OTEŽANO UČEŠĆE

Nezavisni kandidati teško do učešća na izborima: Ne ulaze u trku bez 7.932 potpisa

Potencijalni kandidati za predsjednika moraće da prikupe najmanje 7.932 potpisa podrške
56 pregleda 0 komentar(a)
Glasanje, Foto: Luka Zeković
Glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.02.2019. 14:19h

Potencijalni   kandidati za predsjednika Crne Gore moraće da prikupe najmanje 7.932 potpisa podrške, što će kandidatima bez partijske podrške značajno otežati učešće na izborima.   

Prema Zakonu o izboru predsjednika, kandidaturu  može predložiti politička stranka ili grupa građana, na osnovu potpisa najmanje 1,5 odsto ukupno upisanih birača, koji se računaju prema podacima sa izbora koji su prethodili  odluci o raspisivanju izbora.

Na parlamentarnim izborima 2016. godine u Crnoj Gori je bilo 511.405 upisanih birača, što znači da će za kandidati za predsjedničke izbore Državnoj izbornoj komisiji (DIK) morati da dostave najmanje  7.932 potpisa podrške. 

Iako su predsjedničku kandidaturu zasada najavili naučnik Dragan Hajduković i privrednik Vasilije Miličković, stranački funkcioneri u neformalnim razgovorima tvrde da će potpise teško prikupiti bez podrške na terenu. 

Iako je kandidatura olakšana ukidanjem odredbe prema kojoj se potpisi moraju prikupljati u opštinskim izbornim komisijama, sagovornici “Vijesti” tvrde da će potencijalni kandidati morati da sprovedu kampanju na terenu.

“Partijama će to raditi opštinski odbori, koji već imaju razrađene mehanizme pred izbore. Nezavisnim kandidatima biće teže bez aktivista ili pomoći političkih grupa”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Na predsjedničkim izborima 2013. Rade Bojović odustao je od kandidature jer je pred izbornim komisijama prikupio 7.700 glasova. On je tada bezuspješno pozivao opozicione partije da podrže njegovu kandidaturu, dok su neke od njih davale potpise za tadašnjeg kandidata Demokratskog fronta Miodraga Lekića.

 Za liste na parlamentarnim izborima bilo je potrebno najmanje 5.700 glasova.  

Potpredsjednik građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović kazao je da nije kasno da opozicija pronađe model za pobjedu na predsjedničkim izborima, navodeći da kandidat treba da bude ličnost koja ne dijeli nego spaja Crnu Goru.

"Još nije kasno, ako ima imalo volje za tim, da opozicioni subjekti partijske interese podrede cilju i ulože maksimalne napore da pokušamo da dođemo do modela koji nam daje velike šanse za pobjedu na izborima", kazao je Rudović agenciji MINA.