Datum predsjedničkih izbora pomjeraju zbog godišnjice zemljotresa?

Predsjednik parlamenta je danas održao konsultacije sa šefovima partija vladajuće većine
58 pregleda 10 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.01.2018. 21:09h

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović raspisaće predsjedničke izbore u petak, a “Vijestima” je nezvanično saopšteno da će se novi predsjednik države birati 14. ili 15. aprila.

Brajović je danas održao konsultacije sa predsjednikom Demokratske partije socijalista (DPS) Milom Đukanovićem, Bošnjačke stranke (BS) Rafetom Husovićem, šefovima Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmetom Zenkom i Albanske alternative (AA) Đerđom Camajem, predsjednicom Hrvatske građanske inicijative (HGI) Marijom Vučinović i liderom Liberalne partije (LP) Andrijom Popovićem, dok predstavnici parlamentarnih opozicionih partija nisu željeli da učestvuju u konsultacijama. Rok za raspisivanje izbora ističe u subotu.

Jedan od učesnika sastanka kazao je “Vijestima” da postoji mogućnost da se izbori održe u subotu 14. aprila, kako se ne bi održavali na godišnjicu razornog zemljotresa koji je Crnu Goru pogodio 1979. godine.

Brajović je rekao da su sastanku prisustvovali “svi relevantni subjekti”.

“Odsustvo opozicije pokazuje da imaju unutrašnje probleme. Ni sami ne mogu da se okupe za svojim stolom, nije bilo za očekivati da će doći na konsultacije”, rekao je Brajović.

Prema njegovim riječima, svi učesnici sastanka su potvrdili da će voditi pozitivnu kampanju i da ni na koji način neće doprinijeti rastu tenzija.

“Sasvim je normalno da očekujemo da se tenzije, možda, pojačaju u kampanji, da bude određenih podmetanja i sumnjičenja, ali smo uvjereni da će građani Crne Gore, kao i do sada, znati da razlikuju istinu od laži”, kazao je Brajović.

Zakon o izboru predsjednika propisuje da od dana raspisivanja predsjedničkih izbora do dana njihovog održavanja ne može proteći manje od 60 ni više od 90 dana, što znači da je krajnji rok za izbor novog predsjednika države 20. april. Izbori bi morali biti održani najkasnije do nedjelje 15. aprila, jer zakon propisuje da se izbori održavaju isključivo u nedjelju.

Zakonom je predviđeno da se predlog kandidata za predsjednika države podnosi Državnoj izbornoj komisiji (DIK), najkasnije 20 dana prije datuma izbora, što bi, ukoliko izbori budu 14. ili 15. apila, značilo da će partije morati da predaju kandidature najkasnije do 25. marta.

Aktuelnom predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću ističe mandat 20. maja

Bonus video: