Tivat: Novosel časti po četrdesetak eura

Pravo na uvećanje odborničkog dodatka od 198 eura za 15 odsto imaju predsjednici stalnih i povremenih radnih tijela Skupštine
63 pregleda 2 komentar(a)
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.01.2018. 07:39h

Tivatskim odbornicima za januar će biti isplaćene uvećane naknade.

To je predviđeno odlukom o određivanju naknada za rad odbornika i drugih lica koje bira ili imenuje Skupština, usvojenom prošle godine.

Odluku je pripremila služba Skupštine čiji je šef Ivan Novosel (DPS), a pored uvećanja naknada za rad odbornika, predviđa i plaćanje naknade članovima povremenih radnih tijela.

“Utvrđeno je da je odbornička naknada tivatske Skupštine među najnižima u primorskom regionu, te se pristupilo izmjeni odluke, odnosno donošenju nove u pravcu neznatnog uvećanja odborničkih naknada za rad, kako bi na određeni način bile približno izjednačene sa susjednim opštinama“, piše u obrazloženju.

Odlukom je predviđeno da osnovna naknada za rad odbornika iznosi „2,2 obračunske vrijednosti koeficijenta koji utvrđuje Vlada Crne Gore u bruto-iznosu mjesečno”. Budući da je aktuelna vrijednost tog koeficijenta 90 eura, proizilazi da će najniži odbornički dodatak u Tivtu za januar biti 198 eura. Odbornici imaju pravo i na dnevnice za prisustvovanje sjednicama Skupštine, stalnog ili povremenog radnog tijela i Kolegijuma predsjednika Skupštine u visini od 10 odsto osnovne naknade.

Oni koji prisustvuju ceremonijama zaključenja braka za to dobijaju i posebnu naknadu. Do sada je osnovni odbornički dodatak u Tivtu iznosio 160 eura.

Pravo na uvećanje odborničkog dodatka od 198 eura za 15 odsto imaju predsjednici stalnih i povremenih radnih tijela Skupštine.

Dodatnih 15 odsto dobijaju i odbornici koji učestvuju na sjednicama Kolegijuma predsjednika SO.

Odlukom nijesu predviđene sankcija za neaktivne predstavnike naroda koji se ne javljaju za riječ u parlamentu, a kakvi su gotovo svih 17 odbornika DPS-a. Novosel ima mehanizam da oduzme dodatak odbornicima koji neopravdano ne dolaze na sjednice ili bojkotuju rad.

Šef radi za 1.500 eura

Iako je odbornička funkcija u Tivtu volonterska, mjesto predsjednika SO je profesionalizovano izmjenama Statuta, kada je za šefa postavljen Novosel.

Za rad koji se svodi na predsjedavanje maksimalno jednom sjednicom lokalnog pralamenta, Novosel mjesečno dobija platu od 1.262 eura.

Novosel kao odbornik u SO do sada je dobijao i odborničku naknadu od dodatnih 196 eura mjesečno, a koja će mu sada biti i dodatno uvećana.

Bonus video: