Marković: Zakon uticao na pad podrške DPS-u, kadrovske promjene će ići prema vrhu stranke

Marković je kazao da će nova vlast, ako bude željela, u DPS-u imati saradnika u suštinskoj reformi u sudstvu i tužilaštvu

77397 pregleda 1705 reakcija 233 komentar(a)
Marković, Foto: Demokratska Partija Socijalista
Marković, Foto: Demokratska Partija Socijalista

Donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti nesumnjivo je uticalo na pad podrške Demokratskoj partiji socijalista (DPS) na nedavno održanim izborima, kazao je nosilac liste DPS na izborima 30. avgusta i predsjednik Vlade, Duško Marković.

On je u gostovanju na Televiziji Crne Gore kazao da su imali namjeru da urede slobodu vjeroispovijesti i urede pravni položaj vjerskih zajednica.

"Od početka smo znali da će SPC biti snažno protiv tog zakona, ali nije bilo dileme za nas da treba da idemo u tom pravcu. Pragmatični politički razlozi su nas upozoravali da nije u izbornoj godini dobro donositi kompleksne zakone koji mogu izazvati različito raspoloženje javnosti. Ali smo smatrali da svaka odgovorna vlast ne treba da naslijeđena pitanja ostavlja za naredne vlade i generacije, nego da se hrabro i odlučno to stavi na dnevni red. Taj zakon je nepravedan hipotetički rečeno samo u jednom dijelu, što je ukidao monopol SPC."

On je ocijenio da se desio "svesrpski atak" u Crnoj Gori.

"To je preraslo u poruku ili politički poklič odbrane svetinja, odnosno vraćanja Crne Gore u takozvani srpski svet. To je rezultatiralo nezapamćenom kampanjom i uplitanjem u unutrašnje prilike Crne Gore i izborni proeces izvan Crne Gore, a SPC stavilo kao ključnog političkog aktera koji se ne samo borio za poništenje tog zakona, nego je SPC uključila u izborni proces i kreiranje koalicije, izbor nosioca liste koalicije, svoje sveštenike je uključila u izbornu kampanju, koja je imala neprimjeren sadržaj proklinjanja glasača DPS koji bi eventualno glasali za taj zakon... Imali smo jednu neviđenu situaciju u savremenom svijetu, a sa inostranih adresa Crna Gora je označena kao zemlja koja progoni vjernike i želi diskriminaciju jednog naroda", kazao je Marković.

Jedino što je bilo demokratski je bio izborni dan, ocijenio je on.

Marković je kazao da nisu smatrali da će veliki dio građana "biti izmanipulisan" propagandom, te podsjetio je da je u pregovorima sveštenstvo uvjeravao da nije bilo skrivenih namjera u donošenju Zakona.

Na konstataciju da je DPS izgubio u četiri od pet opština gdje su se održavali lokalni izbori, Marković je kazao da je najteži poraz DPS doživio u Tivtu.

"Ne možemo biti zadovoljni s onim što smo uradili na lokalnim izborima", istakao je Marković.

O aferama

Na pitanje koliko su afere uticale na izborni rezultat, on je kazao da je DPS na udaru u svakom izbornom procesu.

"Cilj tih afera je rukovodstvo DPS, ono je snažno uvijek podržavano od nezavisnih medija i moram da vam kažem da nismo uvijek nalazili najbolje odgovore da na te afere odgovorimo, tu propagandnu kampanju, ali slažem se sa svima koji kažu da su te afere u značajnoj mjeri umanjile naš ugled i politički rejting i sigurno su jedan broj glasača usmjerile protiv nas", kazao je Marković.

On je kazao "Državni udar" nije afera nego sudski postupak pokrenut nakon planiranja državnog udara i uplitanja u izborni proces i promjenu izbornog rezultat 2016. godine. "Politički oponenti su joj dali karakter afere", rekao je Marković.

On je kazao da je tokom godina bilo grešaka u kadrovskoj politici koje su nekad i "bile bolne", ali ne može se, ističe, umanjiti značaj i kvalitet ogromnog broja ozbiljnih profesionalaca u državnoj administraciji.

Najavio kadrovske promjene

Marković je najavio da će biti kadrovskih promjena u DPS-u, kazavši da se za to i lično zalaže.

On je rekao da DPS uživa veliku podršku građana, ali da je rezultat ispod očekivanja te partije i projektovanog rezultata.

"Mislim da će to ići prema vrhu stranke, ne mislim samo da je to ključno pitanje u ovom trenutku za DPS. Mi ćemo sada kao opoziciona stranka, u drugačijoj ulozi, morati da definišemo naš novi politički, savremeni pristup opozicione borbe. To podrauzmijeva da sada nećemo biti u prvom planu da donosimo i odgovaramo za teške odluke. Sada ćemo imati priliku da budemo bliži građanima, da naša politika bude jednostavnija, da moralnost u našem svakodnevnom političkom životu i djelovanju bude osnovni kriterijum".

Marković je kazao da su kadrovske promjene dio paketa sveobuhvatnih reformi unutar DPS-a koja ima za cilj da ostane snažno pri svojim programskim opredjeljenjima, "ali istovremeno da se brzo vratimo na vlast, kada se za to steknu uslovi, na vanrednim ili redovnim izborima".

Marković je rekao da bi dobro da Crna Gora ima brzo konstituisan parlament i novu Vladu, jer su problemi veliki. Nova Vlada i predsjednik treba da sarađuju, poručio je on.

On je poručio političkim oponentima da "ne licitiraju" političkom moći predsjednika države Mila Đukanovića, kazavši da je ona nesporna i ne bi trebalo da se time bave.

O napadima nakon izbora

Marković je kazao da na napadi pripadnike manjinskih naroda i njihove političke predstavnike traju u kontinuitetu.

"Poslanici opozicije su vrijeđali narodne predstavnike manjina u parlamentu, njihove ministre, nazivali ih nesposobnim, da manjinski predstavnici grabe za sebe na štetu drugih..."

Slavlje nakon izbora bilo je samo logičan slijed političkog djelovanja koji se pokazao u najprimitivnijem smislu, ocijenio je Marković, kazavši da policija i tužilaštvo rade na identifikovanju počinilaca napada koji su se dogodili nakon izbora.

"Vjerujem da će biti identifikovani i procesuirani i da se to nikad više u Crnoj Gori neće desiti, da to bude ružna prošlost i neprihvatljivo ponašanje koje treba da osude svi politički akteri".

Marković je rekao da je vođstvo manjinskih partija slobodno da odluči da li će ući u novu Vladu

"Mi nemamo pravo da na to utičemo, niti želimo da arbitriramo u tom procesu. To je njihova samostalna odluka, ali naši partnerski odnosi su snažni i održavaju se u kontinuitetu", rekao je on.

"Zar vjerujete da će se lideri DF-a odreći Rusije"

Marković je ocijenio da se sporazum tri koalicije koje čine novu većinu u parlamentu ne sagledava iz drugog ugla - da je napravljen sporazum od toga šta se neće uraditi, a ne oko toga šta će se uraditi.

"Slaviti sporazum o tome šta neće da se uradi umjesto da imamo ponudu šta će se uraditi, govori samo o političkoj farsi koja ima da za sto sabere one koji se razlikuju u programskom i ideološkom smislu u nevjerovatnom sadržaju."

"Zar vjerujete da će se lideri DF-a odreći Rusije, a okrenuti prema NATO-u", istakao je on.

Jedina pozitivna stvar sporazuma je što je potvrđena ispravna politika DPS-a u posljednjih 30 godina, kazao je Marković.

"Mislim da će spoljnopolitički kurs nove Vlade biti problematičan sa aspekta vrijednosti koje ima današnja Crna Gora".

Na pitanje ako je toliko značajan upliv Beograda i Moskve, zašto je Evropska unija pasivna, Marković je kazao da je to pitanje za ambasadore zemalja članica EU u Crnoj Gori.

O isplati plata i penzija

Kada su u pitanju navodi nosioca liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravka Krivokapića kako je moguće da u novembru neće biti u situaciji da se isplate zarade, Marković je kazao da to govori da se "budući mandatar nije bavio finansijskim stanjem, da nema viziju da se suoči sa tim izazovima i da već građanima nagovještava teška vremena."

Podsjetio je da je tokom kampanje ponavljao da plate, penzije i socijalna davanja nakon izbora ne samo da će biti isplaćivane, već da neće biti ni smanjivane.

"Evo neka Krivokapić formira Vladu krajem novembra, naša Vlada će isplatiti plate i penzije za taj mjesec", kazao je Marković.

On je kazao da bi prodaja Elektroprivrede bila katastrofalan potez i izdaja nacionalnih interesa Crne Gore. "Ima drugih modela i snažno ćemo biti protiv toga."

"Spreman sam da svoju imovinu stavim na provjeru"

Marković je kazao da će nova vlast, ako bude željela, u DPS-u imati saradnika u suštinskoj reformi u sudstvu i tužilaštvu.

On je istakao da DPS neće bojkotovati parlament već će poštovati svoje političke oponente. "Neće ih napadati, šamarati, vrijeđati, lomiti inventar... Radićemo za dobro Crne Gore, prihvatamo novu realnost", kazao je Marković.

Marković je kazao da je zakon o lustraciji "izum i model" jednog od lidera DF-a Nebojše Medojevića, te da ne vjeruje da taj zakon može biti tema u parlamentu.

Marković je kazao da je "veoma miran" kada je u pitanju eventualno usvajanje zakona o porijeklu imovine, te da je spreman da svoju imovinu stavi na provjeru. "Ne samo novim vlastima, već svakom pojedincu. Možda to za nekoga neće biti prijatno i adekvatno, ali ovdje se ne govori samo o predstavnicima vlasti. Mnogi predstavnici opozicije će imati problema da dokažu porijeklo svoje imovine, možda čak i prije nego ljudi u bivšoj vlasti DPS-a, sad opozicije", kazao je Marković.

"Pusta želja mitropolita Amfilohija"

Kada je u pitanju najava mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da želi graditi crkvu na Cetinju i kapelu na Lovćenu, Marković je kazao da je to tipično za mitropolita crnogorsko-primorskog, koji "u kontinuitetu unosi nemir" među građanima.

"Njegoš i muzolej nije cetinjska stvar, to je pitanje duhovno i istorijsko svakog Crnogorca, naša identitetska i kulturna vertikala. Ne vjerujem da je uopšte realno da do toga dođe i to će samo biti pusta želja mitropolita Amfilohija. Kada je u pitanju mauzolej na Cetinju, to nije briga samo Cetinjana, već svakog Crnogorca i patriote. Uopšte ne vjerujem u bilo kakav pokušaj SPC u tom smislu", kazao je Marković.

Na pitanje da li osjeća odgovornost za aktuelnu epidemiološku situaciju, Marković je kazao da su uradili sve da epidemija bude pod kontrolom, te da su licemjerne kritike na Vladu i državna tijela da su odgovorni za tu situaciju, "kada znamo da su danima prije toga organizovana okupljanja, bilo u pješačkim ili auto litijama..."

Bonus video: