Medojević: Vlada planira smanjenje penzija, tajno pregovara sa MMF-om

Vlada je, tvrdi lider Pokreta za promjene, pristala da smanji penzije i to, kako je kazao, treba da znaju penzioneri koji ih glasaju.

17814 pregleda 60 reakcija 58 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Vlada Crne Gore ipak tajno pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) oko novog aranžmana za podršku budžetu, i u sklopu tih pregovora Vlada se obavezala da će izvrsiti fiskalna prilagođavanja, tvrdi lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

"Narodskim rečnikom, Vlada je pristala da drašticno smanji troškove budžeta i da ih uskladi sa budžetskim prilivima koji će do kraja godine biti manji za najmanje 30 odsto", rekao je Medojević.

Vlada je, tvrdi on, pristala da smanji penzije i to, kako je kazao, treba da znaju penzioneri koji ih glasaju.

"DPS je odlučio da zakaže izbore, kad im vrijeme nije, usred najžešće epidemije, 30.08. jer znaju kakav su program štednje dogovorili sa MMF. Smanjenje plata i otpuštanje iz javnog sektora i smanjenje penzija, uvođenje kriznog poreza od 15 odsto na plate preko 450 eura i tako dalje".

Da bi sakrili smanjenje penzija, tvrdi Medojević, DPS je "na brzinu usvojio izmjene zakona o PIO, kako bi povećao iznos najmanje penzije od 128 eura na 143 eura". "Petnaest eura. Minimalni penziju prima nešto preko 11.000 penzionera", dodaje on.

Smanjenje penzija će, kako tvrdi Medojević, biti lienarno i pogodiće sve penzionere. "DPS nije planirao da smanjenje penzije bude procentualno veće za najveće penzije, a da ga nema za najmanje penzije. Tako da će ovo povećanje od 13 odsto za penzionere sa minimalnom penzijom, u slučaju da DPS formira Vladu, biti automatski poništeno smanjenje penzija."

Da DPS ne namjerava da smanjuje penzije, ocjenjuje Medojević, glasali bi za njegov amandman koji je, kako je kazao, garantovao da se iznos penzija neće smanjivati i da država garantuje iznos penzije. "U slučaju da u Fondu PIO i budžetu ne bude novca za isplatu punog iznosa, neisplaćeni dio penzije postaje dug države, a penzioneri dobijaju državne obveznice kojima mogu platiti obaveze prema državi-režijske troškove, poreze, ljekove i slično. DPS je odbio moj amandman i jasno stavio do znanja penzionerima da će penzije biti smanjene".

DPS, kako je kazao Medojević, ne planira da nedostajuća sredstva u budžetu nadomjesti zapljenom "imovine kriminalaca", oporezivanjem bogatstva, ukidanjem subvencija za male hidroelektrane, "nepotrebnih javnih nabavki, javnih radova, jer se tako hrane DPS tajkunske aždaje".

"DPS će nastaviti jedinu politiku koju zna. Profit ide u džepove korumpiranih političara i sa njima povezanih DPS tajkuna, a troškove štednje i aranžmana sa MMF platiće građani, i to oni najsiromašniji. Zato poziv penzionerima da 30.08. glasaju za politiku koja im neće smanjivati penzije i koja će teret krize prebaciti na leđa tranzicionih dobitnika - tajkuna i lopova", zaključio je Medojević.

Bonus video: