"Dio opozicionih partija vrši pritisak na Vujanovića"

"Valjana argumentacija za takav predlog nije se ni mogla dati već je namjera da se političkim i medijskim pritiskom Predsjednik natjera da nezakonito zakaže lokalne izbore"
4 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Reuters
Filip Vujanović, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2018. 11:31h

Iz kabineta predsjednika Crne Gore FIlipa Vujanovića saopšteno je da dio opozicionih partija preko medija vrši pritisak na Vujanovića da zakaže lokalne izbore za Glavni grad i 11 opština istovremeno sa predsjedničkim

"U susret zakazivanju predsjedničkih izbora i neposredno nakon zakazivanja dio opozicionih partija preko medija vrši pritisak na Predsjednika Crne Gore da zakaže lokalne izbore za Glavni grad i 11 opština istovremeno sa predsjedničkim. Pritisak se vrši preko medija bez zvaničnog i obrazloženog pismenog predloga Predsjedniku Crne Gore u kome bi se dala pravna argumentacija. Valjana argumentacija za takav predlog nije se ni mogla dati već je namjera da se političkim i medijskim pritiskom Predsjednik natjera da nezakonito zakaže lokalne izbore. Umjesto da te partije u lokalnim skupštinama traže skraćenje mandata i obavežu na prijevremeno zakazivanje izbora one su se odlučile na politički i medijski pritisak", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da se našim Zakonom o izboru odbornika i poslanika utvrđuje trajanje mandata odbornika do vremena za koje su oni birani.

"Mandat im prestaje konstituisanjem novoizabrane Skupštine i ona se ne može konstituisati prije isteka mandata predhodno izabranim odbornicima. Da se ne bi pravio diskontinuitet mandata odbornika i lokalne Skupštine propisan je institut skraćenja mandata kojim se obavezuje predsjednik na zakazivanje prijevremenih lokalnih izbora. Mandat odbornika ne može skratiti Predsjednik Crne Gore nezakonitim zakazivanjem prijevremenih izbora. U članu 14. stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisuje se da se izbori za odbornike održavaju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda za odbornike. U stavu 2 istog člana se propisuje da od raspisivanja do održavanja izbora ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana. Time se, na krajnje očigledan način, predsjedniku daje jasna zakonska obaveza da se izbori moraju održati unutar roka od 40 dana (između 60 i 100 dana) od zakazivanja. Dakle, Predsjednik je dužan da izbore zakaže najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda uz obavezu da dan izbora bude unutar 40 dana između najkraćeg i najdužeg roka održavanja u odnosu na vrijeme zakazivanja. To je upravo ispoštovano u slučaju Berana kojima je verifikacija mandata bila 24. marta 2014. godine pa je postojala mogućnost da se u naznačenom roku od 40 dana izbori održe 28 dana ranije. Da ne postoji ovako jasna norma Predsjednik bi, teorijski i zloupotrebom prava, mogao zakazati nove izbore odmah po okončanju predhodnih i mandatima novih odbornika nezakonito ugroziti mandat izabranim odbornicima", kazali su iz kabineta predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

U saopštenju podsjećaju da su redovni lokalni izbori za Glavni grad i 11 opština održani 25. maja 2014. godine.

"Verifikovanje mandata novog saziva i konstituisanje novoizabranih skupština izvršeno je u okviru osam različitih dana i to u Plužinama 05. juna 2014. godine , u Žabljaku 12. juna 2014. godine, u Šavniku 16. juna 2014. godine, u Podgorici, Golubovcima, Baru, Plavu i Pljevljima 24. juna 2014. godine u Rožaju 19. juna 2014. godine , Danilovgradu 01. jula 2014. godine u Bijelom Polju 07. jula 2014. godine i u Kolašinu 19. septembra 2014. godine. Upravo zbog različitog datuma verifikovanog mandata novog saziva i konstitutivnih skupština koje su bile u osam dana Predsjedniku Crne Gore se daje pravo da, u okviru 40 dana, od najkasnije 15 dana prije isteka tekućeg mandata zakaže nove redovne izbore. U koliko bi bio vezan krajnjim rokom održavanja izbora on bi ih morao zakazivati u osam različitih dana i to u nedelju, budući da zakon propisuje da se nedeljom održavaju izbori. Međutim, ponavlja se i podvlači u jednom danu svi se ovi izbori mogu zakazati samo u okviru 40 dana u odnosu na 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika. Kao što je u jučerašnjem saopštenju konstatovano samo u Plužinama bi izbori mogli biti istovremeno sa predsjedničkim 15. aprila 2018. godine jer je rok iz člana 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika za zakazivanje ovih izbora od 09. februara do 21. marta. Za ostale opštine rok raspisivanja je nakon roka u kome bi se mogli zakazati izbori u tim ostalim opštinama istovremeno sa predsjedničkim. Na kraju se ponavlja i naglašava ako se unutar lokalnih parlamenata želi istovremeno održavanje predsjedničkih i lokalnih izbora treba, od strane odbornika tih skupština, skratiti mandat skupštinama što bi obavezivalo Predsjednika na zakazivanje prijevremenih izbora", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: