Vukadinović: Jaka Budva za pravedniji i bolji život za sve nas

"Uzvratimo ljubav tako što ćemo olakšati prilaz svakoj instituciji i omogućiti da osobe sa invaliditetom bez problema mogu da pristupe svom radnom mjestu i da im to ne bude prepreka."

2074 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Vukadinović, Foto: SDP
Vukadinović, Foto: SDP

Kandidatkinja za odbornika na listi "SDP - Jaka Budva", Ksenija Vukadinović kazala je da je Opština Budva relativno skoro realizovala investicioni projekat i dobila svoj Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Koliko se dugo čekalo na isti najbolje znaju roditelji djece sa smetnjama. Volja i želja ljudi da se uključe, pomognu, i ubrzaju proces funkcionisanja Dnevnog centra bilo je nešto što se moglo tumačiti samo kao najbolja namjera zarad višeg cilja. Neka se svako od nas prisjeti osjećaja kad zaroni pod vodom i zadrži dah. I onda izroni i osjeti olakšanje. Roditelji djece sa smetnjama drže dah svaki sekund, sat, dan i godinu. U taj dah stanu sve brige, sve svakodnevne borbe i svaki neumjesan pogled, nerazumjevanje i gruba riječ, loše dijagnoze, srušeni i obnovljeni mikro svjetovi, osmjesi i nadanja, i ljubav, ljubav, ljubav i još puno ljubavi", kazala je Vukadinović i dodala:

"Možemo li uzvratiti ljubav? Uvijek. Kao sugrađani, kao prijatelji, braća, kao majke i očevi. Uzvratimo ljubav tako što ćemo olakšati prilaz svakoj instituciji i omogućiti da osobe sa invaliditetom bez problema mogu da pristupe svom radnom mjestu i da im to ne bude prepreka."

Poručuje da će se SDP zalagati da svako igralište bude osposobljeno i prilagođeno djeci sa smetnjama, "a njima i njihovim roditeljima omogućićemo da ne čekaju u redu za dokument, pregled kod doktora."

"Kroz rad konunalne policije zabranićemo zloupotrebe mjesta za parking predviđen za osobe sa smetnjama u razvoju. Naša partija će kao hitnu stavku inicirati obezbjeđivanje specijalizovanog vozila za korisnike Dnevnog centra, jačanje i podsticaj stručnih kadrova i njihovih kapaciteta kroz stručne obuke i edukacije. Podsticaćemo realizaciju projekata za zapošljavanje osoba sa invaliditetom gdje bi jedan od osnovnih ciljeva bilo zapošljavanje OSI . Sve ove inicijative će biti poduprijete zalaganjem za mnogo veća budžetska izdvajanja za osobe sa invaliditetom, da bi se mogla realizovati i obezbijediti modernizovana sredstva za rad. "

Poručuje da će se SDP će se založiti da se nastavi realizacija projekta koji je započet a tiće se osposobljavanja servisa za osobe 27+ godina.

"Radiće se na boljem životnom standardu osoba sa smetnjama kao i na podršci za život u zajednici. Zalagaćemo se da ne dolazi do deinstitucionalizacije osoba koje nijesu sposobne da vode brigu o sebi. Uvažavanje integriteta i dostojanstva korisnika socijalne i dječje zaštite kao i zabrane diskriminacija će biti jedna od naših misija. Marginalizacija nije i neće biti opcija, jer ako nas je nečemu naučila epidemija virusa to je da stigma samo unazađuje i slabi pojedinca i cijeli sistem. Stigma ne smije postojati pogotovo kad su osobe sa smetnjama u pitanju. Na kraju, SDP će kroz jačanje ove ranjive kategorije, praviti uslove za bolji i pravedniji život za sve nas", zaključila je Vukadinović.

Bonus video: