"ne koristite funkciju za nametanje religijskih uvjerenja"

URA: Carević, samo što je stupio na dužnost, napravio podjelu

"U Budvi žive građani svih vjera i nacija i danas je njima iz administrativnog centra, umjesto poruke dobrodoščice i otvorenosti, što nije bio slučaj prethodnih mjeseci, poslata poruka vjerske obilježenosti zajedničke institucije"

61781 pregleda 1920 reakcija 166 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Budvanski odbor Građanskog pokrera URA poručio je da "samo što je izabran za predsjednika Opštine Budva Marko Carević napravio podjelu među građanima i javnosti Budve i Crne Gore, dopuštajući popovima MCP da okade zgradu Opštine".

"Iskreno se nadamo da ti popovi nisu angažovani po ugovoru kao obezbjeđenje bivše DPS vlasti. Crna Gora je sekularna država, a Budva je Crna Gora svidjelo se to nekom ili ne. Zgrada opštine je javna institucija i kao centar administracije ne predstavlja mjesto za vjerske obrede. U Budvi žive građani svih vjera i nacija i danas je njima iz administrativnog centra, umjesto poruke dobrodoščice i otvorenosti, što nije bio slučaj prethodnih mjeseci, poslata poruka vjerske obilježenosti zajedničke institucije. Sa istim gnušanjem građani danas gledaju ovaj čin, kao što su gledali na redove policije i obezbjeđenja na ulazu zgrade opstine. Samo što još uvijek nema spiskova", navode u URA.

Za GP URA su ovakve stvari nedopustive.

"Današnjim činom novoizabrani predsjednik Opštine Budva ne ide ka pomirenju već ka podjelama, demostrirajući neku vrstu sile izražene kroz broj glasova na izborima i umjesto da je najavio da će tražiti arbitražu i pravdu pored domaćih i pred stranim sudovima kad je u pitanju najveći problem Budve slučaj "WTE", on okuplja sveštenstvo u ustanovi koja je u svakom smislu odvojena od vjerskih zajednica. Gospodine Careviću očekujemo da u buduće odvojite svoje dvije funkcije koje imate predsjednika crkvene opštine i predsjednika Opštine Budva jer vas to dovodi u konflikt interesa i da ne koristite svoju funkciju za nametanje religijskih uvjerenja”, zaključuju u URA Budva.