Đurović: Skupština Opštine Tivat da odgovara za štetu nanijetu građanima

"Ovo nije prvi put da se daje saglasnost za pravni posao suprotan Ustavu i SDP će se u vezi sa tim u adekvatnom pravnom postupku obratiti nadležnim sudskim instancama", kazao je Đurović

2268 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Đurović, Foto: SDP
Aleksandar Đurović, Foto: SDP

Kada je danas na sjednici Skupštine Opštine Tivat, data saglasnost za potpisivanje ugovora o snabdijevanju Luštice Development prerađenim otpadnim vodama glasovima odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) i bivše odbornice Hrvatske građanske inicijative (HGI) u nezakonitoj proceduri, građani Tivta ostali su uskraćeni za javnu raspravu u vezi sa bitnim elementima ovog ugovora koja je morala da bude omogućena, kazao je Aleksandar Đurović, nosilac liste „SDP – ODBRANIMO GRAD“ u Tivtu.

"Ovo nije prvi put da se daje saglasnost za pravni posao suprotan Ustavu i SDP će se u vezi sa tim u adekvatnom pravnom postupku obratiti nadležnim sudskim instancama. Iz ovog razloga SDP insistira da kabinet predsjednika Opštine koji se već oglasio saopštenjem koje vrijeđa inteligenciju građana Tivta javnosti obrati dostavljajući sve onim informacijama koje su ostale uskraćene Tivćanima", navodi se u saopštenju Đurovića.

Zbog interesa svih građana Tivta tražili su od gradonačelnika da javnosti dostavi odgovore na ova konktretna pitanja od ključne važnosti:

1. Da li je D.O.O za odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor samoodrživo ili se ono i nakon četiri godine funkcionisanja finansira iz opštinskog budžeta i zašto?

2. Da li društvo i postrojenje proizvode tehničku vodu zadovoljavajuće količine i kvaliteta kao što je predviđeno ugovorom?

3. Koliki su fiksni troškovi društva, a koliki je prosječni planirani prihod od prodaje vode Luštici AD?

4. U slučaju da ni na jedno od prva dva pitanja odgovor nije pozitivan zbog čega bi Luštica AD pijaću vodu iz tivatskog vodovoda plaćala skoro tri puta manje od građana Tivta?

5. Zbog čega bi Vodovod Tivat ulazio u neisplative ugovorne obaveze sa drugim društvima koja nisu u državnom vlasništvu?

6. Zbog čega Opštine Tivat i Kotor i Vodovod Tivat garantuju Luštici AD količinu otpadnih voda i pijaće vode koje bi trebale biti na raspolaganju, a Luštica ne garantuje da će iste količine iskoristiti?

7. Da li je istina da Vodovod Tivat plaća regionalnom vodovodu planirane kapacitete u slučaju kad nisu iskorišćeni i zbog čega?

8. Da li je istina da će se zahtjev za kapacitet pijaće vode Vodovoda Tivat prema regionalnom vodovodu morati povećati kako bi se obezbijedile količine pijaće vode predviđene ovim ugovorom?

9. Ko će plaćati te količine vode u slučaju da ih Luštica ne iskoristi?

10. Zbog čega skoro sve finansijske obaveze iz ugovora – padaju na Opštinu Tivat?

11. Šta dobijaju građani Tivta izgradnjom golf terena na Luštici?

12. Koji su projektovani prihodi Opštine Tivat od izgradnje golf terena?

13. Zbog čega se ugovor potpisuje sa cijenama koje nisu odobrene od strane regulatorne agencije za energetiku?

14. Zbog čega odbornici ugovor od dvadeset i četiri strane i od značaja za građane, koji nosi finansijski rizik za Opštinu, dobijaju tri sata pred planiranu sjednicu?

15. Šta se dešava u slučaju nepredviđenih okolnosti i problema u snadbijevanju vodom?

16. Mislite li možda da bi bilo bolje da ste se dvije godine Vašeg mandata bavili radom postrojenja kako bi se omogućila njegova tehnološka spremnost da ispuni uslove predviđene ugovorom, a ne da garantujete novcem Tivćana i da pitku vodu iz tivatskog Vodovoda koriste za zalivanje golf terena na Luštici?

Bonus video: