Birački spisak: MUP provjerio 29 osoba, utvrdili da nema kršenja zakona

Koalicija „Za budućnost Crne Gore“ je tvrdila da je 29 osoba na biračkom spisku Crne Gore i Kosova

12945 pregleda 163 reakcija 35 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je izvršilo provjere 29 osoba, za koje je juče u saopštenju koalicija „Za budućnost Crne Gore“ tvrdila da su na biračkom spisku Crne Gore i Kosova, i to ministarstvo nije utvrdilo kršenje zakona Crne Gore niti u jednom od navedenih slučajeva, saopšteno je iz tog resora „Vijestima“.

„Radi istinitog i objektivnog informisanja javnosti, konstatujemo da je, izvršenim provjerama, utvrđeno da su ova lica zakonito upisana u birački spisak, da su zakonito stekla crnogorsko državljanstvo i da imaju dugogodišnje prebivalište u Crnoj Gori, a što su uslovi za osvarivanje biračkog prava u Crnoj Gori“, navodi MUP u odgovoru na pitanja "Vijesti".

Iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“ su juče saopštili da je spisak ljudi jasan pokazatelj na koji način funkcioniše „kriminalni režim DPS-a, koji je zarobio državne organe, a MUP je već u svom saopštenju pokazao da snažno podržava ove kriminalne radnje“.

„Dobro je poznato da su manipulacije i prevare simboli DPS-a i njihov jedini program, ali je uzaludan svaki pokušaj da na ovaj način obmanu građane, jer će to biti spriječeno od strane naše koalicije. Poručujemo onima koji se, ipak, odluče da počine ovo krivično djelo i glasaju u Crnoj Gori, iako su upisani i u birački spisak tzv. Kosova, da će nakon promjena u Crnoj Gori biti procesuirani za ovo bezakonje“, navela je koalicija „Za budućnost Crne Gore“ u saopštenju.

Iz MUP-a su istakli da su četiri osobe od 29 koji su na spisku stekla crnogorsko državljanstvo prijemom po osnovu braka sa crnogorskim državljaninom shodno Zakonu, te da imaju dvojno državljanstvo.

„Devetnaest lica steklo crnogorsko državljanstvo prijemom po članu 41 Zakona o crnogorskom državljanstvu (otpust iz državljanstva druge države); pet lica steklo crnogorsko državljanstvo po porijeklu oca, shodno propisima važećim do 1974. godine; i jedno lice steklo crnogorsko državljanstvo prijemom, po članu 8 Zakona o crnogorskom državljanstvu (otpust iz državljanstva druge države)“, saopštio je MUP "Vijestima".

Iz tog resora su pojasnili da je 19 osoba koje su stekle crnogorsko državljanstvo imalo prijavljeno prebivalište prije 3. juna 2006. godine, dok je jedna osoba koje je steklo crnogorsko državljanstvo imala deset godina zakonitog i neprekidnog boravka prije podnošenja zahtjeva za prijem.

„Napominjemo da je Zakonom o crnogorskom državljanstvu, između ostalog, propisano da se crnogorski državljanin koji ima državljanstvo druge države, smatra crnogorskim državljaninom u postupku pred organima Crne Gore“, saopšteno je iz MUP-a.

Oni su ukazali na to da je „Za budućnost Crne Gore“, dostavljanjem medijima spiska birača sa podacima o imenu, datumu rođenja i opštini u kojoj glasaju, vršilo obradu podataka bez pravnog osnova, čime je, kako tvrde iz MUP-a, prekršen Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Osvrćući se na saopštenje koalicije „Za budućnost Crne Gore“, iz MUP-a su podsjetili da su uputili poziv ovoj koaliciji da zvanično dostavi spisak svih lica za koja tvrde da su nezakonito upisana u birački spisak Crne Gore, kako bi, kroz rad Ekspertskog tima za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska, izvršili provjere ovih navoda.

„Do danas, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ se nije zvanično obraćala MUP-u sa zahtjevom za navedene provjere“, naveli su iz MUP-a. Iz koalicije su najavili da će spiskove, navodno, duplo upisanih birača nastavljati da objavljuje i narednih dana.

Bonus video: