SDP: Sa ovakvom vlašću nema članstva u EU

"Posebna je priča obmanjivanje javnosti da će ova Vlada okončati pregovore sa EU do kraja 2020. godine", smatra Vujović
15 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Sdp.co.me
Ivan Vujović, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 21.01.2018. 09:32h

Osnovna poruka iz evropske Strategije o proširenju na Zapadni Balkan je da Crna Gora, sa ovakvom vlašću, nema nikakvih šansi da ispuni zahtjeve neophodne za članstvo u EU do 2025, ocjenjuje Ivan Vujović, član Predsjedništva SDP.

"Ocjene iz dokumenta o „organizovanom kriminalu i korupciji na svim nivoima vlade i administracije“ kao i one o „snažnom političkom miješanju u oblasti medija“ najbolja su lična karta crnogorske vlasti. Rokovi koji se navode u Strategiji su samo okvirni i njihovo poštovanje zavisi isključivo od stvarne političke volje za reformama koje u Crnoj Gori nema. Ispunjavanje svih zahtjeva iz oblasti vladavine prava do kraja 2019. godine, kako nam se sugeriše, pri ovakvom stanju zarobljenosti institucija je prava naučna fantastika", navodi Vujović.

On smatra da na sceni imamo puko simuliranje reformi.

"Našim partnerima jesasvim jasno, pa će kroz intenziviranje politike EU proširenja, koja je nažalost dugo bila gurnuta u drugi plan, veoma brzo i do kraja biti demaskirano DPS evropsko blefiranje.Statističko-činovničkom bavljenju EU integracijama je došao kraj, a naši partneri očekuju, umjesto manekenisanja po Briselu, konkretne rezultate posebno u borbi protiv korupcije i kriminala. Sve ovo je snažan alarm za DPS oligarhiju koja nipošto ne želi sjeći granu na kojoj sjedi. Upravo zato i sve češće izrugivanje vrha DPS sa EU. Upravo zato je vrhuška DPS sve više zagledana prema Dubajiu i drugim egzotičnim destinacijama, a sve manje ka Briselu. Jasno i zašto – tamo ih sigurno neće pitati za njihove korupcionaško-kriminalne veze i okruženja ili zašto kradu izbore i premlaćuju opozicionare. Zato se s pravom može reći da je aktuelna DPS vlast u suštini antievropska, budući da je sve što je praksa te vlasti u potpunoj suprotnosti sa vrijednosnim sistemom EU. Srećom, sa novim EU pristupom padaju DPS evropske maske", navodi se u saopštenju Vujovića.

Dodaje da je "posebna priča obmanjivanje javnosti da će ova Vlada okončati pregovore sa EU do kraja 2020. godine".

"Takva im je svaka istina o procesu EU integracija. SDP poziva svu slobodnu i reformsku javnost i gradjane da kazne antievropsku politiku DPS jer ćemo u suprotnom, umjesto vladavine prava, imati još više vladavine kriminala, korupcije,zarobljenih institucija,bahatosti i sveopšteg nemorala. Sa ovakvom vlašću i njenom antievropskom praksom nema članstva u EU", zaključuje Vujović.

Bonus video: