imenovan na funkciju predsjednika parlamenta

Skupština CG: Bečiću stiže veliki broj čestitki

"U svojim odgovorima, Bečić ističe da će demokratske vrijednosti dijaloga, poštovanja različitosti, tolerancije koje baštini u svom političkom djelovanju, nastaviti još posvećenije da promoviše kao predsjednik Skupštine Crne Gore, na šta ga dodatno obavezuje veliko povjerenje građana koji su na proteklim izborima pokazali spremnost za promjene i demokratizaciju Crne Gore", navodi se u saopštenju

14358 pregleda 6 komentar(a)
Bečić, Foto: Savo Prelević
Bečić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.09.2020. 18:40h

Predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću i dalje stiže veliki broj čestitki povodom imenovanja za predsjednika crnogorskog parlamenta, saošteno je iz Skupštine.

"Čestitku je uputio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, iz regiona predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, predsjednici političkih subjekata iz zemlje i regiona, prestolonasljednik Aleksandar, kao i brojna udruženja. Čestitku je uputio i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić", kaže se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Kako se dodaje, u pismima  Bečiću, pored čestitki na izbornoj podršci građana i konstituisanju 27. saziva Skupštine Crne Gore, izražavaju se želje za dobrom saradnjom, u interesu sveukupnih odnosa parlamenata, drugih institiucija i država u čije ime su pisma upućena.

"U svojim odgovorima, Bečić ističe da će demokratske vrijednosti dijaloga, poštovanja različitosti, tolerancije koje baštini u svom političkom djelovanju, nastaviti još posvećenije da promoviše kao predsjednik Skupštine Crne Gore, na šta ga dodatno obavezuje veliko povjerenje građana koji su na proteklim izborima pokazali spremnost za promjene i demokratizaciju Crne Gore", navodi se u saopštenju.

„Parlamenti, kao institucije direktno izabranih predstavnika građana, imaju dodatnu odgovornost da kroz dijalog razmjenjuju ideje i kreiraju politike koje utiču na život svakog čovjeka. Uvjeren sam da saradnja na svim nivoima predstavlja cilj regiona Zapadnog Balkana koji dijeli zajedničko geografsko i kulturno nasljeđe, u čemu će Skupština Crne Gore dati svoj puni doprinos", naveo je Bečić.

"Podsjećamo da su juče čestitke između ostalih uputili i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Danijela Gašparikova, kao i predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Igor Zorčič", zaključeno je u saopštenju.

Čestitka misije OEBS-a u Crnoj Gori

Šefica misije OEBS-a u Crnoj Gori, Mariz Davije, čestitala je Aleksi Bečiću na izboru za predsjednika Skupštine.

„Misija upućuje pohvale Skupštini Crne Gore i ima čast da Vam uputi iskrene čestitke na izboru za njenog predsjednika“, kaže se u čestitki.

Navodi se da od 2006. godine, Misija OEBS-a blisko sarađuje sa Skupštinom i njenim zaposlenima na izgradnji kapaciteta u instituciji, na izbornoj reformi, kao i na drugim programima.

„Kao šefica Misije, radujem se što ću detaljno razgovarati sa Vama kako naša Misija može podržati Vas i crnogorski parlament u ostvarivanju ustavne uloge i obaveza OEBS-a“, poručila je Davije.

Čestitao i Veber

Bečić je kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, primio i čestitku ambasadora Njemačke u Crnoj Gori Roberta Vebera u kojoj se naglašava "odlučujuća uloga Skupštine u kreiranju demokratskih procesa dijalogom između djelotvorne vladajuće većine i kritički-konstruktivne opozicije, nakon promjena prvi put od obnove nezavisnosti".

"Uz želje za puno sreće i uspjeha, ambasador Njemačke takođe naglašava odlučujuću ulogu Skupštine u donošenju važnih kadrovskih odluka, kao i izazovima države u borbi sa kovidom 19, i sprovođenju neophodnih reformi u procesu prodruživanja Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju Skupštine.

Bečić je u odgovoru naglasio da podrška građana promjenama, iskazana na proteklim parlamentarnim izborima, obavezuje na nastavak izgradnje građanske, multikonfesionalne, evropske, evroatlantske, ekonomski snažne Crne Gore.

"Na tom putu, podrška i saradnja sa zemljama Evropske unije, i Njemačkom kao njenom temeljnom i jednom od najuticajnijih članica, partnerima u međunarodnim organizacijama i na međunarodnoj političkoj sceni, od neprocjenjive je važnosti. Smatram da je kvalitetan rad Skupštine Crne Gore u ispunjavanju svoje zakonodavne, kontrolne i nadzorne funkcije neophodan za nastavak demokratizacije Crne Gore. Zato ću kao njegov predsjednik, pružiti puni doprinos da crnogorski Parlament bude mjesto za razgovor, dogovor i kreiranje politika za dobrobit svih njenih građana", navodi se u odgovoru Bečića.