Đurović: SDP neće biti dio nove vlasti u Tivtu ali će dati manjiskoj upravi skupštinsku podršku za konstituisanje

"SDP u Tivtu će obezbjeđivati podršku novoj vlasti dok god ona bude radila u interesu grada, njegovog razvoja po mjeri svih građana, a ne samo privilegovanih pojedinaca, njegujući i uvažavajući multikulturalni karakter Tivta i sve ustavne vrijednosti građanske, moderne i sekularne države Crne Gore"

29396 pregleda 210 reakcija 22 komentar(a)
Aleksandar Đurović, Foto: SDP
Aleksandar Đurović, Foto: SDP

SDP neće biti dio nove vlasti u Tivtu ali će dati manjiskoj upravi skupštinsku podršku za konstituisanje.

To je saopštio nosilac liste u Tivtu "SDP - Obranimo grad" i odbornik u Skupštini Opštine Tivat Aleksandar Đurović.

"Time grupama građana, koji zajedno čine 16 odbornika dajemo priliku da bez učešća SDP kadrova izaberu rukovodstva u lokalnoj Skupštini i upravi kako bi preuzeli punu odgovornost za njihov rad. Naša uloga će biti kontrolna i od rezultata će zavisiti i naša podrška ovako konsituisanoj manjinskoj upravi", saopštio je Đurović.

Dodao je da su prethodnu gradsku upravu "građani opravdano kaznili na izborima zbog niza promašaja i neodgovornog odnosa prema građanima Tivta".

"Zato je obaveza svih političkih subjekata koji su željeli promjene da učine sve kako bi nova vlast radila mnogo bolje i bila istinski servis građana. Svoje nezadovoljstvo su iskazali dajući podršku upravo lokalnim grupama građana, koje su i u prethodnom mandatu bile značajan glas borbe protiv svih malverzacija i poslušničkog odnosa odlazeće garniture. SDP u Tivtu će obezbjeđivati podršku novoj vlasti dok god ona bude radila u interesu grada, njegovog razvoja po mjeri svih građana, a ne samo privilegovanih pojedinaca, njegujući i uvažavajući multikulturalni karakter Tivta i sve ustavne vrijednosti građanske, moderne i sekularne države Crne Gore", naveo je Đurović.

Ističe da je njihov princip za podršku za većinu da nova lokalna samoprava "dosljedno afirmiše multinacionalni i multivjerski karakter Tivta i da ove vrijednosti budu prepoznate u aktivnostima lokalne samopurave".

"Nova vlast se obavezuje da će u svom djelovanju poštovati građansko ustrojstvo i sekularni karakter države Crne Gore. Nijedna vjerska zajednica ili konfesija ne smije imati povlašćen ili dominantan položaj, čime bi odredbe o sekularnosti i građanskom konceptu bile narušene. SDP će, umjesto participacije u izvršnoj vlasti, razvoju i napretku grada doprinositi kroz mehanizme kontrole rada gradske uprave. Na raspolaganje novoj vlasti stavitićemo svoje vrijeme i svoj kadrovski potencijal i znanje kako bi maksimalno podržali principe koje zagovara nova vlast kao što su otklon od klijentelizma, partijskog zapošljavanja ali i revanšizma i zapošljavanja po principu kvalifikacija, kompetencija i iskustva".

Nova vlast, kako je naveo Đurović, mora na konkretnim primjerima pokazati otklon od pogrešnog načina vladanja prethodne uprave, na čemu će u SDP-u "posebno insistirati".

"Građani od svih aktera očekuju odgovorno ponašanje. Očekuju da u nadolazećem periodu krize svi zaboravimo na političke razlike i da sva svoja politička i stručna znanja usmjerimo na dobrobit lokalne zajednice i valorizaciju njenih zavidnih potencijala. Tivtu je potreban svako ko voli svoj grad i ko svojim znanjem želi da doprinese razvoju grada. SDP će činiti sve da to bude princip rada nove vlasti u narednom četvorogodišnjem periodu". navodi se u saopštenju.

Konstitutivna sjendica novog daziva SO Tivat zakazana je za 28. septembar kada će biti verifikovani mandati 32 nova odnornika i izabran novi predsjednik lokalnog parlamenta.

Za predsjendika Skupštine Opštine tri građanske liste će, prema saznanjima "Vijesti", kandidivati Andriju Petkovića, predsjedika i nosioca izborne liste Bokeškog foruma.

Bonus video: