili prethodnih nedjelja ispred zgrade Opštine – više nikad ne ponove“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković završavajući radnu posjetu Budvi.

Preporučujemo za Vas