Joković: Neće biti lako formirati vladu, ali ovo je jedina prilika

Lideri partija po pravilu učestvuju u vlasti, najbolje svi ili niko. Crkva nema nikakvu želju da bude dio političkog života u Crnoj Gori

45507 pregleda 499 reakcija 61 komentar(a)
Ne smije se više dopustiti obavještajnom sektoru da bude na usluzi jednoj partiji: Joković, Foto: Boris Pejović
Ne smije se više dopustiti obavještajnom sektoru da bude na usluzi jednoj partiji: Joković, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković ne očekuje lako formiranje vlade, ali poručuje da ni po koju cijenu neće odustati od toga, jer drugu priliku, kako je istakao, neće imati.

“Mi smo napravili prvi korak i to veliki na konstitutivnoj sjednici kad je izabran predsjednik Skupštine i data pismena podrška za predlog novog mandatara. Ako u daljem procesu formiranja vlasti nastanu problemi, tu smo da ih rješavamo i riješićemo ih.

Ova generacija političara je potpuno svjesna da ni po koju cijenu ne smije iznevjeriti očekivanja naših građana. Drugu priliku sigurno nećemo imati i svjesni toga sa manje ili više problema doći ćemo do nove Vlade”, rekao je Joković “Vijestima”.

Većinu sada u Skupštini čine koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”.

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine prošle sedmice za predsjednika parlamenta izabran je lider koalicije “Mir je naša nacija”, Aleksa Bečić, a poslanici tri koalicije potpisali su predlog da mandatara nove vlade bude Zdravko Krivokapić, nosilac liste “Za budućnost Crne Gore”.

Joković naglašava da je politička snaga na izborima reper za formiranje nove vlasti jer, kako objašnjava, sve partije i koalicije na izborima se bore za što veću podršku građana kako bi kasnije prilikom formiranja vlasti imali što veću snagu.

“To je uvijek i svugdje reper jer se postavlja pitanje šta bi to drugo moglo da bude. Neprihvatanjem tog pravila od strane bilo koje partije moglo bi se smatrati ucjenom. Može da se manjim konstituentima vlasti od strane većih da malo više udjela u vlasti, ali nikako previše jer bi to remetilo iskazanu volju naših građana”, kazao je Joković.

Na pitanje da li smatra da bi učešće političkih lidera u vladi moglo da bude problem, posebno kada se radi o Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću iz DF-a, lider SNP-a je odgovorio da ne vidi problem da bilo koji lider učestvuje u vlasti.

“Lideri partija po pravilu učestvuju u vlasti, međutim, to ne mora uvijek biti tako. Bilo bi nelogično sa nekim liderom partije pregovarati o koalicionoj vlasti, a istovremeno iz te vlasti eliminisati sagovornika bez koga je nemoguće formirati istu. Prema tome, ne vidim problem da bilo koji lider učestvuje u vlasti. Možda je najbolje rješenje ili svi lideri učestvuju ili niko”, kazao je Joković.

SNP će se, dodaje, zalagati da dobije učešće u vladi shodno snazi u parlamentu.

On smatra da bi ukupan obavještajni sektor u Crnoj Gori trebalo da bude reformisan.

“Ne smije se nikad više dopustiti obavještajnom sektoru da bude samo na usluzi jednoj partiji, jednom čovjeku ili jednoj ideologiji. Tamo treba da rade samo visoko moralni službenici, apolitični pravi profesionalci, koji će u svakom trenutku biti posvećeni sigurnosti i bezbjednosti građana i države. Mislim da se taj sektor u Crnoj Gori previše mistifikuje i da mu se daje mnogo veća moć nego sto je stvarno ima. To smo vidjeli i ovaj put kad je čitav obavještajni sektor bio na usluzi DPS-u i opet su izgubili izbore”, kazao je Joković.

Dodaje da se nijedna država ne može razvijati ako reforme na polju vladavine prava ne teku u pravom smjeru.

“Nova skupštinska većina je toga duboko svjesna i nadam se da ćemo odmah krenuti sa dijalogom na ovu temu”, kaže Joković.

Prema njegovim riječima, crkva nema nikakvu želju da bude dio političkog života u Crnoj Gori, a njenu sadašnju aktivnost proizveo je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, pa je morala braniti sebe, svoje svetinje i imovinu.

On je istakao da je nemoguće da crkva bude dio političkog života i da će dovesti u pitanje sekularnost države.

Dodaje da se postavlja pitanje onima koji to potenciraju - zašto do sada crkva nije učestvovala u politici, aludirajući da se umiješala u politiku zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Čim se sve ovo riješi, Crkva će se baviti samo svojim crkvenim poslovima, a sekularnost država nije, niti će ikada biti dovedena u pitanje”, kazao je Joković.

Bonus video: