o ponavljanju izbora treba obavijestiti i javnost i glasače

Konačni rezultati izbora ipak najkasnije 14. septembra?

Šef DIK-a Aleksa Ivanović rekao da “nemaju saznanja” da će se izbori ponavljati na još nekom biračkom mjestu osim u Petnjici

31136 pregleda 160 reakcija 9 komentar(a)
Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ivanović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović izrazio je nadu da ponovno glasanje na jednom biračkom mjestu u Petnjici neće uticati na prolongiranje zakonskog roka za proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora 14. septembra.

On je “Vijestima” rekao da DIK “nema saznanja” da su opštinske izborne komisije odlučile po prigovorima stranaka da se izbori ponove na još nekom biračkom mjestu.

Po zakonu, one nemaju formalnu obavezu da o tome obavijeste DIK, ali bi morale da mu se obrate kako bi na vrijeme dobile birački materijal, kako bi se provjerilo kako funkcioniše uređaj za elektronsku identifikaciju birača i kako bi se obezbijedili troškovi biračkog odbora na dan izbora. Takođe, o ponavljanju izbora treba obavijestiti i javnost, kao i građane da ponovo glasaju. Izvor “Vijesti” iz DIK-a rekao je da su već prošli svi rokovi za podnošenje prigovora na izborne nepravilnosti opštinskim izbornim konisijama, kao i za odlučivanje po njima.

Po zakonu o izboru odbornika i poslanika, ako OIK odbije prigovor, podnosilac se može žaliti DIK-u u roku od tri dana, ovaj mora odlučiti u roku od 24 sata od dobijanja prigovora, a ako se usvoji - izbori se mogu ponoviti.

Glasači na biračkom mjestu 7, Azani i Vrševo, u Petnjici, glasaće ponovo u četvrtak jer je Opštinska izborna komisija usvojila prigovor DPS-a zbog nepoklapanja broja glasačkih listića i broja kupona, rekao je “Vijestima” njen predsjednik Adis Duraković. Pravo glasa na biračkom mjestu 7, na ovim izborima imalo je 427 građana.

Iako u slučaju ponavljanja izbora na bilo kom biračkom svi rokovi pa i onaj za proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora ponovo teku, Ivanović je izrazio nadu da se oni neće produžavati.

“Mi možemo da računamo da će ti izbori proći kako treba i da ćemo imati rezultate odmah kad se završe, 470 glasova je lako sabrati... Sve obaveze imamo zakonom propisane do detalja i toga se držimo”, rekao je Ivanović. On je rekao da je krajnji rok da DIK proglasi konačne rezultate izbora 14. septembar, navodeći da će “učiniti sve da ispoštuju zakon”.

Ivanović je kazao da su juče riješili dva prigovora iz Plava i Kotora, u odnosu na nepravilnosti zabilježene na izborni dan. Na sajtu DIK je juče bilo nekoliko rješenja o odbijenim prigovorima Liberalne partije iz Kotora i jedne liste iz Budve.

Na biračkom mjestu u Petnjici, prošle nedjelje je glasalo 210 birača, a važećih listića je, prema preliminarnim rezultatima, bilo 208. Na tom mjestu najviše glasova dobila je koalicija “Odlučno za Crnu Goru - Milo Đukanović” - 135, zatim koalicija “Za budućnost Crne Gore” - 27, po 13 glasova su dobile Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, koalicija “Mir je naša nacija” 10 glasova, šest glasova osvojila je koalicija “Crno na bijelo”, a SDP četiri.

“Vijestima” je izvor iz vrha opozicije rekao da ponavljanje izbora na ovom biračkom mjestu ne može uticati na sadašnji raspored poslaničkih mjesta u parlamentu.

Duraković je rekao da je OIK Petnjice odluku o ponavljanju izbora donijela u četvrtak.

Preporučujemo za Vas