Akteri afere "Ramada" ne prijavljuju prihode: Pokrenut postupak protiv funkcionera SD

Durumbašić i Obradović su imali zakonsku obavezu da prijavljuju imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije dvije godine nakon odlaska iz Vlade

34382 pregleda 79 reakcija 32 komentar(a)
Obradović, Foto: Savo Prelević
Obradović, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenula je postupak protiv dvojice funkcionera Socijaldemokrata (SD) Emila Durumbašića i Nebojše Obradovića zbog sumnje da krše Zakon o sprečavanju korupcije, potvrđeno je Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

“U oba navedena slučaja, zbog nedostavljanja izvještaja o prihodima i imovini koji se dostavljaju Agenciji jednom godišnje u naredne dvije godine po prestanku funkcije, Agencija je pokrenula upravne postupke prema imenovanim bivšim javnim funkcionerima”, saopšteno je CIN-CG-u iz institucije na čijem je čelu od prošlog mjeseca Jelena Perović.

Durumbašić je poslovni direktor SD-a. On i Obradović su i članovi partijskog Glavnog odbora, a javnosti su poznati i kao akteri afere "Ramada", po istoimenom hotelu gdje je održan partijski skup plaćen iz državne kase.

Durumbašić
Durumbašićfoto: Privatna arhiva

Njih dvojica nisu odgovorili na pitanja CIN-CG-a o tome zašto nisu ispunili svoje zakonske obaveze.

Pitanja su poslata na mejl adresu SD-a.

Osim redovnog godišnjeg imovinskog kartona koji se dostavlja do kraja marta, javni funkcioner dužan je da dostavi i poseban karton u roku od 30 dana od dana imenovanja, kao i dana uvećanja imovine vrijednosti preko 5.000 eura.

Zakonom su propisane i obaveze za one kojima je prestala funkcija. U roku od 30 dana od dana prestanka funkcije mora dostaviti poseban karton, a dužan je i da jednom godišnje, u naredne dvije godine, prijavi prihode i imovinu Agenciji.

Novčana kazna, ako to ne uradi, je od 500 do 2.000 eura.

Durumbašić nije dostavio imovinski karton za drugu godinu, a u slučaju Obradovića nedostaju za obje, poslije napuštanja funkcije.

Do kraja novembra 2016. godine Durumbašić je bio savjetnik tadašnjeg potpredsjednika Vlade i SD-a Vujice Lazovića, a Obradović direktor Direkcije za željeznice u periodu kada je ministar saobraćaja i pomorstva bio predsjednik partije Ivan Brajović.

Poslanik Mladen Bojanić je prije četiri godine objelodanio da je Direkcija za željeznicu platila račun za konvenciju SD-a u hotelu “Ramada”, po kojem je i afera dobila ime.

Hapšenje Obradovića uslijedilo je nakon što je Specijalnom državnom tužilaštvu, Državnoj revizorskoj instituciji i Agenciji za sprečavanje korupcije Bojanić dostavio dokumenta koja ukazuju na zloupotrebe.

Na ovo ga je uputila tadašnja menadžerka hotela Patricija Pobrić, koja je kao uzbunjivačica platila i najveću cijenu u ovoj aferi. Uprava hotela odlučila da joj ne produži ugovor, a to je podržao i sadašnji predsjednik Crne Gore, a tada premijer Milo Đukanović, koji je rekao da bi to isto “uradio svaki poslodavac na svijetu”.

Agencija je nije zaštitila, smatrajući da Pobrić ne ispunjava uslove da bi bila proglašena zviždačem, ili s njim povezanim licem.

Viši sud u Podgorici je u maju 2017. godine Obradovića osudio na tri mjeseca zatvora zbog “zloupotrebe službenog položaja”, dok je Apelacioni u janaru sljedeće godine kaznu preinačio u uslovnu.

Vlada je u februaru 2018. godine konstatovala ostavku Obradovića, a on je ubrzo našao posao u Ministarstvu saobraćaja, kojim rukovodi potpredsjednik Bošnjačke stranke Osman Nurković.

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Nenad Vujanović krajem prošle godine je, pored Durumbašića, proglasio krivim za lažno svjedočenje i direktora Direktorata za željeznicu Milana Bankovića, direktora uprave za željeznice Miroslava Kukavičića, šeficu kancelarije za finansijsko-računovodstvene poslove Ministarstva održivog razvoja i turizma Kimetu Merulić, savjetnicu u Direktoratu za željeznički saobraćaj Tanju Dašić i službenika Direkcije za željeznice Jugoslava Becića.

Viši sud je u aprilu potvrdio presudu za sve njih i uslovne kazne zatvora od po pet mjeseci, koju će odležati ukoliko u roku od dvije godine počine još neko krivično djelo.

Banković i Kukavičić su potom podnijeli ostavke, koje je Vlada prihvatila u junu. Predsjednik SD-a Ivan Brajović nije optužen u ovom slučaju, iako je sutkinja podgoričkog Višeg suda Ana Vuković u obrazloženju presude kojom je Obradović osuđen zbog plaćanja računa u “Ramadi” navela je da je “pristrasno i sračunato na pomaganje okrivljenom” svjedočilo više osoba.

Kažnjena 22 bivša funkcionera

Agencija za sprečavanje korupcije je prošle godine pokrenula 53 postupka protiv javnih funkcionera koji nisu ispunili svoje zakonske obaveze po prestanku funkcije, vidi se iz izvješataja o radu za 2019.

U odnosu na obavezu dostavljanja kartona u roku od 30 dana od prestanka funkcije, pokrenuto je 37, od kojih je okončano 24 postupka. U 22 slučaja izrečeno je 15 novčanih kazni i sedam opomena. Za nedostavljanje kartona u roku od godinu od prestanka funkcije pokrenuto je 11, a za one koji to nijesu učinili dvije godine, bilo je pet postupaka. Nijedan nije bio okončan na kraju prošle godine.

Na sajtu je dostupno 15 odluka o kršenju Zakona za javne funkcionere kojima je prestala funkcija.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG)

Bonus video: