"Lopovluka, mahinacija i zloupotreba je bilo dosta"

SNP: "Plantaže" flagrantno prekršile čitav niz zakona, došlo vrijeme za čiste poslove i čiste ruke

Iz SNP-a su kazali da je Verica Maraš u toku prošle godine primala platu od čak 7.400 eura, "što je naišlo na ogromnu osudu javnosti, pa joj je plata prije nekoliko mjeseci smanjena sa sedam prosječnih u firmi na četiri prosječne"

5188 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: SNP CG
Ilustracija, Foto: SNP CG

Ono što je javnost Crne Gore naslućivala dobilo je i zvaničnu potvrdu: Državna revizorska institucija (DRI) dala je duplo negativno mišljenje na finansijske iskaze državnog preduzeća „Plantaže” u 2018. godini, kazali su iz Socijalističke narodne partije.

"Na ovaj način ogoljen je metod kojim ovom firmom godinama upravljaju izvršna direktorica Verica Maraš i predsjednik odbora direktora Veselin Vukotić", navodi se u saopštenju SNP-a.

Oni su kazali da je revizijom utvrđeno da su „Plantaže“ flagrantno prekršile čitav niz zakona, kao što su Zakon o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, Zakon o reviziji, Zakon o privrednim društvima, Zakon o zaštiti na radu, Zakon o radu, Zakon o sprečavanju nelegalnog poslovanja, ali i veliki broj pravilnika.

"Osim DRI, u kojoj su ovu reviziju radili kadrovi DPS-a kao što je Zoran Jelić, na neregularnosti u poslovanju ovog preduzeća ukazivala je i NVO Institut alternativa ističući probleme prilikom zapošljavanja sezonskih radnika, kao i isplata troškova za službena putovanja koji su se isplaćivali unaprijed u iznosu „mnogo većem od procijenjenog”, kao i otpisivanja dugova za utrošeni novac za službena putovanja. „Plantaže” su otpisale i dug od 121 hiljadu eura za stambene kredite svojim zaposlenima", piše u saopštenju.

Kako napominju iz SNP-a, "ne treba zanemariti ni to da je ovo preduzeće tokom 2019. godine izvršilo isplatu naknada po osnovu sudskih sporova sa zaposlenima u iznosu od 535,5 hiljada eura, podaci pokazuju da je u toku 2018. godine po tužbi 25 zaposlenih isplaćeno 348.855 eura, a u toku 2019. godine 691,3 hiljade za 41 zaposlenog, od čega se na kamatu odnosi 155,86 hiljada."

Oni dodaju i da "pet lica nije zadovoljavalo uslove u pogledu stručne spreme, a da je u pojašnjenju naznačeno da se radi o licima sa preko trideset godina radnog staža i da su dugo obavljali poslove na pojedinim pozicijama".

Iz SNP-a su kazali i da je Verica Maraš u toku prošle godine primala platu od čak 7.400 eura, "što je naišlo na ogromnu osudu javnosti, pa joj je plata prije nekoliko mjeseci smanjena sa sedam prosječnih u firmi na četiri prosječne".

"U svom obraćanju javnosti nikada nije pokazala ni najmanju nelagodu zbog enormne zarade koju je godinama primala, dok je 90 odsto građana jedva sastavljalo kraj s krajem. Vjerovatno je iz potrebe da zaštiti stečene stotine hiljada eura i prisustvovala tzv. „patriotskom“ skupu u nedelju", navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje da SNP "daje obećanje da se državnim firmama više neće ovako bahato upravljati, da će se poštovati zakoni ove države, da će se znati gdje odlazi svaki cent, te da niko neće biti zaštićen od ruke pravde".

"Lopovluka, mahinacija i zloupotreba je bilo dosta. Došlo je vrijeme za čiste poslove i čiste ruke. Crna Gora ima ljude koji će to moći da iznesu na pravi način i da od nje naprave istinsku državu vladavine prava i pravičnosti", zaključeno je u saopštenju.

Preporučujemo za Vas