Pred izbore zapošljavali i nezakonito u javnom sektoru

Sklapanjem ugovora o privremenim i povremenim poslovima kršen Zakon o radu, savjetnička mjesta nisu sigurno u toj kategoriji, kaže Milena Muk

81133 pregleda 417 reakcija 32 komentar(a)
Zgrada Zavoda za zapošljavanje u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Zgrada Zavoda za zapošljavanje u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Od raspisivanja izbora 20. juna do njihovog održavanja 30. avgusta, u javnom sektoru zapošljeno je 788 osoba, pokazuje izvještaj Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

To je učinjeno uglavnom putem raspisivanjem oglasa i to za poslove na određeno vrijeme ili po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima - za period od mjesec dana do 12 mjeseci.

Po istom osnovu primljeno je i više od 20 osoba zbog, kako se navodi na sajtu ASK, obezbjeđivanja neomatanog i redovnog procesa rada.

Istraživačica javnih politika “Instituta alternativa” Milena Muk istakla je da se sklapanjem ugovora o privremenim i povremenim poslovima, za aranžmane koji predstavljaju stalnu potrebu, krši zakon.

“Zakon o radu jasno propisuje da se ugovor o povremenim i privremenim poslovima sklapa za obavljanje određenih poslova koji nijesu predviđeni aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i koji ne zahtijevaju posebno znanje i stručnost, a po svojoj prirodi su takvi da ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini. Dakle, to sigurno nisu poslovi savjetnika i referenata, koje smo vidjeli na spisku Agencije. Zloupotrebe ovog prava su očigledno učestale, naročito na lokalnom nivou - u pojedinim opštinskim organima i u sudovima”, kazala je Muk “Vijestima”.

 I opštine sa reprogramom poreskog duga pribjegavaju ovakvoj praksi: Milena Muk
I opštine sa reprogramom poreskog duga pribjegavaju ovakvoj praksi: Milena Mukfoto: Institut alternativa

Izvještaj ASK-a pokazuje i da je nešto više od 200 zaposlenih je stupilo u radni odnos na neodređeno vrijeme u više ministarstava, škola, fakulteta, domova zdravlja, organima lokalne samouprave, javnim ustanovama i preduzećima širom Crne Gore.

Oko 70 njih počelo je da radi u sekreterijatima opština u Kotoru, Budvi, Tuzi, Herceg Novom, na Žabljaku, u Podgorici, Nikšiću, na Cetinju, u Tuzi, Ulcinju, Kolašinu…

Na spisku su se našle opštine - potpisnici ugovora o reprogramu poreskog duga, kojim su se obavezali da neće imati više zaposlenih. One nove ljude mogu da primaju smao uz saglasnost Vlade.

Prema posljednjim dostupnim zvaničnim podacima, poreze duguju opštine: Nikšić, Šavnik, Ulcinj, Budva, Cetinje, Danilovgrad, Kolašin, Mojkovac, Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje, Bijelo Polje, Žabljak i Pljevlja.

“To što je Agencija objavila spisak koji nagovještava kako razmjere ove zloupotrebe izgledaju u predizbornom periodu, ne znači da ih nije bilo i ranije. Na to samo okvirno ukazuje sprovođenje Plana takozvane optimizacije javne uprave. Apsurd je da čak i opštine koje su ugovornom odnosu sa Ministarstvom finansija, zbog reprograma poreskog duga, i imaju ugovornu obavezu da smanje broj zaposlenih, pribjegavaju ovim praksama, ali i tu smo svjedoci nedostupnosti jasnih informacija o stepenu ispunjenja ugovornih obaveza pojedinačno po opštinama”, rekla je Muk.

Ona je dodala da bi bilo dobro da ovako pregledne spiskove nadležne institucije sačinjavaju stalno, a ne samo povodom izbora, političke zloupotrebe nemaju sezonski karakter.

“Klijentelistički odnosi koji dominiraju zapošljavanjem u javnoj upavi trajniji su od predizbornih kampanja, a koalicioni sporazumi i obećanja često dobiju svoj puni izraz nakon izbora. Sakupljanje pouzdanih informacija o prekomjernom zapošljavanju u javnom sektoru, međutim, tek je početak, iako preduslov svakog daljeg rada na prilagođavanju javne upotrebe stvarnim potrebama građana”, zaključila je sagovornica.

Podaci koje je ASK objavio govore i da je rukovodeća mjesta u predizrbom periodu preuzelo 19 osoba, među kojima i direktorica ASK-a Jelena Perović, čelnica Uprave za dijasporu Saida Čikić, direktori nekoliko škola u Podgorici, Bijelom Polju i Rožajama.

Bonus video: