Sjedišta će biti energetski efikasna

Za rekonstrukciju zgrada na Rimskom trgu i u centru Podgorice uložiće 11,3 miliona eura

4186 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada predsjednika države, Foto: Zoran Đurić
Zgrada predsjednika države, Foto: Zoran Đurić

Za rekonstrukciju sjedišta više ministarstava i zgrade Predsjednika države u cilju jačanja energetske efikasnosti biće utrošeno 11,3 miliona eura, predviđeno je Planom rekonstrukcije službenih zgrada.

Realizacija Plana zasniva se na sredstvima opredijeljenim u okviru “Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama (EEPPB)”, koji se realizuje po osnovu saradnje Crne Gore i Njemačke posredstvom KfW banke.

“Za rekonstrukciju službenih zgrada iz sredstava navedenih programa biće obezbijeđen iznos od 11,3 miliona eura, od čega je iz kredita obezbijeđeno 10,3 miliona eura za radove i jedan milion iz donacije za konsultantske usluge”, navodi se u dokumentu.

Planom je predviđeno da se radovi u toku 2020. godine izvode u zgradi ministarstava na Rimskom trgu, a u toku 2021/2022. godine u zgradi Predsjednika, Ministarstva finansija i Ministarstva vanjskih poslova. Na Rimskom trgu smješteni su, između ostalog, ministarstva zdravlja, ekonomije, rada i socijalnog staranja, poljoprivrede...

“Realizacijom predmetnog plana ispuniće se postavljeni ciljevi po pitanju unapređenja energetskih karakteristika službenih zgrada, a time i preuzete obaveze Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji”, navodi se u zaključku dokumenta.

Ministarstvo ekonomije je u saradnji sa Upravom za imovinu pripremilo inventar zgrada, koji osim osnovnih podataka o objektima (lokacija, starost, površina...), daje i opštu ocjenu trenutnog stanja po pitanju energetskih karakteristika, a na bazi čega je, po tom osnovu, urađeno i rangiranje objekata. Mada izgrađene prije 20 godina, stanje zgrada na Rimskom trgu po tom pitanju ocijenjeno je kao loše.

Isti slučaj je i sa sjedištem zgrade Predsjednika i ministarstava finansija i vanjskih poslova, koja je izgrađena još 1956. godine.

Stanje po pitanju energetske efikasnosti ocijenjeno je lošim i kada je u pitanju zgrada Skupštine Crne Gore, koja je izgrađena 1955, sjedišta Ministarstva pravde i Vrhovnog državnog tužilaštva iz 1971, Uprave za imovinu iz 1979.

Bonus video: