Softver DPS kadra bolji od OEBS-ovog

Kriju koliko je koštalo rješenje bivšeg odbornika DPS-a i da li je sproveden tender, zbog čega je CGO podnio i krivičnu prijavu

23206 pregleda 202 reakcija 47 komentar(a)
Da bi se koristio softver OEBS-a neophodno angažovati 40 ljudi: Ivanović, Foto: Savo Prelević
Da bi se koristio softver OEBS-a neophodno angažovati 40 ljudi: Ivanović, Foto: Savo Prelević

Umjesto softvera koji je lani kao donaciju dobila od Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Državna izborna komisija (DIK) za provjeru potpisa podrške birača na izbornim listama koristi rješenje Vuka Perišića.

Za rješenje bivšeg odbornika DPS-a na Cetinju i rukovodioca Odsjeka za informaciono-komunikacione tehnologije u Skupštini Crne Gore, kako su kazali “Vijestima” iz DIK-a, opredijelili su se jer je brže od onog koje su dobili na poklon.

Nisu, međutim, odgovorili i na pitanja - da li je i kada objavljen javni poziv za izradu tog rješenja, da li je bilo drugih ponuda, osim Perišićeve, kao ni koliko je softver na kraju koštao.

Pitanja DIK-u uputili su i iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) kroz zahtjev za slobodan pristup informacijama (SPI), ali nijesu dobili odgovor na taj zahtjev.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori u februaru 2019. predala je DIK-u softver koji je razvijen za obradu izbornih podataka. Iz Misije su “Vijestima” kazali da je uz softver donirana i IT oprema. Ukupna vrijednost donacije je, kako je tada saopšteno iz OEBS-a, 170.000 eura.

“Time je označen završetak dvogodišnjeg projekta putem kojeg je DIK-u pružena tehnička podrška. Softver omogućava biračkim odborima, opštinskim izbornim komisijama i Državnoj izbornoj komisiji unos i objavljivanje podatatka”, kazali su iz Misije, te dodali da softver omogućava i provjeru potpisa podrške na izbornim listama.

Naveli su i da je projekat “rezultat strateške i finansijske podrške nekoliko država učesnica: Austrije, Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država”.

Predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović potvrdio je “Vijestima” navode o donaciji, te obrazložio i odluku da softver koji su dobili ipak ne koriste.

“Želim da u potpunosti potvrdim tačnost informacija dobijenih od OEBS-a da je doniran softver kojim se, između ostalog, može vršiti provjera potpisa podrške birača, što je potvrda naše dobre saradnje u kontinuitetu i podrške koju Misija OEBS-a pruža DIK. Ipak, želeći da u potpunosti ispoštujemo Zakon o izboru odbornika i poslanika kojim je propisano da izborna lista mora biti potvrđena u roku od 48 sati, opredijelili smo se za aplikaciju razvijenu od strane IT Odsjeka Skupštine CG, budući da ista omogućava bržu provjeru potpisa”, kazao je “Vijestima” Ivanović.

Dodao je da je za izbore koji su zakazani za 30. avgust podneseno 131.855 potpisa, da se radi o “izuzetno velikom broju koji je trebalo provjeriti u kratkom roku”.

“U softver za koji smo se opredijelili potrebno je unijeti JMB građana, dakle 131.855 podataka, koliko je i potpisa. Sa druge strane, u softver doniran od strane OEBS-a potrebno je unijeti četiri podatka (ime, prezime, datum rođenja, matični broj), što je 527.420 podataka. Da bi se koristio softver doniran od strane OEBS-a bilo je potrebno angažovati oko 40 osoba na unosu podataka, za šta DIK nije imala kadrovskih kapaciteta. Dakle, jedini razlog zašto se DIK opredijelila da koristi pomenuto softversko rješenje je da bi se ispoštovali kratki zakonski rokovi za proglašenje izbornih lista, kao i princip racionalnosti, budući da je na ovaj način angažovano znatno manje lica, tačnije 11 službenika Skupštine”, rekao je Ivanović.

Nisu, međutim, odgovorili i na druga pitanja “Vijesti” - da li su sa OEBS-om komunicirali o eventualnoj doradi njihovog softvera, kako bi ipak bio iskorišten. Nisu odgovorili i da li je, kad su shvatili da DIK treba drugo rješenje, za izradu novog softvera objavljen poziv, kad je poziv objavljen i da li je, osim Perišića, bilo drugih ponuđača.

Nije poznato i kolika je vrijednost softvera čiji je autor bivši odbornik DPS-a i uposlenik u Skupštini.

Da li DIK plaća softversko rješenje Perišića, ako da, kad je objavljen tender, koliko je bilo ponuđača, koje su cijene ponuđenih rješenja... informacije su koje su na osnovu zahtjeva o SPI 29. jula iz CGO tražili od DIK-a.

Zahtijevali su da im se dostavi i odluka o izboru najpovoljnije ponude i ugovor o javnoj nabavci koji je DIK zaključio sa Perišićem.

Kako od DIK-a u zakonskom roku nisu dobili odgovor, iz CGO su Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) 13. avgusta uputili žalbu. Istog dana, “zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, iz CGO su Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) podnijeli krivičnu prijavu protiv NN lica.

“Imajući u vidu da DIK nije odgovorio na predmetni zahtjev to kod nas izaziva osnov sumnje da je ovaj softver plaćen. Ukoliko je softver plaćen, DIK je novcem građana kupio softver koji već ima, odnosno koji mu je obezbijeđen kroz međunarodnu donaciju. Prema informacijama na sajtu DIK-a, nije moguće utvrditi da li je kupovini prethodila tenderska procedura u skladu sa zakonom. U tom slučaju radilo bi se o protivpravnom iskorišćavanju službenog položaja i prekoračenju granica službenog ovlašćenja kojim bi bila nanijeta šteta DIK-u, a pribavljena korist pomenutom fizičkom licu”, navodi se, pored ostalog, u prijavi CGO.

“Predali smo krivičnu prijavu VDT-u jer sve ovo budu sumnju da se radi o nezakonitom poslu, a posebno imajuću u vidu da je ranije Misija OEBS-a donirala softver DIK-u. Činjenica da je vlasnik softvera za obradu najvažnijih podataka u DIK-u i rukovodilac tima koji radi sa tim softverom lice blisko vladajućoj partiji, dovodi u pitanje i legitimitet rada DIK-a. Čak i u uslovima da je to bila transparentna i kompetitivna procedura izbora najboljeg ponuđača, a mi imamo indicije da to nije bilo tako, ovo bi moralo da zaokupi pažnju različitih aktera izbornog procesa, ali i drugih nadležnih organa. Stoga očekujemo brzu povratnu reakciju i akciju AZLP i VDT-a, a ohrabrujemo i druge aktere u ovom procesu - političke partije, nevladine organizacije, međunarodne posmatračke misije - da ovo pitanje isprate”, kazao je “Vijestima” Damir Suljević, saradnik na programima u CGO.

Iz te NVO ocjenjuju da ignorisanjem donacije OEBS-a, “DIK iskazuje i nepoštovanje prema relevantnim međunarodnim partnerima”.

“Postavlja se pitanje i kako će ovo uticati na dalje programe podrške DIK-u, ali i drugim crnogorskim institucijama od strane međunarodnih organizacija? I čija je procjena bila da se, pored doniranog softvera od OEBS-a, dodatna sredstva troše po ugovoru sa privatnim licem? I koliko to košta crnogorske građane”. Dodaju da je DIK institucija “koja mora biti besprekorna u poštovanju zakona”. “A suprotno tome dnevno ‘iskaču’ nepoštovanja zakona u DIK-u. Javnost s pravom može da se pita: u koliko je drugih poslovnih aranžmana DIK sa ljudima bliskim vladajućoj partiji? I ko sve ima od toga koristi? Odluke kolektivnog tijela, kakvo je DIK, ne mogu biti prepreka nadležnim institucijama da ne istraže ko je za što tamo odgovoran i ko je zloupotrijebio službena ovlašćenja, a posljedično i državni budžet”, poručili su iz CGO.

Ne valja im Vladina sala, za sastanke jedino dobar “Hilton”

Iz CGO nedavno su od DIK-a tražili i odgovore u vezi sa odlukom da sjednice održava u hotelu “Hilton”, u Podgorici. Za te potrebe, Vlada je odobrila podršku u iznosu od 70.000 eura. Ranije su iz CGO od premijera Duška Markovića tražili da obustavi tu uplatu.

Iz Vlade su u petak saopštili da odobravaju da se 70.000 eura sa tekuće budžetske rezerve preusmjeri na DIK, jer je “morala da za rad na sprovođenju parlamentarnih i lokalnih izbora obezbijedi prostorije u skladu sa epidemiološkim standardima, u koje mogu biti smješteni svi očekivani učesnici u izbornom procesu”.

U zahtjevu za SPI koji je CGO uputila DIK, iz te NVO tražili su da im se dostavi informacija o eventualno raspisanom tenderu na osnovu kojeg su za potrebe održavanja sjednica od 10. jula do danas odabrani sala i prateće usluge u hotelu “Hilton”.

Pitali su i da li se, prije odabira “Hiltona”, DIK obraćala nekom organu javnog sektora da im se neki prostor ustupi bez, ili uz simboličnu naknadu.

Iz CGO “Vijestima” su kazali da su blagovremeno uputili inicijativu Markoviću i tražili da obustavi uplate spornih faktura DIK-a iz tekuće budžetske rezerve.

“Imamo indicije da se za ove usluge plaćaju nepotrebno visoke sume, kao i da posao nije zaključen na zakonit način. Dodatno, i vi znate da organi javnog sektora raspolažu adekvatnim prostorom koji je mogao biti ustupljen DIK-u za ove potrebe”, piše, pored ostalog, u dopisu Markoviću u koji su “Vijesti” imale uvid.

Pitali su premijera i zašto bi velika sala u staroj zgradi Vlade bila primjerena za održavanje sjednica Vlade koje on vodi, ali nije dovoljno uslovna i za DIK.

“Svjesni ste izuzetno složene ekonomske situacije i rastućih potreba različitih društvenih sektora i grupa. To obavezuje da tekuća budžetska rezerva ne služi za pokrivanje luksuznih troškova spornog zakonskog utemeljenja”, navodi se, takođe, u dopisu.

UMHCG: Ako ima para za hotel, mora biti i za biračka mjesta za OSI

Zbog odluke da DIK-u za “Hilton” preusmjeri 70.000 eura, reagovali su i iz Udruženja mladih sa hendikepom.

“Ako ima Vlada sredstava za plaćanje prostorija u jednom hotelu, onda bez rasprave i dileme moraju da se obezbijede sredstva za pristupačnost biračkih mjesta, biračkog materijala i biračkog procesa. U suprotnom, smatramo da se namjerno i svjesno zanemaruju prava osoba s invaliditetom”, kazali su iz UMHCG, uz podsjećanje da je i ODIHR misija u svojim izvještajima konstatovala da je oko polovina biračkih mjesta u Crnoj Gori nepristupačna za OSI, a zakon garantuje pristupačnost još od 2008. godine.

Bonus video: