Prioriteti isti, ali put drugačiji

Mašović (DPS): Ubijeđeni smo u potpunu dominaciju naše politike; Đukić (Demokrate/Demos): Moraju se stvoriti uslovi za ostanak mladih; Ćulafić (SNP/ DF): Zaustaviti migracije, posebno sa seoskog područja

26492 pregleda 35 reakcija 1 komentar(a)
Devet godina DPS držao kormilo, kako poslije 30. avgusta, Foto: Savo Prelević
Devet godina DPS držao kormilo, kako poslije 30. avgusta, Foto: Savo Prelević

U Andrijevici, koja ima tek nešto više od četiri hiljade birača, u susret lokalnim izborima svi su optimistični i imaju planove kako će građanima biti bolje ako oni dobiju većinu.

Koalicija DPS, SD ubijeđena je da su dominantni i da će i u narednom četvorogodištu voditi ovu opštinu, dok iz dvije koalicione liste - Demokrata i Demosa i SNP i DF-a smatraju da je zreo trenutak da se poslije devet godina promijeni vlast i zaustave negativni procesi koji su Andrijevicu odveli na dno ljestvice razvijenosti, dok su migracije ostavile pusta sela.

U proteklom četvorogodišnjem mandatu DPS je u ovoj opštini neprikosnoveno vladao, jer je od ukupno 31 imao 20 odbornika. Jednog odbornika je imala SD, dok su opoziciju činili po pet odbornika SNP i DF.

Dosadašnji predsjednik opštine i nosilac liste „Za Andrijevicu, za Crnu Goru Milo Đukanović, DPS, SD“ Srđan Mašović ne sumnja da će ta kolicija nastaviti da vrši lokalnu vlast i nakon 30. avgusta.

„Mi imamo jasnu viziju razvoja Andrijevice, kao što smo imali i to dokazali u prethodnom periodu. Ta vizija će doprinijeti dinamičnom razvoju naše opštine i otvaranju novih radnih mjesta i boljem kvalitetu života naših građana”, kaže Mašović.

Prema njegovim riječima u prethodnom periodu je zapošljeno oko dvjesta uglavnom mlađih ljudi, a posljedice izraženih migracija biće umnogome sanirane u naredom perodu.

„Na osnovu svega toga čvrsto smo ubijeđeni u potpunu dominaciju naše politike i sigurnu pobjedu na lokalnim izborima“ – kazao je Mašović za “Vijesti”.

U koaliciji „Aleksa Bečić, Midrag Lekić – Mir je naša nacija – Demokrate, Demokratska Crna Gora, Demos“ kažu da je siromaštvo i nezaposlenost sumorna slika Andrijevice pod okriljem dosadašnje vlasti.

Nosilac njihove liste, profesor Mladen Đukić kaže da su Zakonom o slobodi vjeroispovijesti udarili na vrijednosti do kojih je Andrijevčanima mnogo stalo, odnosno da su udarili na njihovu duhovnost i dostojanstvo.

„Siguran sam da će građani Andrijevice na izborima 30. avgusta ovoj vlasti dati odgovor kakav zaslužuje i biće to maksimalan doprinos Andrijevčana pobjedi opozicije na državnom nivou”, kaže Đukić za “Vijesti”.

On dodaje da će izborna lista Demokrata i Demosa „Mir je naša nacija“ brojem osvojenih mandata na lokalnom novou snažno doprinijeti smjeni vlasti u Andrijevici, „jer Andrijevica je naš dom koji zaslužuje demokratsku, poštenu, stručnu i odgovornu vlast koja će raditi u interesu svih građana“.

„Moraju se stvoriti uslovi za ostanak mladih, a to podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta. Mladi će ostati u Andrijevici ako im se stvore uslovi da rade i od svoga rada žive kao sav normalan svijet”, kaže Đukić.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu prirodne potencijale Andrijevice, „država i lokalna vlast moraju obezbijediti finansijske podsticaje za izgradnju malih pogona i prerađivačkih kapaciteta u oblasti poljoprivrede, zdrave hrane, stočarstva, ljekovitog bilja, voća, prerade drveta i svakako razvoj turizma“.

Nosilac liste „Za budućnost Andrijevice, SNP, DF“, privatni preduzetnik Željko Ćulafić kaže da sve što su iz DPS-a radili u proteklom periodu, radili su isključivo u korist lokalnih tajkuna.

„Lokalni tajkuni su devastirali šume i rijeke. Izgradili su dvanaest malih elektrana iz kojih izvlače enormnu dobit. Oni nas i našu djecu posmatraju kao svoje najamnike i radnu snagu. Zato ne zaslužuju više ni četiri dana, a ne četiri godine da budu na vlasti,“ kaže Ćulafić.

On dodaje da se odmah iza tog blještavog trga otkrivaju katastrofalno loši putevi prema seoskim centrima, te da je stanovništvo Andrijevice zaslužilo bolju vlast koja će zaustaviti migracije, posebno sa seoskog područja, gdje su mnoge škole zatvorene, a broj đaka sveden na minimum.

„Sada su kidisali još i na svetinje, pa i na našu crkvu na Knjaževcu. To im ne smijemo dozvoliti i ne smijemo zaboraviti da smo potomci onih kojima je sloboda bila iznad svega,“ zaključuje Ćulafić.

Andrijevica je sve do 2011. bila neosvojiva za DPS, ali su te godine, na hotelskoj sjednici Skupštine opštine, prelaskom jednog odbornika iz opozicije preuzeli vlast koju su na izborima 2012. godine lako potvrdili zbog bojkota opozicije. Na vlasti su već devet godina, a kako će biti poslije 30. avgusta, ostaje da se vidi.

Ove tri liste biće u trci za 31 odborničko mjesto, za koja će se glasati na 23 biračka mjesta.

Ćulafić: Kvadratni metar trga koštao koliko i kvadrat stambenog prostora u Podgorici

Nosilac liste „Za budućnost Andrijevice, SNP, DF“, privatni preduzetnik Željko Ćulafić kaže da „aktuelna vlast u proteklom periodu nije radila ništa, osim što je šminkala gradski trg“.

„Na kraju je ispalo da je metar kvadratni trga koštao koliko i kvadrat stambenog prostora u Podgorici. Ako tome dodamo i da su dva miliona eura opredijeljena za takozvanu Kuću voća, koja se ne otvara ni poslije tri godine, onda vidimo kako se zloupotrebljava novac koji pripada svim građanima,“ kaže Ćulafić

Bonus video: