CeMI: DPS 30 mandata, "Za budućnost Crne Gore" 27, "Mir je naša nacija" 10, "Crno na bijelo" četiri...

Na izborima učestvovalo 11 partija i koalicija, pravo glasa imalo 540.026 građana

751123 pregleda 1754 reakcija 143 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

CeMI je objavio projekcije rezultata parlamentarnih izbora.

Prve projekcije mandata na 96,4 odsto obrađenog uzorka pokazuju da DPS ima 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, "Mir je naša nacija" 10 mandata, "Crno na bijelo" četiri. Po tri mandata bi imali Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno.

Na osnovu 96,4 odsto uzorka, lista "DPS - Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović" ima 35,1 odsto, a koalicija "Za budućnost Crne Gore" 32,6 odsto.

Koalicija "Mir je naša nacija" ima 12,5 odsto, "Crno na bijelo" 5,7 odsto, Socijaldemokrate 4,3, Bošnjačka stranka četiri odsto, SDP - Jaka Crna Gora 3,1, Albanska koalicija Jednoglasno 1,1 odsto, Albanska lista 1,3 odsto, HGI 0.2 odsto, a HRS 0,1 odsto.

"Moguće su još uvijek određene promjene, ali prilično je jasno da će dvije albanske partije dobiti po jedan mandat", kazao je Zlatko Vujović iz Cemija.

Kako stvari sada stoje, SDP ulazi u parlament, "ali postoje šanse da skliznu ispod cenzusa", dodao je. "Međutim, kako trendovi pokazuju, oni će imati parlamentarni status", kazao je Vujović.

HGI, kako je rekao, ima male šanse da pređe 0,35 odsto i dobije mandat.

Vujović je ranije podsjetio da, ukoliko neka od hrvatskih listi pređe 0,35 odsto, ona dobija rezervisani mandat.

Centar za demokratsku tranziciju ranije je saopštio da je biračko pravo ostvarilo 75,9 upisanih birača.

Glasači su na 1.217 biračkih mjesta glasali za jednu od 11 izbornih lista.

Pravo glasa na današnjim izborima imalo je 540.026 građana

Na prvom mjestu na glasačkom listiću bila je izborna lista „Socijaldemokrate-Ivan Brajović-Mi odlučujemo dosljedno“, na drugom „Bošnjačka stranka. Ispravno-Rafet Husović“, trećem „HGI. Svim srcem za Crnu Goru“, na četvrtom „SDP-Jaka Crna Gora“, a na petom Hrvatska reformska stranka Crne Gore. Platforma „Crno na bijelo“ je bila na šestom mjestu, Albanska koalicija „Jednoglasno DP, DUA i DSCG“ na sedmom, „Odlučno za Crnu Goru! DPS- Milo Đukanović“ na osmom, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ na devetom, „Albanska lista Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj“ na desetom, a koalicija „Mir je naša nacija“ na posljednjem, 11. mjestu.

Bonus video: